Čes. slov. farm. 2013, 62(3):136-143
HPLC stanovenie sacharidov po predkolónovej derivatizácií vo vzorkách medu
- 1 Institute of Analytical Chemistry, Faculty of Chemical and Food Technology, Slovak University of Technology, Bratislava, Slovak Republic
- 2 Department of Pharmaceutical Chemistry, Faculty of Pharmacy, Comenius University, Odbojárov 10, 832 32 Bratislava, Slovak Republic
Práca je zameraná na hodnotenie kvality vzoriek slovenských medov na základe obsahu minoritných sacharidov. Vzorky zahrňovali jednodruhové a viacdruhové medy. Obsah sacharidov bolo stanovený pomocou HPLC metódy v kombinácií s fluorescenčnou detekciou. Z dôvodu zvýšenia citlivosti detekcie, bola použitá derivatizácia cukrov s dansylhydrazínom. Na HPLC separáciu analytov bola použitá stacionárna fáza typu C18 a zmes acetonitrilu a kyseliny octovej ako mobilná fáza. Vo vzorkách bola zistená prítomnosť sacharózy, maltózy, turanózy a tiež hlavných zložiek glukózy a fruktózy. Medze detekcie boli v rozsahu 15-100 μg.ml-1 a naznačujú, že metóda je vhodná na stanovenie nízkych koncentrácií sacharidov. Pre vzorky slovenských medov a vzorky z iných geografických oblastí (Francúzsko, Chorvátsko) boli zístené rozdiely v obsahu maltózy, turanózy a tiež sacharózy. Pomocou viacrozmernej štatistickej analýzy boli na základe sacharidového profilu slovenské medy rozlíšené od ostatných testovaných medov.
Klíčová slova: sacharidy; med; derivatizácia; HPLC
HPLC determination of saccharides after pre-column derivatization in honey samples
The work is focused on the quality evaluation of Slovak honey samples on the basis of minor saccharide contents. The samples included unifloral and multifloral types of honeys. The saccharide contents were determined by HPLC with fluorescence detection. Derivatization of sugars with dansylhydrazine was used to increase detection sensitivity. The C18 type stationary phase was used for the separation of analytes and the mixture of acetonitrile and acetic acid was used as the mobile phase. The determined carbohydrates were saccharose, maltose, turanose, and also the main sugars glucose and fructose. Limits of detection were in the range from 15 to 100 μg.ml-1 and suggest that low quantities of all studied compounds can be detected. Differences in saccharide contents between Slovak samples and samples from different geographical regions (France, Croatia) for maltose, turanose and also for saccharose were obtained. Using multivariate statistical treatment, Slovak honeys can be distinguished from other tested honeys using the saccharide profiles.
Keywords: saccharides; honey; derivatization; HPLC
Grants and funding:
This study was supported by the research project of the Scientific Grant Agency of the Ministry of Education of the Slovak Republic and Slovak Academy of Sciences (VEGA grant no. 1/0164/11).
Vloženo: 14. březen 2013; Přijato: 24. duben 2013; Zveřejněno: 1. březen 2013 Zobrazit citaci
Reference
- Pham P. J., Hernandez R., French W. T., Estill B. G., Mondala A. H. A spectrophotometric method for quantitative determination of xylose in fermentation medium. Biomass and Bioenergy 2011; 35, 2814-2821.
Přejít k původnímu zdroji...
- Tůma P., Málková K., Samcová E., Štulík K. Rapid monitoring of mono- and disaccharides in drinks, foodstuffs and foodstuff additives by capillary electrophoresis with contactless conductivity detection. Anal. Chim. Acta 2011; 698, 1-5.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- El Rassi Z., Nashabeh W. Carbohydrate analysis: High performance liquid chromatography and capillary electrophoresis. Amsterdam: Elsevier 1995; 267-360.
Přejít k původnímu zdroji...
- Caseiro A., Marr I. L., Claeys M., Kasper-Giebl A., Puxbaum H., Pio, C. A. Determination of saccharides in atmospheric aerosol using anion-exchange high-performance liquid chromatography and pulsed-amperometric detection. J. Chromatogr. A 2007; 1171, 37-45.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Hemström P., Irgum K. Hydrophilic interaction chromatography. J. Sep. Sci. 2006; 29, 1784-1821.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Molnar-Perl I. Role of chromatography in the analysis of sugars, carboxylic acids and amino acids in food. J. Chromatogr. 2000; 91, 1-32.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Liang L., Zhang P., Cai Y., Mou, S. High-performance anion exchange chromatography with pulsed amperometric detection for simultaneous determination of monosaccharides and uronic acids. Chinese J. Anal. Chem. 2006; 34, 1371-1374.
Přejít k původnímu zdroji...
- Takeuchi T., Aspanut Z., Yamada T., Inui A., Lim L. W. Light-scattering detection with a fluorimetric detector in high-performance liquid chromatography. J. Chromatogr. A 2007; 1147, 42-45.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Rooyakkers D. R., Van Eijk H. M. H., Deutz N. E. P. Simple and sensitive multi sugar probe gut permeability test using HPLC with fluorescence labelling. J. Chromatogr. A 1996; 730, 99-105.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- He L., Sato K., Abo M., Okubo A., Yamazaki S. Separation of saccharides derivatized with 2-aminobenzoic acid by capillary electrophoresis and their structural consideration by nuclear magnetic resonance. Anal. Biochem. 2003; 314, 128-134.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Zhang P., Wang Z., Xie M., Nie W., Huang L. Detection of carbohydrates using a pre-column derivatization reagent 1-(4-isopropyl) phenyl-3-methyl-5-pyrazolone by high-performance liquid chromatography coupled with electrospray ionization mass spectrometry. J. Chromatogr. B 2010; 878, 1135-1144.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Yamamoto K., Hamase K., Zaitsu K. 2-Amino-3-phenylpyrazine, a sensitive fluorescence prelabeling reagent for the chromatographic or electrophoretic determination of saccharides. J. Chromatogr. A 2003; 1004, 99-106.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Lattova E., Perreault H. Labelling saccharides with phenylhydrazine for electrospray and matrix-assisted laser desorption-ionization mass spectrometry. J. Chromatogr. B 2003; 793, 167-179.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Todoroki K., Hayama T., Ijiri S., Kazuta A., Yoshida H., Nohta H., Yamaguchi M. Rhodamine B amine as a highly sensitive fluorescence derivatization reagent for saccharides in reversed-phase liquid chromatography. J. Chromatogr. A 2004; 1038, 113-120.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kakita H., Kamishima H., Komiya K., Kato Y. Simultaneous analysis of monosaccharides and oligosaccharides by high-performance liquid chromatography with post-column fluorescence derivatization. J. Chromatogr. A 2002; 961, 77-82.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Mopper K., Jonhnson L. Reversed-phase liquid chromatographic analysis of Dns-sugars. Optimization of derivatization and chromatographic procedures and applications to natural samples. J. Chromatogr. 1983; 256, 27-38.
Přejít k původnímu zdroji...
- Hroboňová K., Lehotay J., Jablonský M., Katuščák S. HPLC determination of saccharides in the process of accelerated ageing of paper. Chemické listy 2009; 103, 744-751.
- White J. W. Honey. Advances in food research 1978; 24, 287-374.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Otto M. Chemometrics, 2nd Edition. New York: Wiley-VCH 2007.