ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2005, 54(3):145-150

Optimalizácia izolácie inulínu z čakanky obyčajnej (Cichorium intybus L.) a jeho niektoré aplikácie v spoločenskej praxi

J. Augustín
Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta potravinárskej technológie, Katedra potravinárskej technológie

Táto štúdia sa zaoberá problematikou technologického spracovania čakanky obyčajnej (Cichorium intybus) za účelom izolácie fruktánového polysacharidu inulínu (C6H10O5) a optimalizáciou jednotlivých výrobných stupňov extrakcie (spôsob čistenia suroviny pred samotnou extrakciou a purifikácie konečného produktu, teplota extrakčnej zmesi, expozičná doba extrakčného činidla, vplyv pH, optimalizácia modulu pre stanovenie najvhodnejšieho objemu extrakčného činidla, stanovenie najvhodnejšieho pomeru objemu etanolu pri vyzrážaní inulínu z reakčného prostredia). Dosiahnuté experimentálne výsledky sú porovnávané a hodnotené so zameraním na kvalitu (belosť) a výťažnosť získaného finálneho produktu. Ďalej sa práca zaoberá aj niektorými možnými aplikáciami inulínu vo farmaceutickej, medicínskej, kozmetologickej, potravinárskej a krmovinárskej oblasti.

Klíčová slova: inulín; fruktán; polysacharid; extrakcia; čakanka obyčajná

Optimization of Isolation of Inulin from Cichorium intybus L. and Some of Its Uses in Social Practice

The study is concerned with the technological processing of chicory Cichorium intybus in order to isolate the fructan polysaccharide inulin (C6H10O5) and the optimization of the individual production steps of extraction (the method of purification of the raw material prior to the extraction itself and purification of the final product, temperature of the extraction mixture, exposure period of the extraction agent, effect of pH, optimization of the module for the determination of the most suitable volume of the extraction agent, determination of the most suitable ratio of the volume of ethanol in the extraction of inulin from the reaction medium). The obtained experimental results are compared and evaluated with regard to quality (whiteness) and the yield of the obtained final product. The paper is also concerned with several possible uses of inulin in pharmaceutical, medical, cosmetological, food industrial, and fodder production fields.

Keywords: inulin; fructan; polysaccharide; extraction; Cichorium intybus

Vloženo: 1. listopad 2004; Přijato: 10. prosinec 2004; Zveřejněno: 1. březen 2005  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Augustín J. Optimalizácia izolácie inulínu z čakanky obyčajnej (Cichorium intybus L.) a jeho niektoré aplikácie v spoločenskej praxi. Čes. slov. farm. 2005;54(3):145-150.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Rebertfroid, M. B.: Br. J. Nutr., 2002; 87, 139. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Rebertfroid, M. B., Slavin, J.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2002; 40, 461. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Augustín, J.: Čes. a slov. Farm., 1998; 47, 10.
  4. Špaldon, E. et al.: Rastlinná výroba. Bratislava, Príroda, 1982, s. 451.
  5. Kresánek, J., Krejča, J.: Atlas liečivých rastlín a lesných plodov. Martin, Osveta, 1982, s. 345.
  6. Tomko, J. et al.: Farmakognózia. 1. vyd. Martin, Osveta-Avicenum, 1989, s. 424.
  7. Ernst, M.: Agnew. Bot., 1991; 65, 319. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Augustín, J.: Povídání o kávě. Kávovníkové zrno (Coffea arabica), káva a kávoviny jako významnépotravinářské pochutiny. Olomouc, Fontána, 2003, s. 354.
  9. Karlson, P.: Základy biochémie. Praha, Akademie, 1981 s. 345.
  10. French, A.D.: Carbohydr. Res., 1988; 176, 17. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Carpita, N. C. et al.: Carbohydr. Res., 1991; 217, 127. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Pershak, F., Wolflehner, L.: Zuckerindustrie, 1990; 6, 466.
  13. Samek, Z., Šilhár, S., Polívka, Ľ.: Bulletin PV 34, 1995; 19.
  14. Baxa, S.: Czech. J. Food Sci., 1998; 16, 72.
  15. Bubník, Z., Korčáková, I., Kadlec, P.et al.: Potrav. Vědy, 1997; 15, 49.
  16. Lamka, J.: Pol. J. Pharmacol., 1992; 44, 147.
  17. Rubcov, V.G.: Zelená lékarna. Praha, Lidové nakladatelství, 1985, s. 154.
  18. Mc Thomas, Y., Hollander, D.: Gastroenterology, 1995; 42, 262.
  19. Gibbon, G. R.: Gastroenterology, 1995; 28, 271. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Roland, N. et al.: J. Nutr., 1988; 118, 840.
  21. Fusch, A.: Starch, 1987; 39, 335. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Velíšek, J.: Chemie potravin, 1.vyd. Tábor, OSSIS, 1999, s. 352.
  23. Griffin, I. J., Davila, P. M., Abrams, S. A.: Br. J. Nutr., 2002; 87, 179. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Franck, A.: Br. J. Nutr., 2002; 87, 287. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Gupta, A. K. et al.: J. Chem. Technol. Biotechnol., 1988; 42, 69. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Knudsen, K., Hesov, I.: Br. J. Nutr., 1995; 174, 101. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Malý, E.: Pat. CS 262630, 1989.
  28. Yamazaki, H., Matsumoto, K.: Pat.USA 13377, 1986.
  29. Tamani H. et al.: Pat. EP 429077, 1991.
  30. Perelman, P. I.: Malá chemická príručka. Bratislava, SNTL, 1995, s. 435.
  31. Boříšek, L. et al.: Technická kontrola pri výrobe buničiny. Bratislava, SNTL, 1957, s. 138.
  32. Davídek, J. et al.: Laboratórní příručka analýzy potravin. Praha, SNTL, 1977, s. 234.
  33. Praznik, W., Beck, R. H. F.: J. Chromatogr., 1985; 348, 187. Přejít k původnímu zdroji...
  34. Očadílek, J. et al.: Laboratórne cvičenia z textilnej chémie. Bratislava, Edič. Stredisko FChPT, 1980, s. 140.
  35. Klaushofer, H. et al.: Zuckerindustrie, 1988; 113, 209.
  36. Augustín, J., Kuniak, Ľ.: Čes. a slov. Farm., 1995; 44, 314.
  37. Flickinger, E. A., Van Loo, J., Fahey, G. C.: Crit. Rev. Sci. Nutr., 2003; 43, 19. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.