ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2009, 58(2):47-54

Příznivé účinky rutinu, kvercitrinu a kvercetinu na nespecifické střevní záněty

M. Rabišková1,*, T. Bautzová1, K. Dvořáčková1, J. Spilková2
1 University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutics, Czech Republic
2 Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Department of Pharmacognosy, Czech Republic

Cílem přehledného článku bylo dosáhnout hlubšího pochopení ve vědeckých časopisech publikovaných účinků flavonolů, zejména rutinu, kvercitrinu a jejich aglykonu kvercetinu, s důrazem na jejich potenciální příznivé působení u nespecifických střevních zánětů. Výzkum v oblasti flavonoidů v několika posledních létech významně vzrostl a objevila se řada nových skutečností týkajících se jejich absorpce, metabolismu a možných mechanismů účinků. Článek uvádí nedávno publikované výsledky získané v pokusech in vitro a experimentech in vivo na zvířecích modelech. Další výzkum zaměřený na klinické účinky rutinu může být důležitý pro vývoj nové léčivé látky k terapii nespecifických střevních zánětů v humánní medicíně.

Klíčová slova: nespecifické střevní záněty; flavonoly; absorpce; metabolismus; účinky

Beneficial effects of rutin, quercitrin and quercetin on inflammatory bowel disease

The aim of this review article was to obtain a deeper understanding of the reported effects of flavonols, in particular rutin, quercitrin and their aglycone quercetin, with respect to their potential beneficial action on inflammatory bowel disease. Research in the field of flavonoids has increased significantly in recent few years and many new investigations have been performed concerning their absorption, metabolism, and probable mechanisms of action. Recently published results obtained in in vitro approaches and in vivo experiments on animal models are reported. Further investigation aimed at the clinical effects of rutin may be important for the development of a new therapeutic agent for the treatment of inflammatory bowel disease in humans.

Keywords: inflammatory bowel disease; flavonols; absorption; metabolism; effects
Grants and funding:

This work was supported by the Research Project MSM 0021620822 and IGA VFU 253/2009/FaF.

Vloženo: 24. březen 2009; Přijato: 8. duben 2009; Zveřejněno: 1. únor 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Rabišková M, Bautzová T, Dvořáčková K, Spilková J. Příznivé účinky rutinu, kvercitrinu a kvercetinu na nespecifické střevní záněty. Čes. slov. farm. 2009;58(2):47-54.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Katz, J. A., Itoh, J., Fiocchi, C.: Curr. Opin. Gastroenterol., 1999; 15, 291-297. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Grip, O., Janciauskiene, S., Lindgren, S.: Curr. Drug Targets Inflamm. Allergy, 2003; 2, 155-160. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Bone, R. C.: Ann. Intern. Med., 1991; 114, 332-333. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Feldmann, M., Brennan, F. M., Maini, R. N.: Annu. Rev. Immunol., 1996; 14, 397-440. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Schwertschlag, U. S. et al.: Leukemia, 1999; 13, 1307-1315. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Grisham, M. B. et al.: J. Investig. Med., 2002; 50, 272-283. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Comalada, M. et al.: Eur. J. Immunol., 2005; 35, 584-592. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Middleton, E., Kandaswami, C.: In: Klurfeld D. M. (Ed): Nutrition and immunology. New York: Plenum Press 1993; 239-266. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Mora, A. et al.: Biochem. Pharmacol., 1990; 40, 793-797. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Hertog, M. G. et al.: Lancet, 1993; 342, 1007-1011. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Nair, H. K. et al.: Clin. Diagn. Lab. Immunol., 2004; 11, 63-69. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Fan, P. S. et al.: Acta Pharmacol. Sin., 2003; 24, 1231-1234.
  13. Nguyen, T. T. et al.: Carcinogenesis, 2004; 25, 647-659. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Wattel, A. et al.: J. Cell. Biochem., 2004; 92, 285-295. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Shen, S. C. et al.: J. Cell. Biochem., 2003; 89, 1044-1055. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Cruz, T. et al.: Life Sci., 1998; 62, 687-695. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Camuesco, D. et al.: Br. J. Pharmacol., 2004; 143, 908-918. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Gálvez, J. et al.: Studies in Natural Products Chemistry, 2001; 25, 607-649. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Day, A. J. et al.: Biochem. Pharmacol., 2003; 65, 1199-1206. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Kim H. et al.: Pharm. Res., 2005; 22, 1499-1509. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Manach, C. et al.: FEBS Lett., 1998; 426, 331-336. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Murota, K., Terao, J.: Archives of Biochemistry and Biophysics, 2003; 417, 12-17. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Nemeth, K. et al.: Eur. J. Nutr., 2003; 42, 29-42. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Nemeth K., Piskula M. K.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2007; 47, 397-409. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Gee, J. M. et al.: Free Radic. Biol. Med., 1998; 25, 19-25. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Depeint, F.et al.: Proc. Nutr. Soc., 2002; 61, 97-103. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Arts, I. C. W. et al.: J. Nutr., 2002; 132, 2823-2832. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Berrin, J. G. et al.: Eur. J. Biochem., 2002; 269, 249-258. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Scalbert, A. et al.: Biomed. Pharmacother., 2002; 56, 276-282. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Murota, K., Terao, J.: FEBS Lett., 2005; 579, 5343-5346. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Crespy, V. et al.: J. Nutr., 2001; 131, 2109-2114. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. O'Leary K. A. et al.: Biochem. Pharmacol., 2003; 65, 479-491.
  33. Day, A. J. et al.: FEBS Lett., 2000; 468, 166-170. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Carbonaro, M., Grant, G.: Ann. Nutr. Metab., 2005; 49, 178-182. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Scalbert, A., Williamson, G.: J. Nutr., 2000; 130, 2073S-2085S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. Hollman, P. C. H.: Pharm. Biol., 2004; 42, 74-83. Přejít k původnímu zdroji...
  37. Aura, A. M. et al.: J. Agric. Food Chem., 2002; 50, 1725-1730. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Kim, D. H. et al.: Arch. Pharm. Res., 1998; 21, 17-23. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. Rechner, A. R. et al.: Free Radic. Biol. Med., 2002; 33, 220-235. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  40. Williamson, G. et al.: Biochem. Soc. Trans., 2000; 28, 16-22. Přejít k původnímu zdroji...
  41. Spencer, J. P. et al.: Biochem. J., 2003; 372, 173-181. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  42. Hackett, A. M.: In: Cody, V., Middleton, E., Harborne, J. B. (eds.): Plant flavonoids in biology and medicine. NewYork: Liss 1986; 177-194.
  43. O'Leary, K. A. et al.: FEBS Lett., 2001; 503, 103-106. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. Shimoi, K. et al.: Drug Metab. Dispos., 2001; 29, 1521-1524.
  45. Sakamoto, H. et al.: Biochim. Biophys. Acta, 2002; 1573, 171-176. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  46. Crespy, V. et al.: Am. J. Physiol., 1999; 277, G120-G126. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  47. Chen, X. et al.: Pharm. Res., 2005; 22, 892-901. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  48. Wittig, J. et al.: J. Chromatogr. B, 2001; 753, 237-243. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  49. Janisch, K. M. et al.: Free Radic. Res., 2004; 38, 877-884. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  50. Mullen, W. et al.: J. Agric. Food Chem., 2002; 50, 6902-6909. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  51. Clarke, D. B. et al.: Anal. Biochem., 2002; 309, 158-172. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  52. Nijveldt, R. J. et al.: Am. J. Clin. Nutr., 2001; 74, 418-425. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  53. Yao, L. H. et al.: Plant Food Human Nutr., 2004; 59, 113-122. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  54. Moreira, A. et al.: Biochem Pharmacol., 2004; 68, 1939-1946. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  55. Yang K. et al.: Carcinogenesis, 2000; 1, 1655-1660. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  56. Peres W. et al.: J. Hepatol., 2000; 33, 742-750. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  57. Kwon, K. H. et al.: Biochem. Pharmacol., 2005; 69, 395-406. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  58. Banerjee, T., Van der Vliet, A., Ziboh, V. A.: Prostag. Leukotr. Essent. Fatty Acids, 2002; 66, 485-492. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  59. De Pascual, T. S. et al.: J. Nutr., 2004; 134, 552-557. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  60. Gonzáles-Gallego, J., Sánchez-Campos, S., Tunón, M. J.: Nutr. Hosp., 2007; 22, 3-15.
  61. Middleton, E., Kandaswami, C., Theoharides, T. C.: Pharmacol. Rev., 2000; 52, 673-751. Přejít k původnímu zdroji...
  62. Ruiz, P. A., Haller, D.: J. Nutr., 2006; 136, 664-671. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  63. Jiang, B. et al.: J. Biol. Chem. 2004; 279, 1323-1329. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  64. Wadsworth, T. L., Koop, D. R.: Chem. Biol. Interact., 2001; 137, 43-58. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  65. Wadsworth, T. L., McDonald, T. L., Koop, D. R.: Biochem. Pharmacol., 2001; 62, 963-974. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  66. Cho, S. Y. et al.: Mol. Cell Biochem., 2003; 243, 153-160. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  67. Odontuya, G., Hoult, J., Houghton, P. J.: Phytother. Res., 2005; 19, 782-786. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  68. García-Mediavilla, M. V. et al.: Eur. J. Pharmacol., 2007; 557, 221-229. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  69. Brigelius-Flohe, R., Banning, A.: Free Radic. Biol. Med., 2006; 40, 775-787. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  70. Andreadi, C. K. et al.: Mol. Pharmacol., 2006; 69, 1033-1040. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  71. Collins, T.: Lab. Invest. 1993; 68, 499-508. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  72. Mortensen, R. F.: Immunol. Res., 2001; 24, 163-176. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  73. Yoshioka, Y. et al.: Int. Immunopharmacol., 2008; 8, 1802-1807. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  74. Ruiz, P. A. et al.: J. Nutr., 2007; 137, 1208-1215. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  75. Ohkawara, T. et al.: Immunol. Lett., 2006; 107, 148-154. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  76. Neurath, M. F., Becker, C., Barbulescu, K.: Gut, 1998; 43, 856-860. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  77. Ogataand, H., Hibi, T.: Curr. Pharm. Des., 2003; 9, 1107-1113. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  78. Yanand, F. D., Polk, B.: J. Biol. Chem., 1999; 274, 3631-3636.
  79. Sánchez de Medina, F. et al.: Life Sci., 2002; 70, 3097-3108. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  80. Walle, T.: Free Radic. Biol. Med., 2004; 36, 829-837. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  81. Halme, L. et al.: World J. Gastroenterol. 2006; 12, 3668-3672. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  82. McGovern, D. P. B. et al.: Inflamm. Bowel Dis. 2009; 15, 75-83. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  83. Galati, G. et al.: Free Radic. Biol. Med., 2001; 30, 370-382. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  84. Walle, T., Vincent, T. S., Walle, U. K.: Biochem. Pharmacol., 2003; 65, 1603-1610. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.