Čes. slov. farm. 2006, 55(6):268-271
Tekutý zázvorový extrakt: technologie výroby a hodnocení jakosti
- 1 Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků
- 2 Kaunasská univerzita medicíny Litva, Farmaceutická fakulta, Katedra farmaceutické chemie a farmakognozie
- 3 Kaunasská univerzita medicíny Litva, Farmaceutická fakulta, Katedra technologie léků a sociální farmacie
Cílem práce bylo vypracovat technologii výroby tekutého zázvorového extraktu a rovněž vybrat a ověřit metody hodnocení jakosti hotového přípravku. Na základě experimentu bylo zjištěno, že vhodným vyluhovadlem je ethanol 70%. Optimální podmínky pro vznik kvalitního extraktu se vytvoří, když je použita droga rozdrobněná na částice procházející sítem o velikosti otvorů 4000 μm, jako extrakční metoda slouží reperkolace s rozdělením vsádky drogy v poměru 5:3:2 a kapalina z perkolátoru vytéká rychlostí 0,2 ml/min/100 g drogy. Přítomnost aminokyselin, sacharidů, glykosidů, redukujících látek, fenolických sloučenin a alkaloidů v hotovém extraktu byla prokázána pomocí barevných nebo srážecích reakcí. Pro důkaz gingerolů a šogaolů byla použita metoda tenkovrstvé chromatografie. Kvantitativně byly stanoveny zbytek po odpaření, koncentrace ethanolu a množství silic.
Klíčová slova: Zingiber officinale; tekutý extrakt; technologie; hodnocení
Liquid Ginger Extract: Technology of Production and Quality Evaluation
The paper aimed to elaborate the technology of the production of a liquid ginger extract and to select and verify the methods of quality evaluation of the final preparation. The experiment revealed 70% ethanol as a suitable extraction agent. The optimal conditions for the development of an extract of good quality are established when the herbal drug is crushed to form particles passing through a sieve with a mesh size of 4000 μm, the extraction method is repercolation with the division of the charge of the drug in the relation 5:3:2, and the liquid flows from the percolator at a rate of 0.2ml/min/100 g of the drug. The presence of amino acids, saccharides, glycosides, reducing agents, phenolic substances, and alkaloids in the finished extract was demonstrated by means of colour or precipitation reactions. Thin-layer chromatography was employed to demonstrate gingerols and shogaols. Evaporation residue, ethanol concentration, and the amount of essential oils were determined quantitatively.
Keywords: Zingiber officinale; liquid extract; technology; evaluation
Vloženo: 2. srpen 2006; Přijato: 8. září 2006; Zveřejněno: 1. červen 2006 Zobrazit citaci
Reference
- WHO monographs on selected medicinal plants. Vol. 1. Geneva, WHO, 1999, s. 277.
- Vasala, P. A.: In Handbook of herbs and spices (Peter K.V. ed.). Boca Raton, CRC Press, 2001, s. 195.
Přejít k původnímu zdroji...
- Langer, E., Greifenberg, S., Gruenwald, J.: Adv. Ther., 1998; 57, 1221-1227.
- Ghayur, M. N., Gilani, A. H.: Digest. Diseases Sci., 2005; 50, 1889-1897.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Chrubasik, S., Pittler, M. H., Roufogalis, B. D.: Phytomedicine, 2005; 12, 684-701.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ernst, E., Pittler, M. H.: Br. J. Anaest., 2000; 65, 367-371.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Chalyakunapruk, N. et al.: Am. J. Obst. Gynecol., 2006; 194, 95-99.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Scurr, J. H., Gulati, O. P.: Phytother. Res., 2004, 18, 687-695.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Grzanna, R., Lindmark, L., Frondoza, C. G.: J. Medic. Food, 2005; 8, 125-132.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Mahady, G. D. et al.: Anticancer Res., 2003; 23, 36993702.
- Jolad, S. D. et al.: Phytochemistry, 2005; 66, 1614-1635.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ghayur, M. N., Gilani, A. H.: J. Cardiovasc. Pharmacol., 2005; 45, 74-80.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Thomson, M. et al.: Prostagl. Leukotrien. Essent. Fatty Acids, 2002; 67, 475-478.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Srinivasan, K.: Int. J. Food Sci. Nutr., 2005; 56, 399-414.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Surh,Y.-J.: Food Chem. Toxicol., 2002; 40, 1091-1097.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Zancan, K. C. et al.: J. Supercritical Fluids, 2002; 24, 57-76.
Přejít k původnímu zdroji...
- Wei, Q.-Y. et al.: J.Ethnopharmacol., 2005; 102, 177-184.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Altman, R. D., Marcussen, K. C.: Arthritis Rheum., 2001; 48, 2531-2538.
Přejít k původnímu zdroji...
- European Pharmacopoeia 5th Edition. Strasbourg, Council of Europe, 2005.
- Savickas, A. et al.: Čes. slov. Farm., 2004; 53, 35-38.
Přejít k původnímu zdroji...
- Vetchý, V. et al.: Chem. Listy, 2006; 100, 24-29.
- Joland, S. D. et al.: Phytochemistry, 2004; 65, 19371954.