Čes. slov. farm. 2009, 58(4):179-183
Stanovení obsahových látek propolisů různého geografického původu
- 1 Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků
- 2 Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav přírodních léčiv
Strukturní rozmanitost obsahových látek propolisu, daná více rostlinnými zdroji, je příčinou proměnlivého složení a dosud nevyřešené standardizace. Hlavní podíl na biologických účincích je připisován flavonoidům a aromatickým kyselinám a jejich derivátům. Prezentované výsledky ilustrují proměnlivost ve složení deseti vzorků propolisu, získaných z různých oblastí ČR a dalších tří vzorků zahraničních. Pozornost byla věnována stanovení polyfenolů, obsahu flavonů a flavonolů a určení antioxidační aktivity. Výsledky potvrzují variabilitu sledovaných parametrů, i zastoupení chrysinu, galanginu, kyseliny p-kumarové, ferulové, skořicové a benzoové v závislosti na oblasti sběru. Bude obtížné vypracovat metodu standardizace, vhodnou pro možné aplikace propolisových přípravků. V budoucnu by se propolis mohl stát surovinou pro izolaci jednotlivých skupin biologicky aktivních látek.
Klíčová slova: propolis; flavonoidy; fenolické kyseliny; antioxidační aktivita; kapalinová chromatografie
Determination of the constituents of propolis of different geographical origin
The structural diversity of propolis constituents, due to a larger number of plant sources, is the cause of diverse composition and the hitherto unsolved standardization. The principal share in the biological effects is ascribed to flavonoids and aromatic acids and their derivatives. The results presented in this paper illustrate the diversity of the compositions of ten propolis samples obtained from different regions of the Czech Republic and three samples from abroad. Attention was paid to the determination of polyphenols, content of flavones and flavonols and the assay of antioxidative activity. The results confirmed the variability of the parameters under study as well as the presence of chrysin, galangin, p-coumaric, ferulic, cinnamic and benzoic acids in dependence on the area of collection. It will be difficult to elaborate a method of standardization suitable for possible administration of propolis preparations. In the future, propolis could become a raw material for the isolation of individual groups of biologically active substances.
Keywords: propolis; flavonoids; phenolic acids; antioxidative activity; liquid chromatography
Grants and funding:
Tato práce vznikla za podpory projektu E 3694, PROPOCREAM, identifikační kód OE 235.
Vloženo: 20. červenec 2009; Přijato: 10. srpen 2009; Zveřejněno: 1. duben 2009 Zobrazit citaci
Reference
- Banskota, A. H., Tezuka, Y., Kadota, S.: Phytother. Res., 2001; 15, 561-571.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Lu, L. C., Chen, Y. W., Chou, C. C.: Int. J. Food Microbiol., 2005; 102, 213-220.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Borrelli, F. et al.: Fitoterapia, 2002; 73 Suppl. 1, 53-63.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sawaya, A. C. H. F. et al.: Lett. Appl. Microbiol., 2002; 35, 203-207.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Moreira, L. et al.: Food Chem. Toxicol., 2008; 46, 3482-3485.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sforcin, J. M.: J. Ethnopharmacol., 2007; 113, 1-14.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Banskota, A. H. et al.: Phytomedicine, 2001; 8, 16-23.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gekker, G. et al.: J. Ethnopharmacol., 2005; 102, 158-163.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Lucrecia, L. et al.: Food Sci. Technol., 2009; 42 1422-1427.
Přejít k původnímu zdroji...
- Hegyi, E., Suchý, V., Nagy, M.: Hautarzt, 1990; 41, 675-679.
- Hausen, B. M. et al.: Contact Dermatitis, 1987; 17, 163-170.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Hausen, B. M. et al.: Contact Dermatitis, 1987; 17, 171-177.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bankova, V.: J. Ethnopharmacol., 2005; 100, 114-117.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Šmejkal, K. et al.: Molecules, 2007; 12, 1210-1219.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Trusheva, B., Trunkova, D., Bankova, V.: Chem. Cent. J., 2007; 1, 1-4.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...