Čes. slov. farm. 2024, 73(3):164-167 | DOI: 10.36290/csf.2024.025
Omega-3 mastné kyseliny ve výživě a suplementaci
- Katedra lékařských a biologických věd, Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové
- Porodnická a gynekologická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové
Omega-3 mastné kyseliny (n-3 PUFA) získaly významnou pozornost v oblasti výživy a zdraví díky svým mnoha pozitivním účinkům. Tento článek poskytuje přehled n-3 PUFA, včetně jejich definice, klasifikace, strukturálních a funkčních charakteristik, stejně jako jejich důležitosti ve výživě a suplementaci. Kromě toho popisuje nutriční zdroje, zamýšlí se nad maximálními dávkami, popisuje doporučené denní dávky.
Klíčová slova: omega-3 mastné kyseliny, ALA, EPA, DHA.
Omega-3 fatty acids in nutrition and supplementation
Omega-3 fatty acids (n-3 PUFAs) have gained significant attention in the field of nutrition and health due to their many positive effects. This article provides a review of n-3 PUFAs, including their definition, classification, structural and functional characteristics, as well as their importance in nutrition and supplementation. In addition, it describes nutritional sources, discusses maximum doses, and describes recommended daily doses.
Keywords: omega-3 fatty acids, ALA, EPA, DHA.
Přijato: 23. září 2024; Zveřejněno: 8. říjen 2024 Zobrazit citaci
PDF bude odemčeno 8.10.2025 |
Reference
- Bang HO, Dyerberg J, Sinclair HM. The composition of the Eskimo food in north western Greenland. Am J Clin Nutr. 1980;33(12):2657-2661.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bhatt DL, Steg PG, Miller M, et al. Cardiovascular Risk Reduction with Icosapent Ethyl for Hypertriglyceridemia. N Engl J Med. 2019 Jan 3;380(1):11-22.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Nicholls SJ, Lincoff AM, Garcia M, et al. Effect of High-Dose Omega-3 Fatty Acids vs Corn Oil on Major Adverse Cardiovascular Events in Patients at High Cardiovascular Risk: The STRENGTH Randomized Clinical Trial. JAMA. 2020 Dec 8;324(22):2268-2280.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Brenna JT, Salem Jr N, Sinclair AJ, et al. Alpha-linolenic acid supplementation and conversion to n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in humans. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009;80(2-3):85-91.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kar S, Wong M, Rogozinska E, et al. Effects of omega-3 fatty acids in prevention of early preterm delivery: a systematic review and meta-analysis of randomized studies. Eur. J. Obstet. Gynecol. Reprod. Biol. 2016;198:40-46.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Calder PC. Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms and clinical relevance. Biochim Biophys Acta. 2015;1851(4):469-484.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Calder PC. n-3 Polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases. Am J Clin Nutr. 2006;83(6):1505S-1519S.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Yaqoob P, Calder PC. Effects of dietary lipid manipulation upon inflammatory mediator production by murine macrophages. Cell Immunol. 1995;163(1):120-128.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Serhan CN, Chiang N. Resolution phase lipid mediators of inflammation: agonists of resolution. Curr Opin Pharmacol. 2013;13(4):632-640.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kaur G, Mason RP, Steg PG et al. Omega-3 fatty acids for cardiovascular event lowering. European Journal of Preventive Cardiology. 2024;31(8):1005-1014.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Huang L, Zhang F, Xu P, et al. Effect of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Cardiovascular Outcomes in Patients with Diabetes: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2023 Jul;14(4):629-636.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Giacobbe J, Benoiton B, Zunszain P, et al. The Anti-Inflammatory Role of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Metabolites in Pre-Clinical Models of Psychiatric, Neurodegenerative, and Neurological Disorders. Front Psychiatry. 2020 Feb 28;11:122.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ghoreishi Z, Esfahani A, Djazayeri A, et al. Omega-3 fatty acids are protective against paclitaxel-induced peripheral neuropathy: A randomized double-blind placebo controlled trial. BMC Cancer. 2012;12:355.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Balić A, Vlašić D, Žužul K, et al. Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases. Int J Mol Sci. 2020 Feb 1;21(3):741.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Derbyshire, E. Do Omega-3/6 Fatty Acids Have a Therapeutic Role in Children and Young People with ADHD? J Lipids. 2017;2017:6285218.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Horak F, Doberer D, Eber E, et al. Diagnosis and management of asthma - Statement on the 2015 GINA Guidelines. Wien Klin Wochenschr. 2016;128(15):541-554.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Montgomery P, Burton JR, Sewell RP, et al. Fatty acids and sleep in UK children: subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study - a randomized controlled trial. J Sleep Res. 2014 Aug;23(4):364-88.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Panoff L. 5 Signs and Symptoms of Omega-3 Deficiency. In: Healthline.com [Internet]. 2021 Jan 6. [cited 2024 Mai 9]. Available from: https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-deficiency?slot_pos=1 & utm_term=intro & utm_source=Sailthru%20Email & utm_medium=Email & utm_campaign=authoritynutrition & utm_content=2024-04-30 & apid=24829051 & rvid=65b4d20badf914dbb610966891e5974997b41f2a7faf245e9e4870fb7a78be48#5.-Hair-changes.
- Rocha CP, Pacheco D, Cotas J, et al. Seaweeds as Valuable Sources of Essential Fatty Acids for Human Nutrition. Int J Environ Res Public Health. 2021;18(9):1-17.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion related to the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA). EFSA Journal. 2012;10(7):2815.
Přejít k původnímu zdroji...
- The American Heart Association. Fish and Omega-3 Fatty Acids. In: Heart.org [Internet]. c2024. [cited 2024 March 18]. Available from: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/fish-and-omega-3-fatty-acids#.Vof4lBWLSUk.
- Skulas-Ray AC, Wilson PWF, Harris WS, et al. Omega-3 Fatty Acids for the Management of Hypertriglyceridemia: A Science Advisory From the American Heart Association. Circulation. 2019 Sep 17;140(12):e673-e691.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Javaid M, Kadhim K, Bawamia B, et al. Bleeding Risk in Patients Receiving Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Am Heart Assoc. 2024 May 21;13(10):e032390.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- U.S. Department of Agriculture. Nutrients. In: FoodData Central [Internet]. 2019 Jan 4. [cited 2024 March 18]. Available from: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170187/nutrients.