Čes. slov. farm. 2017, 66(6):287-289 | DOI: 10.36290/csf.2017.041
Karboxylové kyseliny z hnědých řas Fucus vesiculosus a Padina pavonica
- 1 National University of Pharmacy, Department of Pharmacognosy, Kharkiv, Ukraine
- 2 Lebanese University, Faculty of Pharmacy, Beirut, Lebanon
S použitím metody plynové chromatografie-hmotnostní spektrometrie byl ve stélkách chaluhy bublinaté (Fucus vesiculosus) stanoven obsah 28 karboxylových kyselin. Převládají kyselina palmitová, šťavelová a jablečná. Ve stélkách řasy Padina pavonica bylo zjištěno 27 karboxylových kyselin. Převládají kyselina palmitová, šťavelová a olejová.
Klíčová slova: hnědé řasy; Fucus vesiculosus; Padina pavonica; karboxylové kyseliny; plynová chromatografie; hmotnostní spektrometrie
Carboxylic acids from brown algae Fucus vesiculosus and Padina pavonica
Using the gas chromatographic-mass spectrometric method, the content of 28 carboxylic acids was determined in the thalli of Fucus vesiculosus, palmitic, oxalic and malic acids predominating. In the thalli of Padina pavonica, the content of 27 carboxylic acids was determined. Palmitic, oxalic and oleic acids prevail.
Keywords: brown algae; Fucus vesiculosus; Padina pavonica; carboxylic acids; gas chromatography; mass spectrometry
Vloženo: 14. říjen 2017; Přijato: 30. říjen 2017; Zveřejněno: 1. červen 2017 Zobrazit citaci
Reference
- Kanaan H., Belous O. Marine Algae of the Lebanese Coast. Nova Science Publishers 2016; 200 p.
- Li H., Li J., Tang Y., Lin L., Xie Z., Zhou J., Zhang L., Zhang X., Zhao X., Chen Z., Zuo D. Fucoidan from Fucus vesiculosus suppresses hepatitis B virus replication by enhancing extracellular signal-regulated Kinase activation. Virol. J. 2017; 14 (1), 178.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Agregan R., Munekata P. E., Dominguez R., Carballo J., Franco D., Lorenzo J. M. Proximate composition, phenolic content and in vitro antioxidant activity of aqueous extracts of the seaweeds Ascophyllum nodosum, Bifurcaria bifurcata and Fucus vesiculosus. Effect of addition of the extracts on the oxidative stability of canola oil under accelerated storage conditions. Food Res. Int. 2017; 99 (3), 986-994.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Yassine F., Awada S., Zein S., Krivoruchko E., Chahine N., Kanaan H. The influence of seasons on the composition and antioxidant activity of polysaccharides of brown algae (Padina pavonica) from the Lebanese coast. J. Phytother. Pharmacol. 2012; 1 (6), 19-33.
- Krivoruchko E. V., Andrushchenko О. А., Kononenko A. V. Carboxylic acids from Sorbus aucuparia and Sorbus aria. Chem. Nat. Comp. 2013; 49 (4), 742-743.
Přejít k původnímu zdroji...
- Wahbeh M. I. Amino acid and fatty acid profiles of four species of macroalgae from Aqaba and their suitability for use in fish diets. Aquaculture 1997; 159 (1-2), 101-109.
Přejít k původnímu zdroji...
- Jones A. L., Harwood J. L. Lipid composition of the brown algae Fucus vesiculosus and Ascophyllum nodosum. Phytochemistry 1992; 31 (10), 3397-3403.
Přejít k původnímu zdroji...