ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2008, 57(2):78-84

Léčivé rostliny a diabetes mellitus

V. Suchý1,*, M. Žemlička1, E. Švajdlenka1, J. Vančo2
1 Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav přírodních léčiv
2 Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav chemických léčiv

Diabetes mellitus (DM) je nehomogenní skupina chronických metabolických onemocnění různé etiologie, jejichž společným znakem je hyperglykémie. Hyperglykémie a přidružené metabolické poruchy mohou vyvolat závažné poškození řady tělesných systémů, zvláště cév a nervů. Cukrovkou trpí cca 150 milionů lidí a na cukrovku připadá každý rok celosvětově okolo 5 % úmrtí. Podle řady sdělení bude diabetes patřit v budoucích letech k nejzávažnějším onemocněním. Existující léčebné postupy jsou ekonomicky nákladné a mají omezený paliativní účinek. To stimuluje hledání nových léků, nebo vhodných profylaktických opatření. Rostlinná léčiva známá od starověkých dob byla v tradičních léčitelských systémech užívána rovněž k regulaci cukrovky. Jejich hypoglykemické účinky byly potvrzeny pokusy na animálních modelech, méně v klinických studiích. Testování antidiabetického účinku mnoha rostlinných extraktů a sekundárních metabolitů rostlin pokračuje. Přehled přináší vybrané informace o hypoglykemickém a antihyperglykemickém účinku přípravků rostlinného původu.

Klíčová slova: léčivé rostliny; hypoglykemika; bylinné prostředky

Medicinal plants and diabetes mellitus

Diabetes mellitus is a group of chronic metabolic disorders. Hyperglycaemia and other related disturbances in the body's metabolism can result in serious damage to many of the body's systems, especially the blood vessels and nerves. Across the globe, there are an estimated 150 million people suffering from diabetes mellitus, which causes about 5 % of all deaths globally each year. From many reports it is clear that diabetes will be one of the major diseases in the coming years. Existing treatment options are costly, and have limited palliative effects. It stimulates finding new medicines or suitable prophylactic treatments. Plant-based medicinal products known since ancient times have been used to control diabetes in the traditional medicinal systems. Numerous medicinal plants have been studied and validated for their hypoglycaemic properties using diabetic animal models but not so often in clinical studies. Testing of many plant extracts and plant substances continue. This review paper presents selected information on the hypoglycemic and antihyperglycaemic activities of tested preparations of plant origin.

Keywords: medicinal plants; hypoglycaemics; herbal remedies
Grants and funding:

Práce byla podpořena grantem IGA MZ 1A 8666-3.

Vloženo: 24. leden 2008; Přijato: 20. únor 2008; Zveřejněno: 1. únor 2008  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Suchý V, Žemlička M, Švajdlenka E, Vančo J. Léčivé rostliny a diabetes mellitus. Čes. slov. farm. 2008;57(2):78-84.
Stáhnout citaci

Reference

  1. http://www.eatlas.idf.org/media/ (1. 10. 2007)
  2. http://www.who.int/diabetesactiononline/overview/en/index.html (1. 10. 2007)
  3. http://www.diab.cz/modules.php?name=NDP (1. 10. 2007)
  4. Elbassiouni, E. A., Helmy, M. H., Elzoghby, S. M. et al.: Brit. J. Biomed. Sci., 2007; 64, 109-116. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Ross, S. A., Gulve, E. A., Wang, M.: Chem. Rev., 2004; 104, 1255-1282. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Modak, M., Dixit, P., Londhe, J. et al.: J. Clin. Biochem. Nutr., 2007; 40, 163-173. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Oubré, A. Y., Carlson, T. J., King, S. R. et al.: Diabetologia, 1997; 45, 614-617. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Mentreddy, S. R.: J. Sci. Food Agric., 2007; 87, 743-750. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Bnouham, M., Ziyyat, A., Mekhfi H. et al.: Int. J. Diabetes & Metabolism 2006; 14, 1-25. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Jahodář, L.: Čes. slov. Farm., 1993; 42, 251-259. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Helmstadter, A.: Pharmazie, 2007; 62, 717-720. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Marles, R. J., Farnsworth, N. R.: Phytomedicine, 1995; 2, 137-189. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Yeh, G. Y., Eisenberg, D. M., Kaptchuk, T. J. et al.: Diab. Care, 2003; 26, 1277-1294. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Barbosa-Filho, J. M., Vasconcelos, T. H. C., Alencar, A. A. et al.: Brazil. J. Pharmacogn., 2005; 15, 392-413. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Hassall, Ch., Reyle, K., Feng, P.: Nature, 1954; 173, 356-357. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Ropp, R. S. D., Vanmeter, J. C., Derenzo, E. C. et al.: J. Am. Chem. Soc., 1958; 80, 1004-1005. Přejít k původnímu zdroji...
  17. McKerns, K. W., Bird, H. H., Kaleita, E. et al.: Biochem. Pharm., 1960; 3, 305-315. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Li, D., Agnihotri, G., Dakoji, S. et al.: J. Am. Chem. Soc., 1999; 121, 9034-9042. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Blake, O. A., Bennink, M. R., Jackson, J. C.: Food. Chem. Tox., 2006; 44, 207-213. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Brackmann, F., de Meijere, A.: Chem. Rev., 2007; 107, 4538-4583. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Sterne J. J.: U.S. pat. 3,174,901 (1965).
  22. Lemus, I., Garcia, R., Delvillar, E. et al.: Phytother. Res., 1999; 13, 91-94. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Champavier, Y., Allais, D. P., Chulia, A. J. et al.: Chem. Pharm., Bull. 2000; 48, 281-282. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Vogler, B. K., Ernst, E.: Brit. J. Gen. Pract., 1999; 49, 823-828.
  25. Okyar, A., Can, A., Akev, N. et al.: Phytoter. Res., 2001; 15, 157-161. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Rajasekaran, S., Sivagnanam, K., Ravi, K. et al.: J. Med. Food, 2004; 7, 61-66. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Ghannam, N., Kingston, M., Al-Meshaal, I. A. et al.: Horm. Res., 1986; 24, 288-294. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Yongchaiyudha, S., Rungpitarangsi, V., Bunyapraphatsara, N. et al.: Phytomedicine 1996; 3, 241-243. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Yongchaiyudha, S., Rungpitarangsi, V., Bunyapraphatsara, N. et al.: Phytomedicine 1996; 3, 245-248. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Beppu, H., Nagamura, Y., Fujita, K.: Phytotherapy Res., 1993; 7, 37-42 (Sp. Iss.).
  31. Femenia, A., Sánchez, E. S., Simal, S. et al.: Carbohydrate Polymers, 1999; 39, 109-117. Přejít k původnímu zdroji...
  32. Reynolds, T., Dweck, A. C.: J. Ethnopharmacol., 1999; 68, 3-37. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Akev, N., Can, A.: Phytother. Res., 1999; 13, 489-493. Přejít k původnímu zdroji...
  34. Umano, K., Nakahara, K., Shoji A. et al.: J. Agric. Food. Chem., 1999; 47, 3702-3705. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Rajasekaran, S., Sivagnaman, K., Subramanian, S.: Biol. Trace Element Res., 2005; 108, 185-195. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. Can, A., Akev, N., Ozsoy, N. et al.: Biol. Pharm. Bull., 2004; 27, 694-698. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  37. Rajasekaran, S., Ravi, K., Sivagnanam, K. et al.: Clin. Exp. Pharmacol. Physiol., 2006; 33, 232-237. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Beppu, H., Shimpo, K., Chihara, T. et al.: Phytomedicine, 2006; 13, 49-60. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. Beppu, H., Shimpo, K., Chihara, T. et al.: J. Ethnopharmacol., 2006; 103, 468-477. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  40. Loots, D. T., van der Westhuizen, F. H., Botes, L.: J. Agric. Food Chem., 2007; 55, 6891-6896. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  41. Lee, A., Chui, P. T., Aun, C. S. T. et al.: Ann. Pharmacotherapy, 2004; 38, 1651-1654. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  42. Steenkamp, V., Stewart, M. J.: Pharm. Biol., 2007; 45, 411-420. Přejít k původnímu zdroji...
  43. Romanramos, R., Floressaenz, J. L., Alarconaguilar, F. J.: J. Ethnopharmacol., 1995; 48, 25-32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. Petlevski, R., Hadzija, M., Sliepcevic, M. et al.: J. Ethnopharmacol., 2001; 75, 181-184. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  45. Venkateswaran, S., Pari, L.: Asia Pacific J. Clin. Nutr., 2002; 11, 206-209. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  46. Pari, L., Venkateswaran, S.: Pharmazie, 2003; 58, 916-919. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  47. Pari, L., Venkateswaran, S.: J. Med. Food, 2004; 7, 204-209. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  48. Zareba, G., Serradell, N., Castaner, R. et al.: Drugs Future, 2005; 30, 1253-1282. Přejít k původnímu zdroji...
  49. Shanka, P. K., Kumar, V., Rao, N.: J. Pharmacol. Therap., 2005; 4, 16-19.
  50. Neuwinger, H. D.: African Traditional Medicine. A Dictionary of Plant Use and Applications. Medpharm, Scientific Publ. Stuttgart, 2000, s. 247.
  51. Mukherjee, P. K., Maiti, K., Mukherjee K. et al.: J. Ethnopharmacol., 2006; 106, 1-28. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  52. Yoshikawa, K., Tokushima, B.: Chem. Pharm. Bull., 1989; 37, 852-854. Přejít k původnímu zdroji...
  53. Sahu, N. P., Mahato, S. B., Sarkar, S. K. et al.: Phytochem., 1996; 41, 1181-1185. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  54. Suttisri, R., Lee, I. S., Kinghorn, A. D.: J. Ethnopharmacol., 1995; 47, 9-26. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  55. Sugihara, Y., Nojima, H., Matsuda, H. et al.: J. Asian Nat. Prod. Res., 2000; 2, 321-327. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  56. Gholap, S., Kar, A.: Pharm. Biol., 2005; 43, 192-195. Přejít k původnímu zdroji...
  57. Kimura, I.: Yakugaku Zasshi, 2006; 126, 133-143. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  58. Luo, H., Kashiwagi, A., Shibahara, T. et al.: Mol. Cel. Biochem., 2006; 299, 93-98. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  59. Bradley, R., Oberg, E. B., Calabrese, C. et al.: J. Alternat. Complement. Med., 2007; 13, 159-175. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  60. Kanetkar, P., Singhal, R., Kamat, M.: J. Clin. Bioch. Nutr., 2007, 41, 77-81. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  61. Ramkumar, K. M., Rajaguru, P., Latha, M. et al.: Nutr. Res., 2007, 27, 97-103. Přejít k původnímu zdroji...
  62. Mahdi, A. A., Chandra, A., Singh, R. K. et al.: Ind. J. Clin. Biochem., 2003; 18, 8-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  63. Chandra, A, Mahdi, A. A., Ahmad, S. et al.: Nutr. Res., 2007; 27, 161-168. Přejít k původnímu zdroji...
  64. Lewis, R., Lockwood, B.: Current Topics Nutr. Res., 2007; 5, 7-17.
  65. Meghana, K., Sanjeev, G., Ramesh, B.: Eur. J. Pharmacol., 2007; 577, 183-191. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  66. Pari, L., Murugan, P.: Plant Foods Human Nutr., 2007; 62, 25-29. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  67. Srinivasan, K.: Int. J. Food Sci. Nutr., 2005; 56, 399-414. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  68. Srinivasan, M., Sudheer, A. R., Menon, V. P.: J. Clin. Biochem. Nutr., 2007; 40, 92-100. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  69. Lee, Y. S., Kim, W. S., Kim, K. H. et al.: Diabetes, 2006; 55, 2256-2264. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  70. Hambrock, A., Franz, C. B. D., Hiller, S. et al.: J. Biol. Chem., 2007; 282, 3347-3356. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  71. Abegaz, B. M., MutanyattaComar, J., Nindi, M.: Nat. Prod. Commun., 2007; 2, 475-498. Přejít k původnímu zdroji...
  72. Gupta, D., Bleakley, B., Gupta, R. K.: J. Ethnopharmacol., 2008, 115, 361-380. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  73. Dugoua, J. J., Seely, D., Perri, D. et al.: Can. J. Physiol. Pharmacol., 2007, 85, 837-847. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  74. Kamei, R., Kitagawa, M., Kadokura, M. et al.: Biochem. Biophys. Res. Commun., 2002, 292, 642-651. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  75. Abe, D., Saito, T., Sekiya, K.: Life Sci., 2006, 79, 1027-1033. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  76. Matteucci, E., Giampietro, E.: J. Ethnopharmacol., 2008, 115, 163-172. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  77. Verpoorte, R.: J. Ethnopharmacol., 2008, 115, 161-162. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.