Čes. slov. farm. 2023, 72(2):59-62 | DOI: 10.5817/CSF2023-2-59
Barevnost a obsah některých kovů v medu
- 1 Ústav aplikované farmacie, Farmaceutická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
- 2 Katedra farmaceutickej chémie FaF, Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská republika
Příspěvek upozorňuje na korelace mezi výsledky instrumentálního měření barevnosti a obsahem některých kovů v medech. Dostatečně těsné korelace mohou vést k vývoji postupů pro rychlé stanovení obsahu těchto kovů v medu měřením barevnosti bez nutnosti náročnější úpravy vzorků.
Klíčová slova: med; kovy; barevnost; korelace
Colour and content of some metals in honey
The paper highlights the correlations between the results of instrumental colour measurement and the content of certain metals in kinds of honey. Sufficiently close correlations may lead to the development of procedures for the rapid determination of the content of these metals in honey by colour measurement without the need for more demanding sample preparation.
Keywords: honey; metals; colour; correlation
Vloženo: 9. leden 2023; Přijato: 9. březen 2023; Zveřejněno: 1. únor 2023 Zobrazit citaci
Reference
- Rana S., Mishra M., Yadav D., Subramani S. K., Katare C., Prasad, G. B. K. S. Medicinal uses of honey: A review on its benefits to human health. Prog. Nutr. 2018; 20(Suppl.1), 5-14. doi: 10.23751/pn.v20i1-S.6394 (20. 9. 2021).
- Gündoğdu E., Çakmakçi S., Şat İ. G. An overview of honey: its composition, nutritional and functional properties. J. Food Sci. Eng. 2019; 9, 10-14. doi:10.17265/2159-5828/2019.01.003 (27. 11. 2022).
- Lakhote M. S. M., Sawane A. P. Review on physico-chemical nutritional and medical status of honey. Int. J. Res. Biosci. Agric. Technol. 2022; II(X), 163-179. https://ijrbat.in/upload_papers/01062022034617E24_R23%20Lakhote.pdf(3.1.2023).
- Shah K., Chhabra S., Chauhan N. S. Chemistry and pharmacology of honey. Pharmacognosy Res. 2022; 14, 356-359. https://www.phcogres.com/article/2022/14/4/105530pres14453 (29. 11. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
- Schuette H. A., Remy K. Degree of pigmentation and its probable relationship to the mineral constituents of honey. J. Am. Chem. Soc. 1932; 54, 2909-2913. https://doi.org/10.1021/ja01346a032 (4. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
- González-Miret M. L., Terrab A., Hernanz D., Fernández-Recamales M. Á., Heredia F. J. Multivariate correlation between color and mineral composition of honeys and by their botanical origin. J. Agric. Food Chem. 2005; 53, 2574-2580. https://doi.org/10.1021/jf048207p (4. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Pohl P., Sergiel I., Stecka H. Determination and fractionation of metals in honey. Crit. Rev. Anal. Chem. 2009; 39, 276-288. https://doi.org/10.1080/10408340903001250 (4. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
- Solayman M., Islam M. A., Paul S., Ali Y., Khalil M. I., Alam N., Gan S. H. Physicochemical properties, minerals, trace elements, and heavy metals in honey of different origins: A comprehensive review. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2016; 15, 219-233. https://researchmgt.monash.edu/ws/portalfiles/portal/348012280/345788507_oa.pdf (4. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Machado De-Melo A. A., Almeida-Muradian L. B. D., Sancho M. T., Pascual-Maté A. Composition and properties of Apis mellifera honey: A review. J. Apic. Res. 2018; 57(1), 5-37. http://dx.doi.org/10.1080/00218839.2017.1338444 (4. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
- Pauliuc D., Dranca F., Oroian M. Antioxidant activity, total phenolic content, individual phenolics and physicochemical parameters suitability for Romanian honey authentication. Foods 2020; 9(3), 306. https://doi.org/10.3390/foods9030306 (11. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Pohl P., Sergiel I. Direct determination of the total concentrations of copper, iron and manganese and their fractionation forms in freshly ripened honeys by means of flame atomic absorption spectrometry. Microchim. Acta 2010; 168, 9-15. https://doi.org/10.1007/s00604-009-0266-8 (11. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
- Brudzynski K., Sjaarda C. P. Colloidal structure of honey and its influence on antibacterial activity. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2021; 20, 2063-2080. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12720 (11. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Miguel M. G., Faleiro L., Antunes M. D., Aazza S., Duarte J., Silvério A. R. Antimicrobial, antiviral and antioxidant activities of "água-mel" from Portugal. Food Chem. Toxicol. 2013; 56, 136-144. https://doi.org/10.1016/j.fct.2013.02.007 (18. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Persson I. Hydrated metal ions in aqueous solution: How regular are their structures? Pure Appl. Chem. 2010; 82, 1901-1917. https://doi.org/10.1351/PAC-CON-09-10-22 (20. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
- Šubert J., Kolář J., Čižmárik J. Barevnost a antioxidační aktivita medů. Čes. slov. Farm. 2022; 71, 20-26.
Přejít k původnímu zdroji...
- Šubert J., Kolář J., Čižmárik J. Barevnost a obsah některých biologicky aktivních látek v medu. Čes. slov. Farm. 2022; 71, 127-134.
Přejít k původnímu zdroji...
- Townsend G. F. Optical density as a means of colour classification of honey. J. Apic. Res. 1969; 8(1), 29-36. https://doi.org/10.1080/00218839.1969.11100215(16.12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
- Pohl P., Stecka H., Greda K., Jamroz P. Determination of the hydrophobic fraction of Ca, Fe, Mg and Zn in dark color honeys using solid phase extraction and flame atomic absorption spectrometry. J. Braz. Chem. Soc. 2012; 23, 1098-1103. https://doi.org/10.1590/S0103-50532012000600014 (18. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
- Scripca L. A., Amarei S. The influence of chemical contaminants on the physicochemical properties of unifloral and multifloral honey. Foods 2021; 10(5), 1039. https://doi.org/10.3390/foods10051039 (20. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ohta N., Robertson A. R. Colorimetry: Fundamentals and applications. Chichester: Wiley 2005.
Přejít k původnímu zdroji...
- Nayik G. A., Nanda V. Physico-chemical, enzymatic, mineral and colour characterization of three different varieties of honeys from Kashmir valley of India with a multivariate approach. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2015; 65, 101-108. https://doi.org/10.1515/pjfns-2015-0022 (3. 1. 2023).
Přejít k původnímu zdroji...
- Ramly N. S., Sujanto I. S. R., Tang J. Y. H., Abd Ghani A., Alias N., Bakar M. F. A., Ngah N. Correlation between the color lightness and sweetness of stingless bee honey with its minerals content. J. Agrobiotechnology 2021; 12, 88-96. https://doi.org/10.37231/jab.2021.12.2.250(26.12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
- Bodó A., Radványi L., Kőszegi T., Csepregi R., Nagy D. U., Farkas Á., Kocsis M. Quality evaluation of light-and dark-colored Hungarian honeys, focusing on botanical origin, antioxidant capacity and mineral content. Molecules 2021; 26(9), 2825. https://doi.org/10.3390/molecules26092825 (30. 12. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kocsis M., Bodó A., Kőszegi T., Csepregi R., Filep R., Hoffmann G., Farkas Á. Quality assessment of goldenrod, milkweed and multifloral honeys based on botanical origin, antioxidant capacity and mineral content. Int. J. Mol. Sci. 2022; 23(2), 769. https://doi.org/10.3390/ijms23020769 (3. 1. 2023).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Farkas Á., Balázs V. L., Kõszegi T., Csepregi R., Kerekes E., Horváth G., Szabó P., Gaál K., Kocsis M. Antibacterial and biofilm degradation effects of Hungarian honeys linked with botanical origin, antioxidant capacity and mineral content. Front. Nutr. 2022; 9, 953470. https://doi.org/10.3389%2Ffnut.2022.953470(30.12.2022).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Pfund scale. https://www.sizes.com/units/pfund_scale.htm (28. 9. 2021).
- El Menyiy N., Akdad M., Elamine Y., Lyoussi B. Microbiological quality, physicochemical properties, and antioxidant capacity of honey samples commercialized in the Moroccan Errachidia region. J. Food Qual. 2020; Article ID 7383018. https://doi.org/10.1155/2020/7383018 (26. 5. 2022).
Přejít k původnímu zdroji...
- Lim A. R., Sam L. M., Gobilik J., Ador K., Choon J. L. N., Majampan J., Benedick S. Physicochemical properties of honey from contract beekeepers, street vendors and branded honey in Sabah, Malaysia. Trop. Life Sci. Res. 2022; 33(3), 61. https://doi.org/10.21315/tlsr2022.33.3.5 (1. 1. 2023).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Pop I. M., Simeanu D., Cucu-Man S. M., Pui A., Albu A. Quality profile of several monofloral Romanian honeys. Agriculture 2023; 13(1), 75. https://doi.org/10.3390/agriculture13010075 (1. 1. 2023).
Přejít k původnímu zdroji...
- Balbarrey G. P., Andrada A., Echazarreta J. U. A. N., Iaconis D. I. E. G. O., Gallez L. Relationship between mineral content and color in honeys from two ecological regions in Argentina. In: Color in Food. Boca Raton: CRC Press 2012; 305-313.
- Piotraszewska-Pająk A., Gliszczyńska-Świgło A. Directions of colour changes of nectar honeys depending on honey type and storage conditions. J. Apic. Sci. 2015; 59(2), 51-61. http://dx.doi.org/10.1515/jas-2015-0019 (3. 1. 2023).
Přejít k původnímu zdroji...
- Islam M. N., Khalil M. I., Islam M. A., Gan S. H. Toxic compounds in honey. J. Appl. Toxicol. 2014; 34, 733-742. https://doi.org/10.1002/jat.2952 (2. 1. 2023).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...