ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2007, 56(4):174-177

T-2 toxin: výskyt a detekce

V. Dohnal1,2, A. Ježková2, K. Kuča1,3, D. Jun1,3
1 Univerzita obrany, Fakulta vojenského zdravotnictví, Katedra toxikologie, Hradec Králové
2 MZLU, Agronomická fakulta, Ústav technologie potravin, Brno
3 Univerzita obrany, Fakulta vojenského zdravotnictví, Centrum pokročilých studií, Hradec Králové

V této práci jsme se zaměřili na výskyt a na metody detekce a stanovení T-2 toxinu, který patří mezi nejtoxičtější fusariové toxiny. Vzhledem ke svým fyzikálně-chemickým vlastnostem a vysoké toxicitě je T-2 toxin též klasifikován jako potenciálně zneužitelný pro vojenské operace a bioterorismus.

Klíčová slova: mycotoxins; mykotoxiny; T-2 toxin; chromatografie; bioterorismus

T-2 toxin: occurrence and detection

The paper is focused on the occurrence and methods for the detection of T-2 toxin, one of the most toxic trichothecene Fusarium mycotoxin. Due to its physical-chemical properties and high toxicity, T-2 toxin is classified as a potential biological warfare agent.

Keywords: mycotoxins; T-2 toxin; chromatography; bioterrorism

Vloženo: 19. březen 2007; Přijato: 4. červen 2007; Zveřejněno: 1. duben 2007  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Dohnal V, Ježková A, Kuča K, Jun D. T-2 toxin: výskyt a detekce. Čes. slov. farm. 2007;56(4):174-177.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Russel, R., Patterson, M.: Mycolog. Res., 2006; 110, 1003-1010. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Brndiar, M., Kačerovský, J., Malíř, F. et al.: Voj. Zdrav. Listy, 2003; 72, 203-207.
  3. Schothorst, R. C., Van Egmond, H. P.: Toxicol. Lett., 2004; 153, 133-143. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Vyhláška Evropské komise EC 856/2005.
  5. Vacková, M., Špliňo, M., Smetana, J.: Voj. Zdrav. Listy, 2005; 2, 60-62.
  6. D'mello, J. P. F, Placinta, C. M., Macdonald, A. M. C.: Anim. Feed Sci. Tech., 1999; 80, 183-205. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Sudakin, D. L.: Toxicol. Lett., 2003; 143, 97-107. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Ler S. G., Lee, F. K., Gopalakrishnakone, P.: J. Chromatogr. A, 2006; 1133, 1-12. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Yu, H., Raymonda, J. W., Mcmahon, T. M., Campagnari, A. A: Biosens. Bioelectron., 2000; 68, 829-840. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Garda, J., Macedo, R. M., Faria, R. et al.: Food Control, 2005; 16, 423-428. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Kotal, F., Holadová, K., Hajšlová, J. et al.: J. Chromatogr. A, 1999; 830, 219-225. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Onji, Y., Aoki, Y., Tani, N. et al.: J. Chromatogr. A, 1998; 815, 59-65. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Pascale, M., Haidukowski, M., Visconti, A.: J. Chromatogr. A, 2003; 989, 257-264. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Dall'asta, C., Galaverna, G., Biancardi, A. et al.: J. Chromatogr. A, 2004; 1047, 241-247. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Zöllner, P., Mayer-Helm, B.: J. Chromatogr. A, 2006; 1136, 123-169. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Fuchs, E., Rabus B.,Handl, J., Binder, E. M.: Mycotoxin Res., 2003; 19, 56-60. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Razzazi-Fazeli, E., Rabus, B., Cecon, B., Böhm, J.: J. Chromatogr. A, 2002; 968, 129-142. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Berger, U., Oehme, M., Kuhn, F.: J. Agric. Food Chem., 1999; 47, 4240-4245. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Berthiller, F., Schuhmacher, R., Buttinger, G., Krska, R.: J. Chromatogr. A, 2005; 1062, 209-216. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Valle-Algarra, F. M., Medina, A., Gimeno-Adelantado, J. V. et al.: Talanta, 2005; 66, 194-201.
  21. Schollenberger, M., Müller, H.-M., Rüfle, M et al.: Int. J. Food Microbiol., 2005; 97, 317-326. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Josephs, R. D., Krska, R., Grasserbauer, M., Broekaert, J. A. C.: J. Chromatogr. A, 1998; 795, 297-304. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Sokolović, M., Šimpraga, B.: Food Control, 2006; 17, 733-740. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Cavaliere, C., D'Ascenzo, G., Foglia, P. et al.: Food Chem., 2005; 92, 559-568. Přejít k původnímu zdroji...




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.