Čes. slov. farm. 2009, 58(5):200-202
Hypolipidemický účinek obsahových látek amarantu
- Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav humánní farmakologie a toxikologie
V současné době rozlišujeme více než 60 druhů rostlin rodu Amaranthus rozšířených od tropů až po mírné pásmo. Amarant (český název laskavec - Amaranthus sp.) je již řadu let považován za plodinu s vysokým nutričním indexem. Díky této vlastnosti se stal významnou součástí stravy nejen u lidí, ale i vhodnou komponentou krmných směsí hospodářských zvířat. Potenciální biologické účinky amarantu, které by bylo možné terapeuticky využít v prevenci či terapii metabolických poruch, byly studovány v celé řadě preklinických studií. Cílem zkoumání těchto prací byla nutriční hodnota amarantových produktů, ale především hypolipidemický efekt. Obě tyto výhodné vlastnosti jsou společně s poměrně nízkými nároky na pěstování považovány za jedny z největších pozitiv, které použití amarantu nabízí. Přestože amarant má velmi dobré předpoklady v možnosti nefarmakologického působení v terapii či profylaxi dyslipidémií, je potřeba dalších experimentů pro detailnější analýzu mechanismu účinku jeho obsahových látek.
Tato práce si klade za cíl shrnout poznatky o hypolipidemických vlastnostech amarantu a jeho obsahových látek.
Klíčová slova: amarant; skvalen; hypolipidemikum; nutriční výživa
Hypolipidemic effect of amaranth constituents
More than 60 plant species of the genus Amaranthus spreading from the tropical to moderate zone have been classified. For a number of years, the amaranth (Amaranthus sp.) has been considered to be a crop-plant with a high nutritional index. Thanks to this property it has become an important component of food not only for people but also a suitable component of fodder mixtures for farm animals. Potential biological effects of the amaranth which could be employed therapeutically in the prevention or therapy of metabolic disorders have been studied in a number of preclinical studies. The papers have focused on the nutritional value of amaranth products, in particular on the hypolipidemic effect. Both of these useful properties are considered, together with relatively small demands for cultivation, to be one of the greatest positive properties offered by the use of the amaranth. Though the amaranth has a very good potency for a possible non-pharmacological action in the therapy or prophylaxis of dyslipidemias, further experiments are needed for a more detailed analysis of the mechanism of effect of its constituents. The present paper aims to summarize the knowledge concerning the hypolipidemic properties of the amaranth and its constituents.
Keywords: amaranth; squalene; hypolipidemic agent; nutrition
Grants and funding:
Práce byla realizovaná v rámci grantového projektu IGA VFU č. 161/2008/FaF Veterinární a Farmaceutické Univerzity Brno.
Vloženo: 2. listopad 2009; Přijato: 25. listopad 2009; Zveřejněno: 1. květen 2009 Zobrazit citaci
Reference
- Kalač, P., Moudrý J.: Czech J. Food Sci., 2000; 18, 201-206.
Přejít k původnímu zdroji...
- Jarošová, J.: Úroda, 1997; 7, 19-23.
- Bresani, R., Sánchez-Maroquín, A., Morales, E.: Food Rev. Int., 1992; 8, 23-49.
Přejít k původnímu zdroji...
- Segura-Nieto, M., Vazquez-Sanchez, N., Rubiovalasquez, H. et al.: J. Agr. Food Chem., 1992; 40, 1553-1558.
Přejít k původnímu zdroji...
- Budin, J. T., Breene, W. M., Tutnam, D. H.: J. Am. Oil Chem. Soc., 1996; 73, 475-481.
Přejít k původnímu zdroji...
- Do, R., Kiss, R. S., Gaudet, D. et al.: Clin. Genet., 2009; 75, 19-29.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sun, H., Weiseborn, D., Rayas-Duarte, P. et al.: J. Am. Oil Chem. Soc., 1995; 74, 413-418.
Přejít k původnímu zdroji...
- Smith T. J.: Exp. Opin. Invest. Drugs, 2000; 9, 1841-1848.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Rao, C. V., Newmark, H. L.: Cancerogenesis, 1998; 19, 287-290.
- Khor, H. T., Chieng, D. T.: Asia Pac. J. Clin. Nutr., 1997; 6, 36-40.
- Meittinen, T. A., Vanhane, H.: Am. J. Clin. Nutr., 1994; 59, 356-363.
- Huang, Z. R., Lin, Y. K., Fang, J. Y.: Molecules., 2009; 14, 540-554.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Jahaniaval, F., Kakuda, Y., Marcone, M. F.: J. Am. Oil Chem. Soc., 2000; 77, 847-852.
Přejít k původnímu zdroji...
- Maier, S. M., Turner, N. D., Lupton, J. R.: Cereal Chemistry, 2000; 77, 297-302.
Přejít k původnímu zdroji...
- Berger, A., Monnard, I., Bilat, M.: Proc. Germ. Nutr. Soc., 2000; 2, 28.
- Quershi, A. A., Lehmann, J. W., Peterson, D. M.: J. Nutr., 1996; 126, 1972-1978.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Grajeta, H.: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1997; 30, 25-30.
- Berger, A., Gremaud, G., Baumgartner, M. et al.: Int. J. Vitam. Nutr. Res., 2003; 73, 39-47.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Chaturvedi, A., Srojini, G., Devi, N. L.: Plant Foods Human Nutrition, 1993; 44, 63-70.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Shinn, D. H., Heo, H. J., Lee, Y. J. et al.: Br. J. Biomed. Sci., 2004; 61, 11-14.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Punita, A., Chatuverdi, A.: Plant Food Hum. Nutr., 2000; 55, 147-157.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...