ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2023, 72(6):303-310 | DOI: 10.5817/CSF2023-6-303

Analýza podání léčiv ve vztahu k potravě a použitým nápojům u hospitalizovaných pacientů

Ondřej Tesař1, Josef Malý1,*, Lucie Malečová1, Kateřina Malá-Ládová1, Martin Doseděl1, Iva Brabcová2, Martin Červený2, Radka Prokešová3, Hana Hajduchová2, Ivana Chloubová2, Valérie Tóthová2, Jiří Vlček1
1 Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové, Katedra sociální a klinické farmacie, Hradec Králové
2 Ústav ošetřovatelství, porodní asistence a neodkladné péče, Zdravotně sociální fakulta JU, České Budějovice
3 Ústav humanitních studií v pomáhajících profesích, Zdravotně sociální fakulta JU, České Budějovice

Správné podání léčiva s ohledem na potravu nebo nápoje je jedním ze základních nástrojů pro dosahování cílů farmakoterapie. Není známo, zda je toto zohledněno i při péči o hospitalizované pacienty. Cílem této práce bylo popsat a analyzovat současnou praxi při podávání léčiv ve vztahu k potravě a nápojům pacientům hospitalizovaným ve čtyřech nemocnicích České republiky.
Práce vychází z výsledků první fáze prospektivní observační studie zabývající se bezpečností podání léčiv pacientům sestrami. Veškerá data, včetně rozestupu podání léčiv od potravy a údajů o použitém nápoji, byla získána metodou tzv. přímého pozorování, kdy tým pozorovatelů doprovázel sestru během podání léčiv. Správný způsob podání ve vztahu kpotravě/nápoji byl posouzen dle souhrnu údajů o léčivém přípravku a na základě dalších publikovaných dat.
Celkem bylo analyzováno podání 5718 perorálních léčiv a 198 insulinů. Nesprávný rozestup od potravy byl pozorován u 15,7 % podání perorálních léčiv a 26,8 % inzulinů. Nejvíce pochybení stran vztahu k potravě se vyskytovalo u léčiv ze skupiny inhibitorů protonové pumpy, antihypertenziv a prokinetik. Nejčastěji použitým nápojem na zapití byl čaj (63,4 %).
U některých skupin léčiv byla pozorována pochybení s klinicky závažným dopadem. Práce ukázala na nutnostsystémového přístupu při řešení diskutované problematiky s nutností mezioborové spolupráce.

Klíčová slova: sestra; nemocnice; lékové pochybení; interakce potrava-léčivo; podání léčiv

Analysis of medication administration in relation to food and beverages in inpatients

Proper medication administration in relation to beverage or food is one of the essential tools to achieve the pharmacotherapy goals. It is not known whether this is also considered in the care of inpatients. The aim of this study was to describe and analyse the current practice of medication administration in relation to food and beverages to patients hospitalized in four hospitals in the Czech Republic.
This study was conducted based on the results of the first phase of a prospective observation study focused on the safety of medication administration performed by nurses. All data, including the timing of medication administration in relation to food and the data on beverages used, were obtained by the method of direct observation. The team of observersaccompanied the nurse during medication administration. The appropriateness of the medication administration in relationto food/beverages was assessed according to the summary of product characteristics and the published literature.
In total, the administration of 5718 oral medications and 198 insulins were analysed. Unproper food timing wasobserved in 15.7% of oral medication administrations and 26.8% of insulin administrations. The highest number ofunproper food timing occurred in the proton pump inhibitors, antihypertensives, and prokinetics. Tea (63.4%) was the most used beverage. Errors with clinically serious impact have been observed in some groups of drugs. The necessity of a systemic approach in management of medication administration is required including interdisciplinary cooperation.

Keywords: nurse; medication error; hospital; food-drug interaction; medication administration
Grants and funding:

Podpořeno z programového projektu Ministerstva zdravotnictví ČR s reg. č. NU20-09-00257. Veškerá práva podle předpisůna ochranu duševního vlastnictví jsou vyhrazena.

Vloženo: 5. listopad 2023; Přijato: 7. prosinec 2023; Zveřejněno: 1. červen 2023  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Tesař O, Malý J, Malečová L, Malá-Ládová K, Doseděl M, Brabcová I, et al.. Analýza podání léčiv ve vztahu k potravě a použitým nápojům u hospitalizovaných pacientů. Čes. slov. farm. 2023;72(6):303-310. doi: 10.5817/CSF2023-6-303.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Vlček J., Bártlová S., Brabcová I., Doseděl M., Hajduchová H., Kuběna A., Malý J., Tóthová V., Vosátka J. Minimalizace rizik ateorie tří pilířů u léčiv zvyšující riziko pádů. Klin. Farmakol. Farm. 2019; 33, 30-34. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Schmidt L. E., Dalhoff K. Food-drug interactions. Drugs 2002; 62, 1481-1502. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Bushra R., Aslam N., Khan A. Y. Food-drug interactions. Oman Med. J. 2011; 26. 77-83. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Deng J., Zhu X., Chen Z., Fan Ch. H., Kwan H. S., Wong Ch. H., Shek K. Y., Zuo Z, Lam T. N. A Review of Food-Drug Interactions on Oral Drug Absorption. Drugs 2017; 77, 1833-1855. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Gauthier I., Malone M., Lesar T. S., Aronovitch S. Comparison of programs for preventing drug-nutrient interactions in hospitalized patients. Am. J. Health-Syst. Pharm. 1997; 54, 405-411. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Ochoa D., Román M., Cabaleiro T., Saiz-Rodríguez M., Mejía G., Abad-Santos F. Effect of food on the pharmacokinetics of omeprazole, pantoprazole and rabeprazole. BMC Pharmacol. Toxicol. 2020; 21, 54. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Wiesner A., Zwolińska-Wcisło M., Paśko P. Effect of Food and Dosing Regimen on Safety and Efficacy of Proton Pump Inhibitors Therapy-A Literature Review. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021; 18, 3527. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Tesař O., Měrková V., Doseděl M., Malý J. Potrava jako důležitá součást maximalizace účinku a minimalizace rizik farmakoterapie - absorpce a gastrointestinální tolerance. Klin. Farmakol. Farm. 2020; 34, 108-115. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Waghray A., Waghray N., Perzynski A. T., Votruba M., Wolfe M. M. Optimal Omeprazole Dosing and Symptom Control: A Randomized Controlled Trial (OSCAR Trial). Dig. Dis. Sci. 2019; 64, 158-166. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Metoclopramide: Drug information. In: Lexicomp Online (přístup 18. 4. 2023), Lexicomp, Inc. 1978-2023.
  11. Food interaction checker. Drugbank Online (přístup 18. 4. 2023). Dostupné na: https://go.drugbank.com/food-interaction-checker
  12. Domperidone: Drug information. In: Lexicomp Online (přístup 18. 4. 2023), Lexicomp, Inc. 1978-2023.
  13. Motilium. Souhrn údajů o léčivém přípravku (datum revize: 17. 8. 2021). Dostupné na: https://prehledy.sukl.cz/prehled_leciv.html#/
  14. Kinito. Souhrn údajů o léčivém přípravku (datum revize: 7. 7. 2021). Dostupné na: https://prehledy.sukl.cz/prehled_leciv.html#/
  15. Geer M., Potter D. M., Ulrich H. Alternative schedules of levothyroxine administration. Am. J. Health. Syst. Pharm. 2015; 72, 373-377. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Ased S., Wells J., Morrow L. E., Malesker M. A. Clinically Significant Food-Drug Interactions. Consult. Pharm. 2018; 33, 649-657. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Koziolek M., Alcaro S., Augustijns P., Basit A. W., Grimm M., Hens B., Hoad C. L., Jedamzik P., Madla C. M., Maliepaard M.,Marciani L., Maruca A., Parrott N., Pávek P., Porter C. J. H., Reppas C., van Riet-Nales D., Rubbens J., Statelova M.,Trevaskis N. L., Valentová K., Vertzoni M., Čepo D. V., Corsetti M. The mechanisms of pharmacokinetic food-drug interactions - Aperspective from the UNGAP group. Eur. J. Pharm. Sci. 2019; 134, 31-59. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Levothyroxine: Drug information. In: Lexicomp Online (přístup 4. 3. 2023), Lexicomp, Inc. 1978-2023.
  19. Skelin M., Lucijanić T., Liberati-Čizmek A. M., Klobučar S. M., Lucijanić M., Jakupović L., Bakula M., Lončar J. V., Marušić S., Matić T., Romić Ž., Dumić J, Rahelić D. Effect of timing of levothyroxine administration on the treatment of hypothyroidism: a three-period crossover randomized study. Endocrine 2018; 62, 432-439. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Srivastava S., Sharma G., Rathore M., Chaturvedi A., Keswani P, Saxena G. N., Singh A., Sharma R. A Crossover Study EvaluatingEffect of Timing of Levothyroxine on Thyroid Hormone Status in Patients of Hypothyroidism. J. Assoc. Physicians India 2018; 66, 37-40.
  21. Suchopár J., Prokeš M., Suchopár Š. Levothyroxin a minimalizace rizik při zajištění optimálního klinického účinku, první část.Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa 2021; 3, 123-130.
  22. Vita R., Saraceno G., Trimarchi F., Benvenga S. A novel formulation of L-thyroxine (L-T4) reduces the problem of L-T4 malabsorption by coffee observed with traditional tablet formulations. Endocrine 2013; 43,154-160. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Benvenga S., Di Bari F., Vita R. Undertreated hypothyroidism due to calcium or iron supplementation corrected by oral liquidlevothyroxine. Endocrine 2017; 56, 138-145. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Syntroxine. Souhrn údajů o léčivém přípravku (datum revize: 5. 11. 2021). Dostupné na: https://prehledy.sukl.cz/prehled_leciv.html#/
  25. Skelin M., Lucijanić T., Amidžić Klarić D., Rešić A., Bakula M., Liberati-Čizmek A. M., Gharib H., Rahelić D. Factors Affecting Gastrointestinal Absorption of Levothyroxine: A Review. Clin. Ther. 2017; 39, 378-403. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Lecocq B., Funck-Brentano C., Lecocq V., Ferry A., Gardin M. E., Devissaguet M., Jaillon P. Influence of food on the pharmacokinetics of perindopril and the time course of angiotensin-converting enzyme inhibition in serum. Clin. Pharmacol. Ther. 1990; 47, 397-402. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Perindopril: Drug information. In: Lexicomp Online (přístup 14. 3. 2023), Lexicomp, Inc. 1978-2023.
  28. Stampfuss J., Kubitza D., Becka M., Mueck W. The effect of food on the absorption and pharmacokinetics of rivaroxaban. Int. J. Clin. Pharmacol. Ther. 2013; 51, 549-561. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Bratsos S. Pharmacokinetic Properties of Rivaroxaban in Healthy Human Subjects. Cureus 2019; 11, e5484. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Aspirin: Drug information. In: Lexicomp Online (přístup 9. 3. 2023), Lexicomp, Inc. 1978-2023.
  31. Holton S., Rasmussen B., Turner J., Steele C., Ariarajah D., Hamblin S., Crowe S., Schutte S., Wynter K., Hussain IM. Nurse, midwife and patient perspectives and experiences of diabetes management in an acute inpatient setting: a mixed-methods study. BMCNurs. 2022; 21, 249. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Bain A., Kavanagh S., McCarthy S., Babar Z. Assessment of Insulin-related Knowledge among Healthcare Professionals in a LargeTeaching Hospital in the United Kingdom. Pharmacy (Basel) 2019; 7, 16. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Vlček J., Fialová D., Kulič F., Macek K., Rokyta R., Rudolf K., Šonka K., Tilšer I., Topinková E., Tůma I., Voříšek V., Zárubová J. Klinická farmacie I. Praha: Grada Publishing 2010.
  34. NHS. Insulin Guidelines for Adults and Children with Type 1 and Type 2 Diabetes Mellitus (v. 1.1 May 2021). Dostupné na:http://www.birminghamandsurroundsformulary.nhs.uk/
  35. Alwan D., Chipps E., Yen P. Y., Dungan K. Evaluation of the timing and coordination of prandial insulin administration in the hospital.Diabetes Res. Clin. Pract. 2017; 131: 18-32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. Chlup R. Insulinová analoga - základ moderní léčby diabetu 1. i 2. typu. Interní Med. 2015; 17, 83-86.
  37. Bekersky I., Dressler D., Mekki Q. A. Effect of lowand high-fat meals on tacrolimus absorption following 5 mg single oral doses tohealthy human subjects. J. Clin. Pharmacol. 2001; 41, 176-182. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Huppertz A., Bollmann J., Behnisch R., Bruckner T., Zorn M., Burhenne J., Haefeli W. E., Czock D. Differential Effect of a Continental Breakfast on Tacrolimus Formulations With Different Release Characteristics. Clin. Pharmacol. Drug Dev. 2021; 10, 899-907. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. Košťálová B., Dusilová-Sulková S., Guňka I, Malá-Ládová K., Malý J., Matysková-Kubišová M., Šafránek R. Světem léků po transplantaci. Hradec Králové: Tigis 2020.
  40. Tacrolimus (systemic): Drug information. In: Lexicomp Online (přístup 13. 3. 2023), Lexicomp, Inc. 1978-2023.
  41. Hurrell R., Egli I. Iron bioavailability and dietary reference values. Am. J. Clin. Nutr. 2010; 91, 1461S-1467S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  42. Lynch S. R. The effect of calcium on iron absorption. Nutr. Res. Rev. 2000; 13, 141-158. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  43. Ferrous sulfate: Drug information. In: Lexicomp Online (přístup 6. 3. 2023), Lexicomp, Inc. 1978-2023.
  44. An G., Mukker J. K., Derendorf H., Frye R. F. Enzymeand transporter-mediated beverage-drug interactions: An update on fruit juices and green tea. J. Clin. Pharmacol. 2015; 55, 1313-1331. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  45. Cortés M., Díaz R., Verdugo S., Cabrera S., Torres-Vergara P. Pharmacokinetic interactions of fruit juices and herbalpreparations. Rev. méd. Chille 2021: 7, 1036-1046. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  46. Chen M., Zhou S. Y., Fabriaga E., Zhang P. H., Zhou Q. Food-drug interactions precipitated by fruit juices other than grapefruit juice: An update review. J. Food Drug. Anal. 2018; 26, S61-S71. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  47. Bilastine: Drug information. In: Lexicomp Online (přístup 19. 4. 2023), Lexicomp, Inc. 1978-2023.
  48. Nomani H., Moghadam A. T., Emami S. A., Mohammadpour A. H., Johnston T. P., Sahebkar A. Drug interactions of cola-containing drinks. Clin. Nutr. 2019; 38, 2545-2551. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  49. Santucci R., Levêque D., Herbrecht R. Cola




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.