Čes. slov. farm. 2005, 54(3):145-150
Optimalizácia izolácie inulínu z čakanky obyčajnej (Cichorium intybus L.) a jeho niektoré aplikácie v spoločenskej praxi
- Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta potravinárskej technológie, Katedra potravinárskej technológie
Táto štúdia sa zaoberá problematikou technologického spracovania čakanky obyčajnej (Cichorium intybus) za účelom izolácie fruktánového polysacharidu inulínu (C6H10O5) a optimalizáciou jednotlivých výrobných stupňov extrakcie (spôsob čistenia suroviny pred samotnou extrakciou a purifikácie konečného produktu, teplota extrakčnej zmesi, expozičná doba extrakčného činidla, vplyv pH, optimalizácia modulu pre stanovenie najvhodnejšieho objemu extrakčného činidla, stanovenie najvhodnejšieho pomeru objemu etanolu pri vyzrážaní inulínu z reakčného prostredia). Dosiahnuté experimentálne výsledky sú porovnávané a hodnotené so zameraním na kvalitu (belosť) a výťažnosť získaného finálneho produktu. Ďalej sa práca zaoberá aj niektorými možnými aplikáciami inulínu vo farmaceutickej, medicínskej, kozmetologickej, potravinárskej a krmovinárskej oblasti.
Klíčová slova: inulín; fruktán; polysacharid; extrakcia; čakanka obyčajná
Optimization of Isolation of Inulin from Cichorium intybus L. and Some of Its Uses in Social Practice
The study is concerned with the technological processing of chicory Cichorium intybus in order to isolate the fructan polysaccharide inulin (C6H10O5) and the optimization of the individual production steps of extraction (the method of purification of the raw material prior to the extraction itself and purification of the final product, temperature of the extraction mixture, exposure period of the extraction agent, effect of pH, optimization of the module for the determination of the most suitable volume of the extraction agent, determination of the most suitable ratio of the volume of ethanol in the extraction of inulin from the reaction medium). The obtained experimental results are compared and evaluated with regard to quality (whiteness) and the yield of the obtained final product. The paper is also concerned with several possible uses of inulin in pharmaceutical, medical, cosmetological, food industrial, and fodder production fields.
Keywords: inulin; fructan; polysaccharide; extraction; Cichorium intybus
Vloženo: 1. listopad 2004; Přijato: 10. prosinec 2004; Zveřejněno: 1. březen 2005 Zobrazit citaci
Reference
- Rebertfroid, M. B.: Br. J. Nutr., 2002; 87, 139.
Přejít k původnímu zdroji...
- Rebertfroid, M. B., Slavin, J.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2002; 40, 461.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Augustín, J.: Čes. a slov. Farm., 1998; 47, 10.
- Špaldon, E. et al.: Rastlinná výroba. Bratislava, Príroda, 1982, s. 451.
- Kresánek, J., Krejča, J.: Atlas liečivých rastlín a lesných plodov. Martin, Osveta, 1982, s. 345.
- Tomko, J. et al.: Farmakognózia. 1. vyd. Martin, Osveta-Avicenum, 1989, s. 424.
- Ernst, M.: Agnew. Bot., 1991; 65, 319.
Přejít k původnímu zdroji...
- Augustín, J.: Povídání o kávě. Kávovníkové zrno (Coffea arabica), káva a kávoviny jako významnépotravinářské pochutiny. Olomouc, Fontána, 2003, s. 354.
- Karlson, P.: Základy biochémie. Praha, Akademie, 1981 s. 345.
- French, A.D.: Carbohydr. Res., 1988; 176, 17.
Přejít k původnímu zdroji...
- Carpita, N. C. et al.: Carbohydr. Res., 1991; 217, 127.
Přejít k původnímu zdroji...
- Pershak, F., Wolflehner, L.: Zuckerindustrie, 1990; 6, 466.
- Samek, Z., Šilhár, S., Polívka, Ľ.: Bulletin PV 34, 1995; 19.
- Baxa, S.: Czech. J. Food Sci., 1998; 16, 72.
- Bubník, Z., Korčáková, I., Kadlec, P.et al.: Potrav. Vědy, 1997; 15, 49.
- Lamka, J.: Pol. J. Pharmacol., 1992; 44, 147.
- Rubcov, V.G.: Zelená lékarna. Praha, Lidové nakladatelství, 1985, s. 154.
- Mc Thomas, Y., Hollander, D.: Gastroenterology, 1995; 42, 262.
- Gibbon, G. R.: Gastroenterology, 1995; 28, 271.
Přejít k původnímu zdroji...
- Roland, N. et al.: J. Nutr., 1988; 118, 840.
- Fusch, A.: Starch, 1987; 39, 335.
Přejít k původnímu zdroji...
- Velíšek, J.: Chemie potravin, 1.vyd. Tábor, OSSIS, 1999, s. 352.
- Griffin, I. J., Davila, P. M., Abrams, S. A.: Br. J. Nutr., 2002; 87, 179.
Přejít k původnímu zdroji...
- Franck, A.: Br. J. Nutr., 2002; 87, 287.
Přejít k původnímu zdroji...
- Gupta, A. K. et al.: J. Chem. Technol. Biotechnol., 1988; 42, 69.
Přejít k původnímu zdroji...
- Knudsen, K., Hesov, I.: Br. J. Nutr., 1995; 174, 101.
Přejít k původnímu zdroji...
- Malý, E.: Pat. CS 262630, 1989.
- Yamazaki, H., Matsumoto, K.: Pat.USA 13377, 1986.
- Tamani H. et al.: Pat. EP 429077, 1991.
- Perelman, P. I.: Malá chemická príručka. Bratislava, SNTL, 1995, s. 435.
- Boříšek, L. et al.: Technická kontrola pri výrobe buničiny. Bratislava, SNTL, 1957, s. 138.
- Davídek, J. et al.: Laboratórní příručka analýzy potravin. Praha, SNTL, 1977, s. 234.
- Praznik, W., Beck, R. H. F.: J. Chromatogr., 1985; 348, 187.
Přejít k původnímu zdroji...
- Očadílek, J. et al.: Laboratórne cvičenia z textilnej chémie. Bratislava, Edič. Stredisko FChPT, 1980, s. 140.
- Klaushofer, H. et al.: Zuckerindustrie, 1988; 113, 209.
- Augustín, J., Kuniak, Ľ.: Čes. a slov. Farm., 1995; 44, 314.
- Flickinger, E. A., Van Loo, J., Fahey, G. C.: Crit. Rev. Sci. Nutr., 2003; 43, 19.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...