Čes. slov. farm. 2009, 58(5):241-244
Sledování vybraných jakostních parametrů parenterální výživy AIO - pilotní studie
- 1 Všeobecná fakultní nemocnice Praha, Nemocniční lékárna
- 2 Univerzita Karlova v Praze, 1. LF UK a VFN, IV. interní klinika
- 3 Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků
Příprava parenterální výživy AIO patří k základní pracovní náplni lékáren vyššího typu. U těchto parenterálií je nutné především kontinuálně monitorovat řadu jakostních parametrů, aby vyhověly platným normativním požadavkům a měly pro pacienta maximální benefit. Tyto multisložkové soustavy obsahují i více než 50 komponent, které mohou podléhat mnoha chemickým a fyzikálním změnám v longitudinální ose (sloučeniny fosfátů, vitamíny, katalytické efekty mikroprvků). Pro zachování jakostních parametrů nesmějí vznikat sraženiny a nesmí docházet k chemickým reakcím mezi jednotlivými složkami směsi. Jednoznačně nejnáchylnější složkou soustavy je tuková emulze, kdy rozměr tukových částic musí být neměnný a vyhovovat předepsané velikostní distribuci. Experimentálně bylo sledováno 18 běžně používaných receptur, kde jsme prokázali stabilitu tukové složky, podlimitní množství tukových částic větších než 5 μm, nepřítomnost sraženin. Použití statistických metod ukazuje na význam požívání výpočtu CAN a na vliv osmolarity na stabilitu směsí AIO.
Klíčová slova: parenterální výživa AIO; tuková emulze; stabilita
Examination of selected quality parameters of the parenteral nutrition AIO - a pilot study
Preparation of the parenteral nutrition AIO is one of the basic operations in the pharmacies of the higher type. In these parenteral preparations it is primarily necessary to continuously monitor a number of quality parameters so that they may comply with the valid normative requirements and give the maximal benefit to the patient. These multi-component systems include even more than 50 components, which may undergo many chemical and physical changes in the longitudinal axis (phosphate compounds, vitamins, catalytic effects of microelements). In order to preserve the quality parameters, no precipitates are allowed to develop and no chemical reactions between individual components of the mixture are allowed to take place. The unambiguously most susceptible component of the system is the fat emulsion, where the dimensions of fat particles must be unchangeable and comply with the prescribed size distribution. A set of 18 routinely used prescriptions was experimentally examined, in which stability of the fat component, sublimit amounts of particles larger than 5 μm, and absence of precipitates were demonstrated. The statistical methods used indicate the importance of using the calculation CAN and the influence of osmolarity on the stability of AIO mixtures.
Keywords: parenteral nutrition AIO; fat emulsion; stability
Vloženo: 26. srpen 2009; Přijato: 8. říjen 2009; Zveřejněno: 1. květen 2009 Zobrazit citaci
Reference
- Zadák, Z.: Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada 2008; 322.
- Allwood, M. C., Kearney, M. C. J.: Nutrition, 1998; 14(9), 697-706.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Driscoll, D. F. et al.: Clin. Nutr., 2008; 27, 497-503.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...