Čes. slov. farm. 2008, 57(2):95-98
Laktobacily a ich probiotické vlastnosti
- Univerzita Komenského v Bratislave, Farmaceutická fakulta, Katedra bunkovej a molekulárnej biológie liečiv
Laktobacily radíme k baktériám mliečneho kvasenia, fermentujú sacharidy na kyselinu mliečnu. Profilom fermentovaných sacharidov sa jednotlivé druhy a kmene líšia, ale tento údaj nie je dostačujúci pre identifikáciu na úrovni druhu. Druhy a kmene sa líšia v sekvencii 16S rDNA a v medzigénovom priestore medzi 16S a 23S rDNA, ktoré umožňujú ich rozlíšenie a identifikáciu. Niektorí zástupcovia rodu Lactobacillus sú súčasťou probiotických prípravkov, vzhľadom na ich zdraviu prospešné účinky pre ľudský a zvierací organizmus. Sú schopné napríklad interagovať s imunitným systémom a pozitívne ho stimulovať, konzumáciou fermentovaných mliečnych výrobkov zmierňovať prejavy laktózovej intolerancie, skracovať postantibiotickú a cestovateľskú hnačku. Laktobacily taktiež produkujú bakteriocíny, antimikróbne účinné látky.
Klíčová slova: Lactobacillus; probiotiká; bakteriocíny; baktérie mliečneho kvasenia; 16S rDNA
Lactobacilli and their probiotic properties
Lactobacilli rank among lactic acid bacteria, fermenting saccharides to produce lactic acid. The individual species and strains differ by the profiles of fermented saccharides, but this property is not sufficient for the identification at the species level. The species and strains differ in the 16S rDNA sequence and in the intergenic space between 16S and 23S rDNA, which make their differentiation and identification possible. Some representatives of the genus Lactobacillus are included in probiotic preparations with regard to their beneficial health effects on the human and animal organisms. For example, they are able to interact with the immune system and stimulate it positively, to reduce the manifestations of lactose intolerance by consuming fermented milk products, and to shorten postantibiotic and travellers' diarrhoea. Lactobacilli also produce bacteriocins, antimicrobially active substances.
Keywords: Lactobacillus; probiotics; bacteriocins; bacteria of lactic fermentation; 16S rDNA
Vloženo: 22. leden 2007; Přijato: 16. únor 2008; Zveřejněno: 1. únor 2008 Zobrazit citaci
Reference
- Ouwehand, A. C., Salminen, S., Isolauri, E.: Antonie Leeuwenhoek, 2002; 82, 279-289.
Přejít k původnímu zdroji...
- Salminen, S., Isolauri, E., Salminen, E.: Antonie Leeuwenhoek, 1996; 70, 347-358.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gismondo, M. R., Drago, L., Lombardi, A.: Int. J. Antimicrob. Agents, 1999; 12, 287-292.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- www.who.int/entity/foodsafety/publications/fs_management/probiotics2/en, 15. 3. 2007.
- www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidlines.pdf, 9. 3. 2007.
- www.bacterio.cict.fr/index.html, 18. 12. 2007.
- Heilig, H. G. H. J., Zoetendal, E. G., Vaughan, E. E. et al.: Appl. Environ. Microbiol., 2002; 68, 114-123.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Wilson, K. H., Blitchington, R. B.: Appl. Environ. Microbiol., 1996; 62, 2273-2273.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Claesson, M. J., Li, Y., Leathy, S. et al.: Proc. Natl. Acad. Sci, 2006; 107, 6718-6723.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Anukam, K. C., Osazuwa, E. O., Ahonkhai, I., Reid, G.: World J. Microbiol. Biotechnol, 2006; 22, 1055-1060.
Přejít k původnímu zdroji...
- Kleerebezem, M., Boekhorst, J., van Kranenburg, R. et al.: Proc. Natl. Acad. Sci., 2003; 100, 1990-1995.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Tannock, G. W., Tilsala-Timisjarvi, A., Rodtong, S. et al.: Appl. Environ. Microbiol., 1999; 65, 4264-4267.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Oneca, M., Irigoyen, A., Ortigosa, M., Torre, P.: FEMS Microbiol. Lett., 2003; 227, 271-277.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sánchez, I., SeseĖa, S., Poveda, J. M. et al.: Int. J. Food Microbiol., 2006; 107, 265-273.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- van de Guchte, M, Penaud, S., Grimaldi, C. et al.: Proc. Natl. Acad. Sci., 2006; 103, 9274-9279.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Spano, G., Beneduce, L., de Palma, L. et al.: World J. Microbiol. Biotechnol, 2006; 22, 769-773.
Přejít k původnímu zdroji...
- Pridemore, R. D., Berger, B., Desiere, F. et al.: Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 2004; 101, 2512-2517.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Beneduce, L., Spano, G., Vernile, A. et al.: Basic Microbiol., 2004; 44, 10-16.
- Bourdineaud, J. P., Nehme, N., Tesse, S., Lonvaud-Funel, A.: Appl. Environ. Microbiol., 2003; 69, 2512-2520.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Aymerich, T., Martin, B., Garriga, M., Hugas, M.: Appl. Environ. Microbiol., 2003; 69, 4583-4594.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Balows, A. et al.: The prokaryotes. 2. vyd. New York, Springer, 1992. s. 1564.
Přejít k původnímu zdroji...
- Maldonado, A., Ruiz-Barba, J.L., Jiménez-Díaz, R.: Arch. Microbiol., 2004; 181, 8-16.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Holzapfel, W. H., Haberer, P., Geisen, R. et al.: Am. J. Clin. Nutr., 2001; 73, 365S-373S.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Quere, F., Deschamps, A., Urdaci, M. C.: J. Appl. Microbiol., 1997; 82, 783-790.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Colins, M. D., Rodrigues, U., Ash, C. et al.: FEMS Microbiol. Lett., 1991; 77, 5-12.
Přejít k původnímu zdroji...
- Berthier, F., Ehrlich, S. D.: FEMS Microbiol. Lett., 1998; 161, 97-106.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Martius, G., Breckwoldt, M., Pfleiderer, A.: Gynekologie a porodnictví. Martin, Osveta, 1997, s. 22, 427.
- Holzapfel, W. H., Haberer, P., Snel, J. et al.: Int. J. Food Microbiol., 1998; 41, 85-101.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Simon, G. L., Gorbach, S. L.: Med. Clin. North Am., 1982; 66, 557-574.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kaila, M., Isolauri, E., Soppi, E. et al.: Ped. Res., 1992; 32, 141-144.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Isolauri, E., Kaila, M., Arvola, T. et al.: Ped. Res., 1993; 33, 1605-1610.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Surawitz, C. M., Elmer, G. W., Spleeman, P. et al.: Gastroenterol., 1989; 96, 981-988.
- Goldin, B. R., Gorbach, S. L.: Am. J. Clin. Nutr., 1984; 39, 756-761.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Biffi, A., Coradini, D., Larsen, R. et al.: Nutr. Canc., 1997; 28, 93-99.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Hirayama, K., Rafter, J.: Antonie Leeuwenhoek, 1999; 76, 391-394.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- van Houte, J.: J. Dent. Res., 1994; 73, 672-681.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Hanhn, C. L., Falkler Jr., W. A., Minah, G. E: Arch. Oral Biol., 1991; 36, 147-153.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Hoshino, E., Ando, N., Sato, M., Kota, K.: Int. Endod. J., 1992; 25, 2-5.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Cannon, J. P., Lee, T. A., Bolanos, J. T., Danziger, L. H.: Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis., 2005; 24, 31-40.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Christensen, H. R., Frokiaer, H., Pestka, J. J.: J. Immunol., 2002; 168, 171-178.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Hart, A. L., Lammers, K., Brigidi, P. et al.: Gut, 2004; 53, 1602-1609.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Smits, H. H., Engering, A., van der Kleij, D. et al.: J. Allergy Clin. Immunol., 2005; 115, 1260-1267.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Buck, B. L., Altermann, E., Svingerud, T., Klaenhammer, T. R.: Appl. Environ. Microbiol., 2005; 71, 8344-8351.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Pretzer, G., Snel, J., Molenaar, D. et al.: J. Bacteriol., 2005; 187, 6128-6136.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Marco, M. L, Pavan, S., Kleerebezem, M.: Curr. Opin. Biotechnol., 2006; 17, 204-210.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Tagg, J. R., Dajani, A. S, Wannamaker, I. W.: Microbiol. Rev., 1976; 40, 722-756.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Klaenhammer, T. R.: FEMS Microbiol. Rev., 1993; 12, 39-86.
Přejít k původnímu zdroji...
- Kabuki, T., Saito, T., Kawai, Y. et al.: Int. J. Food Microbiol., 1997; 34, 145-156
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Hall, R. H., Stern, E. S.: J. Chem. Soc., 1950; 490-498.
Přejít k původnímu zdroji...