ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2015, 64(4):119-125 | DOI: 10.36290/csf.2015.027

Stanovenie flavonoidov v prírodnom materiáli metódou HPLC

Jarmila Krňanová1, Jozef Lehotay1,*, Jozef Čižmárik2
1 Univerzita sv. Cyrila a Metoda, Fakulta prírodných vied, Trnava, SR
2 Farmaceutická fakulta UK, Bratislava, SR

Práca sumarizuje doterajší vývoj pri stanovení flavonoidov metódou HPLC. Flavonoidy sú skupinou polyfenolických zlúčenín bežne sa vyskytujúcich v rastlinách. Úprava vzorky je dôležitým krokom v ich analytickej chémii. Cieľom úpravy vzorky je previesť matricu do takej formy, ktorá je vhodná na samotnú analýzu, či už ide o chromatografiu, alebo inú analytickú metódu. Práca sa zaoberá aj polymérmi s odtlačkami molekúl, najmä ich využitie ako sorbentov pri extrakcii na tuhej fáze pri stanovení flavonoidov.

Klíčová slova: flavonoidy; hydrolýza; vysokoúčinná kvapalinova chromatografia; polyméry s molekulovými odtlačkami

Determination of flavonoids in natural materials with HPLC

The paper reviews recent developments in the determination of flavonoids with HPLC. Flavonoids are a group of polyphenolic compounds commonly found in plants. Sample preparation is a very important step in the analytical procedure. The basic concept of a sample preparation method is to convert a real matrix into a sample in a format that is suitable for analysis by separation or analytical technique. In the present paper, attention was focused on the applications of molecularly imprinted polymers, especially on their utilization as selective sorbents in solid-phase extraction in the determination of flavonoids.

Keywords: flavonoids; hydrolysis; high performance liquid chromatography; molecularly imprinted polymers

Vloženo: 20. říjen 2014; Přijato: 25. červen 2015; Zveřejněno: 1. duben 2015  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Krňanová J, Lehotay J, Čižmárik J. Stanovenie flavonoidov v prírodnom materiáli metódou HPLC. Čes. slov. farm. 2015;64(4):119-125. doi: 10.36290/csf.2015.027.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Ďuračková Z. Voľné radikály a antioxidanty v medicíne (I), (Definícia, rozdelenie a biologický význam voľných radikálov a antioxidantov). Bratislava: Slovak Academic Press 1988.
  2. Harborne J. B. The Flavonoids. London: Chapman and Hall 1994. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Kühnau J. The Flavonoids. A class of semi-essential food components: Their role in human nutrition. World Rev Nutr Diet. 1976; 24, 117-120. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Mojžiš J., Mojžišová G. Flavonoidy a ich biologické účinky. Košice: Vienala 2001.
  5. Bielicka-Daszkiewicz K., Voelkel A. Theoretical and experimental methods of determination of the breakthrough volume of SPE sorbents. Talanta 2009; 80, 614-621. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Stevenson D. Molecular imprinted polymers for solid-phase extraction. Trends Anal. Chem. 1999; 18, 154-158. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Winkel-Schirley B. Flavonoid biosynthesis. A colorful model for genetics, biochemistry, cell biology, and biotechnology. Plant Physiology 2001; 26, 485-493. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Ďuračková Z., Bergendi Ľ., Čársky J. Voľné radikály a antoixidanty v medicíne, (II). (Význam voľných radikálov v etiológii niektorých ochorení). Bratislava: Slovak Academic Press 1999.
  9. Häkkinen S. Flavonols and Phenolic Acids in Berries and Berry Products. Kuopio: University of Kuopio 2000.
  10. Crozier A., Jensen E., Lean M. E. J., Mcdonald M. S. Quantitative analysis of flavonoids by reversed-phase high performance liquid chromatography. J. Chromatogr. A 1997; 761, 315-321. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Segawa S., Yasui K., Takata Y., Kurihara T., Kaneda H., Watari J. Flavonoid Glycosides Extracted from Hop (Humulus lupulus L.) as Inhibitors of Chemical Mediator Release from Human Basophilic KU812 Cells. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2006; 70, 2990-2997. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Nuutila A.M., Kammiovirta K., Oksman-Caldentey K. M. Comparison of methods for the hydrolysis of flavonoids and phenolic acids from onion and spinach for HPLC analysis. Food Chem. 2002; 76, 519-526. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Hao CH., Yuegang Z., Yiwei D. Separation and determination of flavonoids and other phenolic compounds in cranberry juice by high-performance liquid chromatography. J. Chromatogr. A 2001; 913, 387-395. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Proestos C., Boziaris I. S., Nychas G. J. E., Komaitis M. Analysis of flavonoids and phenolic acids in Greek aromatic plants: investigation of their antioxidant capacity and antimicrobial activity. Food Chem. 2006; 95, 664-671. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Biesaga M., Pyrzynska K. Liquid Chromatography/Tandem Mass Spectrometry Studies of the Phenolic Compounds in Honey. J. Chromatogr. A 2009; 1216, 6620-6626. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Stalikas C. D. Extraction, separation, and detection methods for phenolic acids and flavonoids. J. Sep. Sci. 2007; 30, 3268-3295. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Andersen Ø. M., Markham, K. R. Flavonoids: chemistry, biochemistry and applications. New York: CRC Press 2006. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Nardini M., Ghiselli A. Determination of free and bound phenolic acids in beer. Food Chem. 2004; 84, 137-143. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Liu J. J., Li S. P., Wang Y. T. Optimization for quantitative determination of four flavonoids in epimedium by capillary zone electrophoresis coupled with diode array detection using central composite design. J. Chromatogr. A 2006; 1103, 344-349. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Careri M., Elviri L., Mangia A., Musci M. Spectrophotometric and coulometric detection in the high-performance liquid chromatography of flavonoids and optimization of sample treatment for the determination of quercetin in orange juice. J. Chromatogr. A 2000; 881, 449-460. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. De Rijke E., Out P., Niessen W. M. A., Ariese F., Gooijer C., Brinkman U. A. Th. Analytical separation and detection methods for flavonoids. J. Chromatogr. A 2006; 1112, 31-63. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Magalhães P. J., Guido, L. F., Cruz, J. M., Barros A. A. Analysis of xanthohumol and isoxanthohumol in different hop products by liquid chromatography-diode array detection-electrospray ionization tandem mass spectrometry. J. Chromatogr. A 2007; 1150, 295-301. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Aguilar-Sánchez R., Áhuatl-García F., Dávila-Jiménez M. M., Elizalde-González M. P., Guevara-Villa M. R. G. Chromatographic and electrochemical determination of quercetin and kaempferol in phytopharmaceuticals. J. Pharm. Biomed. Anal. 2005; 38, 239-249. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Careri M., Mangia A., Musci M. Overview of the applications of liquid chromatography - mass spectrometry interfacing systems in food analysis: naturally occurring substances in food. J. Chromatogr. A 1998; 794, 263-297. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Abad-Garcia B., Berrueta L. A., Lopéz Márquez D. M., Crespo-Ferrer I., Gallo B., Vicente F. Optimization and validation of a methodology based on solvent extraction and liquid chromatography for the simultaneous determination of several polyphenolic families in fruit juices. J. Chromatogr. A 2007; 1154, 87-96. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Olszewska M. Separation of quercetin, sexangularetin, kaempferol and isorhamnetin for simultaneous HPLC determination of flavonoid aglycones in inforescences, leaves and fruits of three Sorbus species. J. Pharm. Biomed. Anal. 2008; 48, 629-635. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Hertog M. G. L., Hollman P. C. H., Venema D. P. Optimization of a quantitative HPLC determination of potentially anticarcinogenic flavonoids in vegetables and fruits. J. Agric. Food. Chem. 1992; 40, 1591-1598. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Mcdonald M. S., Hughes M., Burns J., Lean M. E. J., Matthews D., Crozier A. Survey of free and conjugated myricetin and quercetin content of red wines of different geographical origin. J. Agric. Food. Chem. 1998; 46, 368-375. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Komes D., Belśćak-Cvitanović A., Horžić D., Rusak G., Likić S., Berendika M. Phenolic composition and antioxidant properties of some traditionally used medical plants affected by the extraction time and hydrolysis. Phytochem. Anal. 2010; 22, 172-180. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Denhkharghanian M., Adenier H., Vijayalakschmi M. A. Study of flavonoids in aqueous spinach exctract using positive electrospray ionisation tanden quadrupole mass spectrometry. Food Chem. 2010; 121, 863-870. Přejít k původnímu zdroji...
  31. Kao T. H., Huang S. C., Inbaraj S., Chen B. H. Determination of flavonoids and saponins in Gynostemma pentaphyluum (Thunb.) Makino by liquid chromatography - mass spectrometry. Anal. Chim. Acta. 2008; 626, 200-211. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Justesen U., Knuthsen P., Leth T. Quantitative analysis of flavonols, flavones, and flavanones in fruits, vegetables and beverages by high-performance liquid chromatography with photo-diode array and mass spectrometric detection. J. Chromatogr. A 1998; 799, 101-110. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Wach A., Pyrzyńska K., Biesaga M. Quercetin content in some food and herbal samples. Food Chem. 2007; 100, 699-704. Přejít k původnímu zdroji...
  34. Coppin J. P., Xu Y., Chen H., Pan M-H., Ho CH-T., Juliani R., Simon J., Wu Q. Determination of flavonoids by LC/MS and anti-inflammatory activity in Moringa oleifera. J. Functional Foods 2013; 5, 1892-1899. Přejít k původnímu zdroji...
  35. Xu Q., Schen Y., Wang H., Zhang N., Xu S., Zhang L. Application of response surface methology to optimise extraction of flavonoids from fructus sophorae. Food Chem. 2013; 138, 2122-2129. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. Bae H., Jayaprakasha G. H., Jifon J., Patil B. S. Extraction efficiency and validation of an HPLC method for flavonoids analyis in peppers. Food Chem. 2012; 130, 751-758. Přejít k původnímu zdroji...
  37. Francescato L. N., Debendetti L. S., Schwanz T. G., Bassani V. L., Henriques A. T. Identification of phenolic compounds in Equisetum giganteum by LC-ESI-MS/MS and new appproach to total flavonid quantification. Talanta 2013; 105, 192-203. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Luo Ch., Wang X., Gao G., Eang L., Li Y., Sun Ch. Identification and quantification of free, conjugate and total phenolic compounds in leaves of 20 sweet potato cultivars by HPLC-DAD and HPLC-ESI-MS/MS. Food. Chem. 2013; 141, 2697-2706. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. Tamayo F. G., Turiel E., Martín-Esteban A. Molecularly imprinted polymers for solid-phase extraction and spolid - phase microextraction: Recent developments and future trends. J. Chromatogr. A 2007; 1152, 32-40. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  40. He Ch., Long Y., Pan J., Li K., Liu F. Application of molecularly imprinted polymers to solid-phase extraction of analytes from real samples. J. Biochem. Bioph. Methods. 2007; 70, 133-150. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  41. Denderz N., Lehotay J., Čižmárik J. Molecularly imprinted polymers. Čes. slov. Farm. 2012; 61, 79-86.
  42. Lachová M., Lehotay J., Skačáni I., Čižmárik J. Application of molecularly imprinted polymers in analytical and pharmaceutical chemistry. Čes. slov. Farm. 2007; 56, 159-164.
  43. Karim K., Breton F., Rouillon R., Piletska E. V., Guerreiro A., Chinanela I., Piletsky S. A. How to fine effective functional monomers for effective molecularly imprinted polymers? Adv. Drug Delivery Rev. 2005; 57, 1795-1808. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. Mahony J. O., Nolan K., Smyth M. R., Mizaikoff B. Moleculary imprinted polymers - potential and challenges in analytical chemistry. Anal. Chim. Acta 2005; 534, 31-39. Přejít k původnímu zdroji...
  45. Zeng H., Wang Y., Liu X., Kong J., Nie Ch. Preparation of molecular imprinted polymers using bi-functional monomer and bi-crossingr fo solid-phase extraction of rutin. Talanta 2012; 93, 172-181. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  46. Chen Z., Wang M., Fu Y., Yu H., Di D. Preparation of quercetin molecularly imprinted polymers. Des. Monomers Polym. 2012; 15, 93-111. Přejít k původnímu zdroji...
  47. Yu L., Yun Y. Zhang W., Wang L. Preparation, recognition characteristics and properties for quercetin molecularly imprinted polymers. Desalin. Water Treat. 2011; 34, 309-314. Přejít k původnímu zdroji...
  48. Xie J., Zhu L., Luo H., Zhou L., Li Ch., Xu X. Direct extraction of specific pharmacophoric flavonoids from gingko leaves using a molecularly imprinted polymer for quercetin. J. Chromatogr. A 2001; 934, 1-11. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  49. Mahony J. O., Molinelli A., Nolan K., Smyth M.R., Mizaikoff B. Anatomy of a successful imprint: Analysing the recognition mechanisms of a molecularly imprited polymer for quercetin. Biosens. Bioelectron. 2006; 21, 1383-1392. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  50. Schwarz L. J., Danylic B., Harris S. J., Boysen R. I., Hearn M. T. W. Preparation of molecularly imprited polymers for the selective recognition of the bioactive polyphenol, (E)-resveratrol. J. Chromatogr. A 2011; 1218, 2189-2195. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  51. Song X., Li J., Wang J., Chen L. Quercetin molecularly imprinted polymers: Preparation, recognition characteristics and properties as sorbent for solid-phase extraction. Talanta 2009; 80, 694-702. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  52. Zhang Z., Yun Y., Li Ch. Preparation and adsorption performance of molecularly imprinted polymers for kaempferol. Desalin. Water Treat. 2013; 51, 3914-3919. Přejít k původnímu zdroji...
  53. Li L., Chen X. Preparation and spectral characterization of apigenin moleculrly imprinted polymer. Acta Pharm. Sinica 2009; 44, 868-872.




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.