Čes. slov. farm. 1998, 47(6):273-275
Vliv auxinů na růst kalusové kultury Bellis perennis L. a produkci flavonoidů
- Katedra farmakognozie Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, Hradec Králové
Byl sledován vliv vybraných auxinů (kyselina 2,4-dichlorfenoxyoctová, kyselina a-naftyloctová, kyselina b-indolyloctová)ve třech koncentracích (0,1; 1 a 10 mg/l) na růst kalusové kultury Bellis perennis L.a produkci flavonoidů. Nejlepší proliferace kultury a současně nejvyššího obsahuflavonoidů bylo dosaženo s kyselinou 2,4-dichlorfenoxyoctovou v koncentraci 0,1 a 1mg/l, s kyselinou b-indolyloctovou v koncentraci 0,1 mg/l a skyselinou a-naftyloctovou v koncentraci 1 mg/l.
Klíčová slova: Bellis perennis L.; kalusová kultura; růst; produkce flavonoidů; auxiny
Effect of Auxins on the Growth of the Callus Culture of Bellis perennis L. and the Production of Flavonoids
The paper examines the effect of selected auxins (2,4-dichlorophenoxyacetic acid, a-naphthylacetic acid, b-indolylaceticacid) in three concentrations (0.1; 1 and 10 mg/l) on the growth of the callus culture ofBellis perennis L. and the production of flavonoids. The best proliferation of the cultureand at the same time the highest content of flavonoids was achieved with2,4-dichlorophenoxyacetic acid in concentrations of 0.1 and 1 mg/l, with b-indolylacetic acid in a concentration of 0.1 mg/l, and with a-naphthylacetic acid in a concentration of 1 mg/l.
Keywords: Bellis perennis L.; cellus culture; growth; production of flavonoids; auxins
Zveřejněno: 1. červen 1998 Zobrazit citaci