Čes. slov. farm. 2003, 52(1):4-11
MĚKKÉ ŽELATINOVÉ TOBOLKY, JEJICH VÝROBA A HODNOCENÍ
- 1 IVAX-CR, Opava-Komárov
- 2 Ústav technologie léků Farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické univerzity, Brno
Měkké želatinové tobolky jsou lékovou formou vhodnou zejména pro aplikaci citlivých a technologicky problémových léčiv, maskují nepříjemnou chuť nebo zápach léčiva, barevné kombinace zvyšují bezpečnost terapie vyloučením záměn. Jejich výroba je náročná, závisí na kvalitě želatiny a želatinové hmoty pro stěnu tobolek, na vlastnostech náplně, na vzájemných interakcích mezi náplní a stěnou a na speciálním "know-how", které je bezpodmínečným předpokladem úspěšné výroby této lékové formy. Vysoké výrobní náklady vedou ze strany výrobců k maximální racionalizaci všech výrobních kroků. Článek je přehledem charakterizujícím měkké želatinové tobolky, jejich výrobní postupy a hodnocení jakosti.
Klíčová slova: měkké želatinové tobolky; náplň tobolky; stěna tobolky; výrobní postupy; hodnocení; biologická dostupnost léčiva
Soft Gelatin Capsules, Their Manufacture and Evaluation
Soft gelatin capsules are a dosage form suitable particularly for administration of sensitive drugsposing technological problems. They mask an unpleasant taste or smell of the drug and the colourcombinations increase the safety of therapy by excluding interchangings. Their manufacture isundemanding, it depends on the quality of gelatin and the gelatin mass for the shell of the capsules,on the properties of the fill, on mutual interactions between the fill and the shell, and on a specialknow-how, which is an unconditional precondition of successful manufacture of this dosage formThe paper is a review characterizing soft gelatin capsules, processes of their manufactures, andquality evaluation.
Keywords: soft gelatine capsules; capsule fill; capsule shell; processes of manufacture; evaluation; biological availability of drug
Zveřejněno: 1. leden 2003 Zobrazit citaci