ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2020, 69(1):48-51 | DOI: 10.36290/csf.2020.006

Složení aminokyselin a sacharidů v nati a kořenech Smallanthus sonchifolius

Olga V. Demeshko1,*, Elena V. Krivoruchko1, Victoria I. Volochai1, Victoria A. Samoilova1, Vladimir V. Kovalev2
1 National University of Pharmacy, Department of Pharmacy, Kharkiv, Ukraine
2 National University of Pharmacy, Department of Technology of Drug, Kharkiv, Ukraine

Složení volných a v proteinech vázaných aminokyselin bylo analyzováno metodou HPLC v nati a kořenech Smallanthus sonchifolius. V nati jakonu bylo stanoveno čtrnáct volných a patnáct vázaných aminokyselin, v kořenu tři volné a čtrnáct v proteinech vázaných aminokyselin. V nati mezi volnými aminokyselinami dominoval prolin (0,44 µg/mg) a kyselina asparagová (0,12 µg/mg), v kořenech potom prolin (0,28 µg/mg). Mezi vázanými aminokyselinami v nati převažovala kyselina asparagová (18,58 µg/mg), kyselina glutamová (16,33 µg/mg) a prolin (14,52 µg/mg), v kořenech se jednalo zejména o prolin (3,14 μg/mg). V nati S. sonchifoli byly s použitím plynové chromatografie spojené s hmotnostní spektrometrií (GC-MS) identifikovány fruktosa, sacharosa a arabinosa ve volné formě. Z natě jakonu byl získán polysacharidový komplex a jeho výtěžek činil 5,13 ± 0,09 %. Fruktosa (3,11 µg/mg) byla jediným monosacharidem identifikovaným v hydrolyzátu získaného komplexu.

Klíčová slova: Smallanthus sonchifolius (jacon); aminokyseliny; sacharidy; metody GC-MS HPLC

The amino acid and carbohydrate composition of the herb and roots of Smallanthus sonchifolius

The free and protein-bound amino acid composition of the herb and roots of Smallanthus sonchifolius was analyzed by HPLC method. Fourteen free and fifteen protein-bound amino acids were determined in yacon herb, and three free and fourteen protein-bound amino acids in the roots. Among the free amino acids, proline (0.44 µg/mg) and aspartic acid (0.12 µg/mg) were dominant in the herb and proline (0.28 µg/mg) in the roots. Among the protein-bound amino acids, aspartic acid (18.58 µg/mg), glutamic acid (16.33 µg/mg) and proline (14.52 µg/mg) prevailed in the herb, and proline (3.14 μg/mg) in the roots. Fructose, sucrose and arabinose were identified in free form in the herb of S. sonchifolius applying gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The polysaccharide complex was obtained from yacon herb, its yield was 5.13 ± 0.09%. Fructose (3.11 µg/mg) was the only monosaccharide identified in the hydrolysate of the obtained complex.

Keywords: Smallanthus sonchifolius (yacon); Amino acids; Carbohydrates; GC-MS HPLC methods

Vloženo: 24. říjen 2019; Přijato: 21. leden 2020; Zveřejněno: 1. leden 2020  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Demeshko OV, Krivoruchko EV, Volochai VI, Samoilova VA, Kovalev VV. Složení aminokyselin a sacharidů v nati a kořenech Smallanthus sonchifolius. Čes. slov. farm. 2020;69(1):48-51. doi: 10.36290/csf.2020.006.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Cho N., Shaw J. E., Karuranga S., Huang Y., da Rocha Fernandes J. D., Ohlrogge A. W., Malanda B. IDF Diabetes Atlas: Global estimates of diabetes prevalence for 2017 and projections for 2045. Diabetes Res. Clin. Pract. 2018; 138, 271-281. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Valentová K., Stejskal D., Bartek J., Dvořáčková S., Křen V., Ulrichová, J., Šimánek V. Maca (Lepidium meyenii) and yacon (Smallanthus sonchifolius) in combination with silymarin as food supplements: in vivo safety assessment. Food Chem. Toxicol. 2008; 46(3), 1006-1013. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Baroni S., da Rocha B. A., de Melo J. O., Comar J. F., Caparroz-Assef S. M., Bersani-Amado C. A. Hydroethanolic extract of Smallanthus sonchifolius leaves improves hyperglycemia of streptozotocin induced neonatal diabetic rats. Asian Pac. J. Trop. Med. 2016; 9(5), 432-436. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Sousa S., Pinto J., Pereira C., Malcata F. X., Pacheco M. B., Gomes A. M., Pintado M. In vitro evaluation of yacon (Smallanthus sonchifolius) tuber flour prebiotic potential. Food Bioprod. Process. 2015; 95, 96-105. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Sousa S., Pinto J., Rodrigues C., Gião M., Pereira C., Tavaria F., Malcata F. X., Gomes A., Bertoldo Pacheco M. T., Pintado M. Antioxidant properties of sterilized yacon (Smallanthus sonchifolius) tuber flour. Food Chem. 2015; 188, 504-509. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Carlsen M. H., Halvorsen B. L., Holte K., Bøhn S. K., Dragland S., Sampson L., Barikmo I. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr. J. 2010; 9(1), 3. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Tokiko Mizuno, Koji Yamada. Free amino acid composition in the root of Yacon (Smallanthus sonchifolius). J. Integr. Stud. Diet. Habit. 2007; 18(3), 283-287. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Lachman J., Fernández E. C., Orsák M. Yacon (Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson) chemical composition and use-a review. Plant Soil Environ. 2003; 49(6), 283-290. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Demeshko O. V, Krivoruchko E. V, Samoilova V. A, Romanova S. V. Gas chromatography - mass spectrometry studies of the component composition of carboxylic acids of the herb and roots crops of Smallanthus sonchifolius. Ces. slov. Farm. 2018; 67(4), 160-163. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Demeshko O. V, Kovalyov V. N, Kovalyov S. V. The study of amino acid composition in the herb of Оnobrychis arenaria. Ukr. Biopharm. J. 2015; 2, 75-78.
  11. Henderson J. W., Ricker R. D., Bidlingmeyer B. A., Woodward C. Agilent1100 HPLC. Technic. Note 1999; 5980(1193E), 10.
  12. Molnár-Perl I. Advancement in the derivatizations of the amino groups with the o-phthaldehyde-thiol and with the 9-fluorenylmethyloxycarbonyl chloride reagents. J. Chromatogr. B. 2011; 879(17-18), 1241-1269. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Jambor A., Molnar-Perl I. Quantitation of amino acids in plasma by high performance liquid chromatography: simultaneous deproteinization and derivatization with 9-fluorenylmethyloxycarbonyl chloride study. J. Chromatogr. A. 2009; 1216(34), 6218-6223. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Karpyuk U. V., Kislichenko V. S., Gur'eva I. G. HPLC Determination of free and bound amino acids in Bryonia alba. Chem. Nat. Compd. 2015; 51(2), 399-400. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Otter D. E. Standardised methods for amino acid analysis of food. Br. J. Nutr. 2012; 108(2), 230-237. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.