Čes. slov. farm. 2002, 51(5):244-247
Úloha vlhčiva v procesu extruze a sferonizace
- Ústav technologie léků Farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické univerzity, Brno
Pelety jsou významnou perorální lékovou formou, zajímavou pro své četné technologické i farmakoterapeuticképřednosti. Extruze/sferonizace patří k nejčastějším technologiím výroby pelet.Podobnějako jiné technologie ovlivňuje i tento výrobní proces řada výrobních i formulačních parametrů. Tyse potom odráží také v konečných vlastnostech vyrobených pelet. Úlohou vlhčiva v procesu extruze/sferonizace a sledováním jeho vlivu na velikost, hustotu, tvar, mechanické a tokové vlastnostipelet se zabývá tato experimentální práce.
Klíčová slova: pelety; extruze, sferonizace; množství vlhčiva; vlastnosti pelet
The Role of the Moistening Agent in the Process of Extrusion and Spheronization
The pellet is an important oral dosage form, interesting because of its numerous technological andpharmacotherapeutic advantages. Extrusion/spheronization is one of the most frequently employedtechnologies of pellet manufacture. Similarly as other technologies, also this process of manufactureinfluences a number of manufacturing and formulating parameters, which are then reflected in thefinal properties of produced pellets. The present experimental paper is concerned with the role ofthe moistening agent in the process of extrusion/spheronization and the examination of its effect onthe size, density, shape, and mechanical and flow properties of pellets.
Keywords: pellets; extrusion/spheronization; amount of the moistening agent; properties of pellets
Zveřejněno: 1. květen 2002 Zobrazit citaci