ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2010, 59(1):11-17

Příprava a hodnocení hydrofilního krému s propolisovým extraktem

J. Bernatonienė1, J. Davalgienė1, R. Masteiková2,*, J. Muselík2, G. Drakšienė1, R. Lazauskas3, R. Pečiūra1, Z. Chalupová2
1 Kaunas University of Medicine, Faculty of Pharmacy, Department of Drug Technology and Social Pharmacy, Lithuania
2 University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutics, Czech Republic
3 Kaunas University of Medicine, Department of Physiology, Lithuania

Cílem práce bylo příprava a hodnocení hydrofilního krému s širokým spektrem účinku. Krém byl stabilizován komplexním emulgátorem a karbomerovým gelem - oba vznikly in situ během přípravy. Jako účinná složka se použil hustý propolisový extrakt v koncentraci 0,8 %. Krém s propolisem vykazoval antioxidační aktivitu související s celkovým množstvím polyfenolů a celkovým množstvím flavonů a flavonolů. Krémový základ a krém s propolisovým extraktem se připravovaly při různých rychlostech míchání. Jako závislé proměnné se hodnotily tyto vlastnosti přípravků: odolnost k centrifugaci, viskozita a velikost částic (kapek) vnitřní fáze. Výsledky hodnocení ukázaly, že rychlost míchání během procesu přípravy patří mezi významné faktory, ovlivňující některé důležité charakteristiky přípravku, především reologické vlastnosti a velikost částic, které jsou vzájemně propojené, a následně předpovídají stabilitu krémových přípravků během uchovávání. Pokud rychlost míchání je určená správně, má krém optimální viskozitu a uniformita částic stejně jako jeho stabilita vzrůstá.

Klíčová slova: hydrofilní krém; propolis; viskozita; velikost částic; stabilita

Preparation and evaluation of hydrophilic cream with propolis extract

The aim of the study was the preparation and evaluation of a multifunctional hydrophylic cream. The cream was stabilised with a complex emulsifier and carbomer gel, both formed in situ during preparation. The active ingredient was a thick propolis extract in the concentration of 0.8%. The cream with propolis showed antioxidant activity due to the total phenolics content, total flavone and flavonol content. The cream base and the cream with the propolis extract were prepared using various mixing velocities. The properties of preparations studied as response variables were: resistance to centrifugation, viscosity and internal phase particles (droplets) size. The results of examination showed that mixing velocity during preparation process is a significant factor that influences some important characteristics of formulation, mainly rheological properties (viscosity) and particle size, which are closely interlinked and consequently predict the stability of cream preparations during the storage. When the mixing velocity is selected properly, the viscosity of the cream is optimal, and the particle size uniformity as well as the stability of preparation are increased.

Keywords: hydrophilic cream; propolis; viscosity; particle size; stability

Vloženo: 4. prosinec 2009; Přijato: 11. leden 2010; Zveřejněno: 1. leden 2010  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bernatonienė J, Davalgienė J, Masteiková R, Muselík J, Drakšienė G, Lazauskas R, et al.. Příprava a hodnocení hydrofilního krému s propolisovým extraktem. Čes. slov. farm. 2010;59(1):11-17.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Bankova, V.: Recent trends and important developments in propolis research. eCAM, 2005; 2, 29-32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Zhou, J. H., Li, Y., Zhao, J., Xue, X. F., Wu, L. M., Chen, F.: Geographical traceability of propolis by high-performance liquid-chromatography fingerprints. Food Chem., 2008; 108, 749-759. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Medana, C., Carbone, F., Aigotti, R., Appendino, G., Baiocchi, C.: Selective analysis of phenolic compounds in propolis by HPLC-MS/MS. Phytochem. Anal., 2008; 19, 32-39. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Salatino, A., Teixeira, E. W., Negri, G., Message, D.: Origin and chemical variation of Brazilian propolis. eCAM, 2005; 2, 33-38. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Bankova, V.: Chemical diversity of propolis and the problem of standardization. J. Ethnopharmacol., 2005; 100, 114-117. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Popova, M., Bankova, V., Butovska, D., Petkov, V., Nikolova-Damyanova, B., Sabatini, A. G., Marcazzan, G. L., Bogdanov, S.: Validated methods for the quantification of biologically active constituents of poplar-type propolis. Phytochem. Anal., 2004; 15, 235-240. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Lu, L.-C., Chen, Y.-W., Chou, C.-C.: Antibacterial activity of propolis against Staphylococcus aureus. Int. J. Food Microbiol., 2005; 102, 213-220. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Banskota, A. H., Tezuka, Y., Kadota, S.: Recent progress in pharmacological research of propolis. Phytother. Res., 2001; 15, 561-571. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Silici, S., Koć, N. A., Ayangil, D., āankaya, S.: Antifungal activities of propolis collected by different races of honeybees against yeasts isolated from patients with superficial mycoses. J. Pharmacol. Sci., 2005; 99, 39-44. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Huleihel, M., Isanu, V.: Anti-herpes simplex virus effect of an aqueous extract of propolis. IMAJ, 2004; 4, 923-927.
  11. Kumazawa, S., Hamasak, T., Nakayama, T.: Antioxidant activity of propolis of various geographic origins. Food Chem., 2004; 84, 329-339. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Wu, W. M., Lu, L., Long, Y., Wang, T., Liu, L., Chen, Q., Wang, R.: Free radical scavenging and antioxidative activities of caffeic acid phenethyl ester (CAPE) and its related compounds in solution and membranes: a structure-activity insight. Food Chem., 2007; 105, 107-115. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Nuito, Y., Yasumuro, M., Kondin, K., Ohara, N.: Antiinflamatory effect of topically applied propolis extract in carrageenan-induced rat hind paw edema. Phytother. Res., 2007; 21, 452-456. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Paulino, N., Abreu, S. R. L., Uto, Y., Koyama, D., Nagasawa, H., Hori, H., Dirsch, V. M., Vollmar, A. M., Scremin, A., Bretz, W. A.: Anti-inflammatory effects of a bioavailable compound, Artepillin C, in Brazilian propolis. Eur. J. Pharmacol., 2008; 587, 296-301. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. McLennan, S. V., Bonner, J., Milne, S., Lo, L., Charlton, A., Kurup, S., Jia, J., Yue, D. K., Twigg, S. M..: The anti-inflamatory agent propolis improves wound healing in a rodent model of experimental diabetes. Wound Rep. Reg., 2008; 16, 706-713. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Sehn, E., Hernandes, L., Franco, S. L., Gonćalves, C. C. M., Baesso, M. L.: Dynamics of reepitheliasation and penetration rate of a bee propolis formulation during cutaneous wounds healing. Anal. Chim. Acta, 2009, 635, 115-120. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Gregory, S. R., Piccolo, N., Piccolo, M. T., Piccolo, M. S., Heggers, J. P.: J. Comparison of propolis skin cream to silver sulfadiazine: A neuropatic alternative to antibiotics in treatment of minor burns. Altern. Complement. Med., 2002; 8 (1), 77-83. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Bruschi, M. L., Jones, D. S., Panzeri, H., Gremičo, M. P. D., de Freitas, O., Lara, E. H. G.: Semisolid systems containing propolis for the treatment of periodontal disease: in vitro release kinetics, syringeability, rheological, textural, and mucoadhesive properties. J. Pharm. Sci., 2007; 96, 2074-2089. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Lotufo, M. A., Shimizu, M. T., Cabral, R., Birman, E. G.: Clinical evaluation of topical use of propolis in recurrent minor aphthous ulceration. Cienc. Odontol. Bras., 2005; 8, 6-9. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Flynn, G. L.: Cutaneous and transdermal delivery - Processes and systems of delivery. In: Banker, G.S., Rhodes, C.T. eds. Modern Pharmaceutics, 4th ed. New York, Basel: Marcel Dekker, Inc. 2002. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Betageri, G., Prabhu, S.: Semisolid preparations. In: Swarbrick, J., Boylan, J. C. eds. Encyclopedia of Pharmaceutical Technology, 2nd ed., vol. 3. New York, Basel: Marcel Dekker, Inc. 2002.
  22. McClements, D. J.: Food Emulsions: Principles, Practice and Techniques. 2nd. ed. Boca Raton, CRC Press, 1999. s. 378.
  23. Arvouet-Grand, A., Vennat B., Lejeune, B., Pourrat, A.: Formulation of propolis extract emulsions. II. O/W creams formulated with self-emulsifying bases. Drug Devel. Ind. Pharm., 1995; 21, 2253-2259. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Marquele-Oliveira, F., Fonseca, Y. M., de Freitas, O., Fonseca, M. J. V.: Development of topical functionalized formulations added with propolis extract: Stability, cutaneous absorption and in vivo studies. Int. J. Pharm., 2007; 342, 40-48. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Realdon, N., Perin, F., Morpurgo, M., Ragazzi, E.: Influence of processing conditions in the manufacture of O/W creams. I. Effect on dispersion grade and rheological characteristics. Il Farmaco, 2002; 57, 341-347. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Arvouet-Grand, A. Vennat B, Lejeune, B., Pourrat, A.: Formulation of propolis extract emulsions. I. O/W creams based on non-ionic surfactants and various consistency agents. Drug Devel. Ind. Pharm., 1995; 21, 1907-1915. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Cockton, J. R., Wynn, J. B.: The use of surface active agents in pharmaceutical preparations: the evaluation of emulsifying power. J. Pharm. Pharmacol., 1952; 4, 959-971. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Marquele, F. D., Oliveira, A. R. M., Bonato, P. S., Lara, M. G., Fonseca, M. J. V.: Propolis extract release evaluation from topical formulations by chemiluminescence and HPLC. J. Pharm. Biomed. Anal., 2006; 41, 461-468. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Huang, X., Kakuda, Y., Cui, W.: Hydrocolloids in emulsions: particle size distribution and interfacial activity. Food Hydrocoll., 2001; 15, 533-542. Přejít k původnímu zdroji...




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.