Čes. slov. farm. 2018, 67(5):212-215 | DOI: 10.36290/csf.2018.030
Pivo se sníženým obsahem cukru a alkoholu vhodné pro diabetiky
- Ústav technologie léků, Farmaceutická fakulta, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Czech Republic
Pivo je pro obsah cukrů s vysokým glykemickým indexem a alkoholu nevhodné pro nemocné s diabetes mellitus. Tradiční společenské návyky však vedou v této skupině nemocných k jeho konzumaci a negativním zdravotním účinkům. Na druhé straně, v případě nenávykového užívání, pivo obsahuje i látky s příznivým zdravotním vlivem, jako jsou hořčiny, flavionoidy, saponiny, prebiotka, komplex vitaminů B a další. Rovněž jeho izotonicita s krví a příhodné pH jej činí vhodným k doplnění tekutin po námaze. Pivo se sníženým obsahem cukrů a alkoholu by proto mohlo být žádoucí funkční potravinou nejen pro diabetiky. Na trhu sice existují jak piva se sníženým obsahem cukrů i piva se sníženým obsahem alkoholu, ale "nealkoholické dia-pivo" není dosud komerčně dostupné. V práci prezentujeme výrobu piva s obsahem alkoholu do 1,2 % objemu a s maximálním obsahem sacharidů do 0,75 g/100 ml, použitím vakuové destilace.
Klíčová slova: pivo; diabetes; nízký obsah; cukry; alkohol
Beer with reduced carbohydrates and alcohol content suitable for diabetics
eer is for it's glycemic index and for alcohol content inappropriate drink for patients with diabetes mellitus. Traditional social habits, however, lead diabetics to drinking the beer and it has negative health effects in these patients. On the other hand, beer contains substances with a beneficial health effect, such as flavionoids, saponins, prebiotics, vitamin B complex and others. Also, for its isotonicity with blood and a suitable pH value the beer is appropriate for supplementation of liquids during physical activities. Therefore, the beer with reduced content of sugar and alcohol could be a desirable functional food not only for diabetics. While there are both low-sugar beers and low-alcohol beers on the market, "non-alcoholic diabetic" is not yet commercially available. In this research we present the method of beer production by vacuum distillation with an alcohol content less than 1.2 vol % and with a maximum of sugar content not more than 0.75 g/100 ml.
Keywords: Beer; diabetes; low content; Carbohydrates; alcohol
Vloženo: 1. listopad 2018; Přijato: 19. prosinec 2018; Zveřejněno: 1. květen 2018 Zobrazit citaci
Reference
- Basařová G. Jak se vyrábí nízkoalkoholické a nealkoholické pivo? Vesmír 2005; 84, 220-225.
- Bamforth C. W. Beer, carbohydrates and diet. J. Inst. Brew. 2005; 111, 259-264.
Přejít k původnímu zdroji...
- Karen I., Svačina Š. Diabetes mellitus. Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře 2018. Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, Praha 2018.
- Vyhláška Ministerstva zemědělství 57/2003 Sb.
- Jurková M., Olšovská J., Čejka P. Stanovení cukrů a celkových sacharidů v pivu. Kvasny prum. 2018; 64, 58-64.
Přejít k původnímu zdroji...
- Szabó M. Studie advance - větev léčby glykémie: význam intenzivní intervence hyperglykémie pro rozvoj vaskulárních komplikací diabetu. Med. pro Praxi 2009; 6, 17-21.
- DiMeglio D. P., Mattes R. D. Liquid versus solid carbohydrate: effects on food intake and body weight. Int J. Obes. Relat. Metab. Disord. 2000; 24, 794-800.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Emanuele N. V., Swade T. F., Emanuele M. A. Consequences of alcohol use in diabetics. Alcohol Health & Research World 1998; 22, 211-219.
- Harjutsalo V., Forsblom C., Groop P. H. Time trends in mortality in patients with type 1 diabetes: nationwide population based cohort study. BMJ 2011; 343, d5364.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Černý M., Černohorský V., Stichauer J. Janík P. Process for producing semi-dark beer for diabetics. Patent CS 277 516 B 6, priorita: 10. 12. 1990.
- Berdelle H. P. Alcohol-free drink prepn by lactic acid fermentation of plant substrate with limited sugar consumption. Patent DE 2 212 263, priorita 14. 4. 1972.
- Brányik T., Silva, D. P., Baszczyňski, M., Lehnert, R., Silva, J. B. A review of methods of low alcohol and alcohol-free beer production. J. Food Eng. 2012; 108, 493-506.
Přejít k původnímu zdroji...
- Potěšil V., Zedek V. Výroba nealkoholického piva vakuovou destilací. Kvasny prum. 2008; 54, 149-151.
Přejít k původnímu zdroji...