Čes. slov. farm. 2013, 62(4):174-176
Antioxidační aktivita extraktů a HPLC analýza flavonoidů Capsella bursa-pastoris (L.) Medik
- 1 Veterinární a farmaceutická univerzita, Farmaceutická fakulta, Ústav přírodních léčiv, Brno
- 2 Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, Katedra farmakognósie a botaniky
Fytochemická analýza methanolického a vodného extraktu Capsella bursa-pastoris (L.) Medik. (Brassicaceae) zaměřená na polyfenoly prokázala přítomnost flavonoidů. Jde zejména o glykosidy kvercetinu, chrysoeriolu, kaempferolu a isorhamnetinu. Glykosidy chrysoeriolu a isorhamnetinu byly v rostlině identifikovány poprvé. Díky obsahu těchto polyfenolů vykazují extrakty antioxidační aktivitu.
Klíčová slova: Capsella bursa-pastoris; flavonoidy; antioxidační aktivita
Antioxidant activity of extracts and HPLC analysis of flavonoids from Capella bursa-pastoris (L.) Medik
The flavonoid profile of Capsella bursa-pastoris (L.) Medik. (Brassicaceae) and the antioxidant activity of its methanolic and aqueous extracts were studied. Glycosides of quercetin, chrysoeriol, kaempferol, and isorhamnetin were identified. Chrysoeriol O-glucoside and isorhamnetin O-rutinoside were detected in this species for the first time. The extracts presented an antioxidant activity against DPPH radicals, peroxyl radicals, hydroxyl radicals, and hydrogen peroxide.
Keywords: Capsella bursa-pastoris; flavonoids; antioxidant activity
Vloľeno: 12. červen 2013; Přijato: 4. červenec 2013; Zveřejněno: 1. duben 2013 Zobrazit citaci
Reference
- Grosso C., Vinholes J., Silva L. R., de Pinho P. G., Gonçalves R. F., Valentão P., Jäger A. K., Andrade P. B. Chemical composition and biological screening of Capsellabursa-pastoris. Rev. Bras. Farmacogn. 2011; 21, 635-644.
Přejít k původnímu zdroji...
- Kweon M. H., Kwak J. H., Ra K. S., Sung H. Ch., Yang H. Ch. Structural characterization of a flavonoid compounds cavenging superoxide anion radica lisolated from Capsellabursa-pastoris. J. Biochem. Mol. Biol. 1996; 29, 423-428.
- Griffithsa D. W., Deightona N., Bircha A. N. E., Patrianb B., Baurb R., Städler E. Identification of glucosinolates on theleafsurface of plants from the Cruciferae and other closely related species. Phytochemistry 2001; 57, 693-700.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Jugea N., Mithena R. F., Trakaa M. Molecular basis for chemoprevention by sulforaphane: a comprehensive review. Cell. Mol. Life Sci. 2007; 64, 1105-1127.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Glawischnig E. Camalexin. Phytochemistry 2007; 68, 401-406.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Onyilagha J., Bala A., Hallett R., Gruber M., Soroka J., Westcott N. Leaf flavonoids of the cruciferous species, Camelina sativa, Crambespp., Thlaspiarvense and several other genera of the family Brassicaceae. Biochem. Syst. Ecol. 2003; 31, 1309-1322.
Přejít k původnímu zdroji...
- Blois M. S. Antioxidant determinativ by the use of a stable free radical. Nature 1958; 181, 1199-1200.
Přejít k původnímu zdroji...
- Ritov B. R., Goldma R., Stoyanovsky A. D., Menshikova E. V., Kagan E. V. Antioxidant paradoxes of phenolic compounds: peroxyl radiál scavenger nad lipid antioxidant, etoposide (VP-16), inhibits sarcoplasmatic reticulum Ca2+ -ATPase via thiol oxidation by its phenoxyl radical. Arch. Biochem. Biophys. 1995; 321, 140-152.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Parejo I., Petrakis C. H., Kefalas P. J. A transition metal enhanced luminal chemiluminescence in the presence of a chelator. Pharmacol. Toxicol. Method 2000; 43, 183-190.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Guo S., Deng Q., Xiao J., Xie B., Sun Z. Evaluation of antioxidant aktivity and preventing DNA damage effect of pomegranate extracts by chemiluminiscence method. J. Agric. Food. Chem. 2007; 55, 3134-3140.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Cao G., Sofic E., Prior R. L. Antioxidant and prooxi dant behavior of flavonoids: structure-activity relationships. Free Radic. Biol. Med. 1997; 22, 749-760.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...