Čes. slov. farm. 1999, 48(6):262-264
VLIV ELICITORU Z PSEUDOMONAS AERUGINOSA NA PRODUKCI FLAVONOIDŮ KULTUROU JEHLICE ROLNÍ - ONONIS ARVENSIS L. IN VITRO
- Katedra farmakognozie Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, Hradec Králové
Byl sledován vliv elicitoru - usmrcených buněk Pseudomonas aeruginosa na produkci flavonoidů kalusovou a suspenzní kulturou Ononis arvensis L. Testovaný elicitor ovlivnil produkci flavonoidůjak v kalusové, tak i v suspenzní kultuře. Zvýšený obsah flavonoidů v kalusové kultuře byl zaznamenán při použití elicitoru v koncentraci I a II (5,81.10-2 a 5,81.10-4 g/l). Maximální produkce nastala po 7denní elicitaci při koncentraci II. Tato produkce byla vyšší o 83 % v porovnání s kontrolou. U suspenzních kultur byla zvýšená produkce zaznamenána u koncentrací I a III (5,81.10-2 a 5,81.10-6 g/l). Maximální obsah flavonoidů byl naměřen po 48 hod. elicitace u koncentrace I. V porovnání s kontrolou se jednalo o nárůst obsahu flavonoidů až o 125 %.
Klíčová slova: Ononis arvensis; flavonoidy; elicitace; Pseudomonas aeruginosa
The Use of the Elicitor from Pseudomonas aeruginosa on the Production of Flavonoids by the Culture of Ononis arvensis L. in vitro
The effect of the elicitor, killed cells of Pseudomonas aeruginosa, on the production of flavonoids by a callus and a suspension culture of Ononis arvensis L. was examined. The tested elicitor influenced the flavonoid production both in the callus and suspension culture. An increased content of flavonoids in the callus culture was observed with the use of the elicitor in concentrations I and II (5.81.10-2 and 5.81.10-4 g/l). The maximal production took place after a seven-day elicitation with concentration II. This production was higher by 83 % as compared with the control. In suspension cultures an increased production was observed in concentrations I and III (5.81.10-2 and 5.81.10-6 g/l). The maximal content of flavonoids was measured after 48-hour elicitation with concentration I. In comparison with the control the increase in the flavonoid content was higher by up to 125 %.
Keywords: Ononis arvensis; flavonoids; elicitation; Pseudomonas aeruginosa
Zveřejněno: 1. červen 1999 Zobrazit citaci