ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2008, 57(6):249-253

Testování efektu 2', 3, 4'-trihydroxychalkonu u experimentálního diabetes mellitus - pilotní studie

L. Bartošíková1,*, J. Nečas1, T. Bartošík2, M. Pavlík2
1 Univerzita Palackého Olomouc, Lékařská fakulta, Ústav fyziologie
2 Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně, Anesteziologicko-resuscitační klinika

Pilotní studie sledovala efekt 2', 3, 4'-trihydroxychalkonu u alloxanového diabetu v experimentu. Zvířata byla metodou náhodného výběru rozdělena do dvou skupin (n = 7). Léčené skupině byl podáván chalkon 10 mg/kg v 0,5% roztoku Avicelu perorálně 1× denně, skupině s placebem byl podáván pouze roztok Avicelu. Intaktní skupina byla bez zákroku a bez medikace. Byly stanoveny vybrané laboratorní parametry (glukosa, urea a cholesterol v séru, ztráty glukózy a bílkovin močí), diuréza, antioxidační enzymy (superoxiddismutasa, glutathionperoxidasa), celková antioxidační kapacita a hladina malondialdehydu, a to na konci experimentu. Byly odebrány vzorky ledvinné tkáně a pankreatu pro histopatologické vyšetření. Zjistili jsme statisticky významný pokles hladiny glukózy v séru (p ≤ 0,01), statisticky významný vzestup (p ≤ 0,01) katalytické aktivity glutathionperoxidasy a celkové antioxidační kapacity (p ≤ 0,01) u léčené skupiny ve srovnání se skupinou s placebem. Dále byl zjištěn statisticky významný pokles hladiny malondialdehydu (p ≤ 0,01), statisticky vysoce významný pokles (p ≤ 0,01) diurézy, glykosurie a ztrát bílkovin močí u léčené skupiny ve srovnání se skupinou s placebem. Superoxiddismutasa, cholesterol a urea nevykázaly signifikantní změny. Výsledky biochemického vyšetření ukazují na antioxidační a antidiabetický efekt 2', 3, 4'-trihydroxychalkonu. Histopatologické nálezy s těmito výsledky korelují pouze částečně.

Klíčová slova: chalkony; diabetes mellitus; antioxidanty

Testing the effect of 2', 3, 4'-trihydroxychalcone in experimental diabetes mellitus: a pilot study

The effect of 2', 3, 4'-trihydroxychalcone was monitored in the experimental conditions of alloxan-induced diabetes mellitus. The animals were divided by random selection into 2 groups (n = 7). The treated group was given chalcone in doses of 10 mg/kg in Avicel, the placebo group was given only a solution of Avicel. The last group was intact. Selected laboratory parameters (glucose, urea, cholesterol, antioxidative enzymes, total antioxidative capacity, malondialdehyde in serum; diuresis, total glucose and protein losses through urine) were determined. Kidney tissue and pancreas samples were taken for histopathological analysis. The results revealed a statistically significant decrease (p ≤ 0.01) in blood glucose level, a significant increase (p ≤ 0.01) in glutathione peroxidase, total antioxidative capacity (p ≤ 0.01) and a significant decrease (p ≤ 0.01) in the malondialdehyde level in the treated group compared to the placebo group. A highly significant decrease (p ≤ 0.01) in diuresis, glucose and protein losses through ureine was identified in the treated group compared to the placebo group. The superoxide dismutase catalytic activity, urea and cholesterol levels involved non-significant changes. The results of biochemical examination show a protective antioxidative and antihyperglycemic effect of tested chalcone. The results of histopathological examination correlate with them only partially.

Keywords: chalcones; diabetes mellitus; antioxidants

Vloženo: 28. srpen 2008; Přijato: 16. říjen 2008; Zveřejněno: 1. červen 2008  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bartošíková L, Nečas J, Bartošík T, Pavlík M. Testování efektu 2', 3, 4'-trihydroxychalkonu u experimentálního diabetes mellitus - pilotní studie. Čes. slov. farm. 2008;57(6):249-253.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Saltiel, A. R., Kahn, R.: Nature, 2001; 414, 799-806. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Zimmet, P., Alberti, K. G. M., Shaw, J.: Nature, 2001; 414, 782-787. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Ginsberg, H., Plutzky, J., Sobel E.: J. Cardiovasc. Risk, 1999; 6, 337. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Wolff, S. P.: British Med. Bull., 1993; 49(3), 642-652. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Tang, L., Wei, W., Chen, L., Liu, S.: J. Ethnopharmacol., 2006; 108, 109-115. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Zanatta, L., de Sousa, E., Cazarolli, L. H. et al.: J. Ethnopharmacol., 2007; 109, 151-155. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Malaisse, W. J.: Biochem. Pharmacol., 1982; 22, 3527-3534. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Kosugy, H., Kikugava, K.: Free Rad. Biol. Med., 1989; 7, 205-207. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Enoki, T., Ohniti, H., Nagamine, K. et al.: J. Agricult. Food Chem., 2007; 55, 6013-6017. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Sharma, S. B., Nasir, A., Prabhu, K. M., Murthy, P. S.: J. Ethnopharmacol., 2006; 104, 367-373. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Sinclair, A. J.: Diabet. Rev., 1993; 2, 7-11.
  12. Giugliano, D., Ceriello, A., Paoliso, G.: Diabet, Care, 1996; 19, 257-267. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Packer, L., Witt, E. H., Tritschler, H. J.: Biol. Med., 1995; 19, 227-250. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Wohaieb, S. A., Godin, D. V.: Diabetes, 1987; 36, 1014-1018. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Roy, S., Seghal, R., Padhy, B. M., Kumar, V. L.: J. Ethnopharmacol., 2005; 102, 470-473. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Anděl, M. et al.: Diabetes mellitus. 1. vyd. Praha: Galen, 2001, s. 78.
  17. Indyah, S. A., Timmerman, H., Samhoedi, M. et al.: Eur. J. Med. Chem., 2000; 35, 449.
  18. Chen, M., Christensen, S. B., Zhai, L. et al.: J. Infect. Dis., 1997; 176, 1327. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Nielsen, S. F., Christensen, S. B., Cruciani, G. et al.: J. Med. Chem., 1998; 41, 4819. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Hsin-Kaw, H., Tai-Hua, L., PyanWang, J. et al.: Pharma Res., 1998; 15, 39.
  21. Kumar, S. H., Hager, E., Catherine, P. et al.: J. Med. Chem., 2003; 46, 2813. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Satyanarayana, M., Tiwari, P., Tripathi, B K. et al.: Bioorg. Med. Chem., 2004; 12, 883-889. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Shukla, P., Singh, A. B., Srivastava, A. K., Pratap, R.: Bioorg. Med. Chem., 2007; 17, 799-802. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Rastelli, G., Antolini, L., Benvenuti, S., Constantino, L.: Bioorg. Med. Chem., 2000; 8, 1151-1158. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Nozawa, H.: Biochem. Biophys. Res. Commun., 2005; 336, 754-761. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.