ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2018, 67(4):160-163 | DOI: 10.36290/csf.2018.023

Studium obsahových látek kořenu a nati Smallanthus sonchifolius pomocí plynové chromatografie - hmotnostní spektrometrie

Olga V. Demeshko1,*, Elena V. Krivoruchko1, Victoria A. Samoilova1, Svetlana V. Romanova2
1 National University of Pharmacy, Department of Pharmacognosy, Kharkiv, Ukraine
2 National University of Pharmacy, Department of Botany

Smallanthus sonchifolius (jakon) je nová perspektivní rostlina, která se v Evropě pěstuje jako přírodní náhražka cukrové třtiny. Používá se při diabetu a pro prevenci obezity. Studie karboxylových kyselin v kořenu a nati S. sonchifolius byla metodou plynové chromatografie - hmotnostní spektrometrie (GC-MS) provedena poprvé. Výsledkem studie bylo zjištění 12 složek v kořenu S. sonchifolius, z nichž devět byly karboxylové kyseliny. Nať S. sonchifolius obsahovala 41 složek, z nichž 18 byly karboxylové kyseliny. Dominantní sloučeniny v kořenu byly methylester kyseliny undecylové - 546,04 mg/kg; L-benzaziren-l-karboxylová kyselina, 2,2,5a-trimethyl-la-[3-oxo-l-butenyl] perhydro-methylester - 360,63 mg/kg; methylester kyseliny olejové - 119,21 mg/kg. V nati jakonu byl dominantní cyklohexanol, 1-ethinyl - 28,67 mg/kg.

Klíčová slova: Smallanthus sonchifolius (jakon); karboxylové kyseliny; GC-MS

Gas chromatography-mass spectrometry study of the root and herb of Smallanthus sonchifolius

Smallanthus sonchifolius (yacon) is a new prospective plant cultivated in Europe as a natural sugarcane substitute. It is used for diabetes and for the prevention of obesity. The study of carboxylic acids in the roots and herb of S. sonchifolius was carried out for the first time by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). As a result of the study, 12 components were found in the roots of S. sonchifolius, 9 of which were carboxylic acids. The S. sonchifolius herb contained 41 components, 18 of which were carboxylic acids. The dominant compounds in the roots were: undecanoic acid, methyl ester - 546.04 mg/kg; 1-benzazirene-1-carboxylic acid, 2,2,5a-trimethyl-1a-[3-oxo-1-butenyl] perhydro-, methyl ester - 360.63 mg/kg; 9-octadecenoic acid (Z)-, methyl ester - 119.21 mg/kg. In the herb of the yacon dominant is cyclohexanol, 1-ethynyl - 28.67 mg/kg.

Keywords: Smallanthus sonchifolius (yacon); carboxylic acids; GC-MS

Vloženo: 25. červenec 2018; Přijato: 11. září 2018; Zveřejněno: 1. duben 2018  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Demeshko OV, Krivoruchko EV, Samoilova VA, Romanova SV. Studium obsahových látek kořenu a nati Smallanthus sonchifolius pomocí plynové chromatografie - hmotnostní spektrometrie. Čes. slov. farm. 2018;67(4):160-163. doi: 10.36290/csf.2018.023.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Isaev J. I., Mykchailenko О. О., Kovalyov V. M., Gurbanov G. M., Suleymanov M. Y. Gas chromatography-mass spectrometry studies of the component composition of carboxylic acids of the rhizomes of Iris medwedewii and Iris carthaliniae (Iridaceae). Ces. Slov. Farm. 2017; 66(1), 9-14. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Sousa S., Pinto J., Rodrigues C., Gião M., Pereira C., Tavaria F., Malcata F. X., Gomes A., Pacheco M. T. B., Pintado M. Antioxidant properties of sterilized yacon (Smallanthus sonchifolius) tuber flour. Food Chemistry 2015; 188, 504-509. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Mischenko L. T. Introduction of a new medicinal plant in Ukraine. Bulletin of Agrarian Science 2012; 8, 45-48.
  4. Mischenko L. T. New vegetable and medicinal crop in Ukraine. Scientific Bulletin of the National University of Bioresources and Nature Management 2012; 180, 250-256 (Series: Agronomy).
  5. Ahmad Faris A. I., Dani Sugeng P., Arifah M., Nurcesuma A., Nabaatin I. Effectiveness of Yakon (Smallanthus Sonchifolius) Leaves Steeping as Insulin Subtitute for Diabetes Mellitus in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. International Journal of Health and Economic Development 2016; 2(1), 29-39.
  6. Miura T. Antidiabetic activity of Fuscoporia oblique and Smallanthus sonchifolius in genetically tyre 2 diabetic mice. Journal of Traditional Medicines (Japan) 2007; 24(2), 47-50.
  7. Baroni S., Suzuki-Kemmelmeier F., Caparroz-Assef S. M., Cuman R. K. N., Bersani-Amado C. A. Effect of crude extracts of leaves of Smallanthus sonchifolius (yacon) on glycemia in diabetic rats. Braz. J. Pharm. Sci. 2008; 44(3), 521-530. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Dou D. Q., Kang T. G., Qiu Y.K., Tian F. Studies on the Anti-diabetic Constituents of the Leaves of Smallanthus sonchifolius (Yacon). Planta Med. 2008; 74, 71. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Baroni S., da Rocha B. A., Oliveira de Melo J., Comar J. F., Caparroz-Assef S. M., Bersani-Amado C. A. Hydroethanolic extract of Smallanthus sonchifolius leaves improves hyperglycemia of streptozotocin induced neonatal diabetic rats. Asian Pac. J. Trop. Med. 2016; 9(5), 432-436. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Sousa S., Pinto J., Rodrigues C., Gião M., Pereira C., Tavaria F., Malcata F. X., Gomes A., Bertoldo Pacheco M. T., Pintado M. Antioxidant properties of sterilized yacon (Smallanthus sonchifolius) tuber flour. Food Chem. 2015; 188, 504-509. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Sousa S., Pinto J., Pereira C., Malcata F. X., Bertoldo Pacheco M. T., Gomes A. M., Pintado M. In vitro evaluation of yacon (Smallanthus sonchifolius) tuber flour prebiotic potential. Food and Bioproducts Processing 2015; 95, 96-105. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Mensink R. P., Zock P. L., Kester A. D., Katan M. B. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am. J. Clin. Nutr. 2003; 77(5), 1146-1155. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Choque Delgado G. T., Thomé R., Gabriel D. L., Tamashiro W. M. S. C., Pastore G. M. Yacon (Smallanthus sonchifolius)-derived fructooligosaccharides improves the immune parameters in the mous. Nutrition Research 2012; 32(11), 884-892. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. NIST Mass Spec Data Center SES. 2005a. Mass Spectra, 6th edn. National Institute of Standards and Technology: Gaithersburg MD.
  15. NIST Mass Spec Data Center SES. 2005b. Retention Indices, 6th edn.
  16. State Pharmacopoeia of Ukraine. In 3 vols. 2nd ed. Kharkov: SE "Ukrainian scientific pharmacopoeial center of medicines quality". 2015; 1 (in Ukrainian).
  17. Carrapiso A. I., Garcia C. Development in lipid analysis: some new extraction techniques and in situ transesterification. Lipids 2000; 35(11), 1167-1177. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Bicchi C., Brunelli C., Cordero C., Rubiolo P. Galli M., Sironi A. Direct resistively heated column gas chromatography (Ultrafast module-GC) for high-speed analysis of essential oils of differing complexities. J. Chromatogr. A. 2004; 1024(1-2), 195-207. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.