ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2008, 57(2):95-98

Laktobacily a ich probiotické vlastnosti

H. Kiňová Sepová*, A. Bílková, M. Bukovský
Univerzita Komenského v Bratislave, Farmaceutická fakulta, Katedra bunkovej a molekulárnej biológie liečiv

Laktobacily radíme k baktériám mliečneho kvasenia, fermentujú sacharidy na kyselinu mliečnu. Profilom fermentovaných sacharidov sa jednotlivé druhy a kmene líšia, ale tento údaj nie je dostačujúci pre identifikáciu na úrovni druhu. Druhy a kmene sa líšia v sekvencii 16S rDNA a v medzigénovom priestore medzi 16S a 23S rDNA, ktoré umožňujú ich rozlíšenie a identifikáciu. Niektorí zástupcovia rodu Lactobacillus sú súčasťou probiotických prípravkov, vzhľadom na ich zdraviu prospešné účinky pre ľudský a zvierací organizmus. Sú schopné napríklad interagovať s imunitným systémom a pozitívne ho stimulovať, konzumáciou fermentovaných mliečnych výrobkov zmierňovať prejavy laktózovej intolerancie, skracovať postantibiotickú a cestovateľskú hnačku. Laktobacily taktiež produkujú bakteriocíny, antimikróbne účinné látky.

Klíčová slova: Lactobacillus; probiotiká; bakteriocíny; baktérie mliečneho kvasenia; 16S rDNA

Lactobacilli and their probiotic properties

Lactobacilli rank among lactic acid bacteria, fermenting saccharides to produce lactic acid. The individual species and strains differ by the profiles of fermented saccharides, but this property is not sufficient for the identification at the species level. The species and strains differ in the 16S rDNA sequence and in the intergenic space between 16S and 23S rDNA, which make their differentiation and identification possible. Some representatives of the genus Lactobacillus are included in probiotic preparations with regard to their beneficial health effects on the human and animal organisms. For example, they are able to interact with the immune system and stimulate it positively, to reduce the manifestations of lactose intolerance by consuming fermented milk products, and to shorten postantibiotic and travellers' diarrhoea. Lactobacilli also produce bacteriocins, antimicrobially active substances.

Keywords: Lactobacillus; probiotics; bacteriocins; bacteria of lactic fermentation; 16S rDNA

Vloženo: 22. leden 2007; Přijato: 16. únor 2008; Zveřejněno: 1. únor 2008  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kiňová Sepová H, Bílková A, Bukovský M. Laktobacily a ich probiotické vlastnosti. Čes. slov. farm. 2008;57(2):95-98.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Ouwehand, A. C., Salminen, S., Isolauri, E.: Antonie Leeuwenhoek, 2002; 82, 279-289. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Salminen, S., Isolauri, E., Salminen, E.: Antonie Leeuwenhoek, 1996; 70, 347-358. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Gismondo, M. R., Drago, L., Lombardi, A.: Int. J. Antimicrob. Agents, 1999; 12, 287-292. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. www.who.int/entity/foodsafety/publications/fs_management/probiotics2/en, 15. 3. 2007.
  5. www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidlines.pdf, 9. 3. 2007.
  6. www.bacterio.cict.fr/index.html, 18. 12. 2007.
  7. Heilig, H. G. H. J., Zoetendal, E. G., Vaughan, E. E. et al.: Appl. Environ. Microbiol., 2002; 68, 114-123. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Wilson, K. H., Blitchington, R. B.: Appl. Environ. Microbiol., 1996; 62, 2273-2273. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Claesson, M. J., Li, Y., Leathy, S. et al.: Proc. Natl. Acad. Sci, 2006; 107, 6718-6723. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Anukam, K. C., Osazuwa, E. O., Ahonkhai, I., Reid, G.: World J. Microbiol. Biotechnol, 2006; 22, 1055-1060. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Kleerebezem, M., Boekhorst, J., van Kranenburg, R. et al.: Proc. Natl. Acad. Sci., 2003; 100, 1990-1995. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Tannock, G. W., Tilsala-Timisjarvi, A., Rodtong, S. et al.: Appl. Environ. Microbiol., 1999; 65, 4264-4267. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Oneca, M., Irigoyen, A., Ortigosa, M., Torre, P.: FEMS Microbiol. Lett., 2003; 227, 271-277. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Sánchez, I., SeseĖa, S., Poveda, J. M. et al.: Int. J. Food Microbiol., 2006; 107, 265-273. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. van de Guchte, M, Penaud, S., Grimaldi, C. et al.: Proc. Natl. Acad. Sci., 2006; 103, 9274-9279. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Spano, G., Beneduce, L., de Palma, L. et al.: World J. Microbiol. Biotechnol, 2006; 22, 769-773. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Pridemore, R. D., Berger, B., Desiere, F. et al.: Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 2004; 101, 2512-2517. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Beneduce, L., Spano, G., Vernile, A. et al.: Basic Microbiol., 2004; 44, 10-16.
  19. Bourdineaud, J. P., Nehme, N., Tesse, S., Lonvaud-Funel, A.: Appl. Environ. Microbiol., 2003; 69, 2512-2520. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Aymerich, T., Martin, B., Garriga, M., Hugas, M.: Appl. Environ. Microbiol., 2003; 69, 4583-4594. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Balows, A. et al.: The prokaryotes. 2. vyd. New York, Springer, 1992. s. 1564. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Maldonado, A., Ruiz-Barba, J.L., Jiménez-Díaz, R.: Arch. Microbiol., 2004; 181, 8-16. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Holzapfel, W. H., Haberer, P., Geisen, R. et al.: Am. J. Clin. Nutr., 2001; 73, 365S-373S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Quere, F., Deschamps, A., Urdaci, M. C.: J. Appl. Microbiol., 1997; 82, 783-790. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Colins, M. D., Rodrigues, U., Ash, C. et al.: FEMS Microbiol. Lett., 1991; 77, 5-12. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Berthier, F., Ehrlich, S. D.: FEMS Microbiol. Lett., 1998; 161, 97-106. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Martius, G., Breckwoldt, M., Pfleiderer, A.: Gynekologie a porodnictví. Martin, Osveta, 1997, s. 22, 427.
  28. Holzapfel, W. H., Haberer, P., Snel, J. et al.: Int. J. Food Microbiol., 1998; 41, 85-101. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Simon, G. L., Gorbach, S. L.: Med. Clin. North Am., 1982; 66, 557-574. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Kaila, M., Isolauri, E., Soppi, E. et al.: Ped. Res., 1992; 32, 141-144. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Isolauri, E., Kaila, M., Arvola, T. et al.: Ped. Res., 1993; 33, 1605-1610. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Surawitz, C. M., Elmer, G. W., Spleeman, P. et al.: Gastroenterol., 1989; 96, 981-988.
  33. Goldin, B. R., Gorbach, S. L.: Am. J. Clin. Nutr., 1984; 39, 756-761. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Biffi, A., Coradini, D., Larsen, R. et al.: Nutr. Canc., 1997; 28, 93-99. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Hirayama, K., Rafter, J.: Antonie Leeuwenhoek, 1999; 76, 391-394. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. van Houte, J.: J. Dent. Res., 1994; 73, 672-681. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  37. Hanhn, C. L., Falkler Jr., W. A., Minah, G. E: Arch. Oral Biol., 1991; 36, 147-153. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Hoshino, E., Ando, N., Sato, M., Kota, K.: Int. Endod. J., 1992; 25, 2-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. Cannon, J. P., Lee, T. A., Bolanos, J. T., Danziger, L. H.: Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis., 2005; 24, 31-40. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  40. Christensen, H. R., Frokiaer, H., Pestka, J. J.: J. Immunol., 2002; 168, 171-178. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  41. Hart, A. L., Lammers, K., Brigidi, P. et al.: Gut, 2004; 53, 1602-1609. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  42. Smits, H. H., Engering, A., van der Kleij, D. et al.: J. Allergy Clin. Immunol., 2005; 115, 1260-1267. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  43. Buck, B. L., Altermann, E., Svingerud, T., Klaenhammer, T. R.: Appl. Environ. Microbiol., 2005; 71, 8344-8351. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. Pretzer, G., Snel, J., Molenaar, D. et al.: J. Bacteriol., 2005; 187, 6128-6136. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  45. Marco, M. L, Pavan, S., Kleerebezem, M.: Curr. Opin. Biotechnol., 2006; 17, 204-210. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  46. Tagg, J. R., Dajani, A. S, Wannamaker, I. W.: Microbiol. Rev., 1976; 40, 722-756. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  47. Klaenhammer, T. R.: FEMS Microbiol. Rev., 1993; 12, 39-86. Přejít k původnímu zdroji...
  48. Kabuki, T., Saito, T., Kawai, Y. et al.: Int. J. Food Microbiol., 1997; 34, 145-156 Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  49. Hall, R. H., Stern, E. S.: J. Chem. Soc., 1950; 490-498. Přejít k původnímu zdroji...




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.