Čes. slov. farm. 2008, 57(1):35-38
Antioxidační aktivita tinktur připravených z hlohových plodů a nati srdečníku
- 1 Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků
- 2 Kaunasská univerzita medicíny, Farmaceutická fakulta, Katedra technologie léků a sociální farmacie, Litva
- 3 Kaunasská univerzita medicíny, Institut biomedicínského výzkumu, Litva
- 4 Kaunasská univerzita medicíny, Farmaceutická fakulta, Katedra farmaceutické chemie a farmakognozie, Litva
Cílem práce bylo stanovit a porovnat antioxidační aktivitu dvou tinktur a vybraných flavonoidů přítomných v tinkturách. Tinktury byly připraveny z hlohových plodů a nati srdečníku. Skupina vybraných flavonoidů zahrnovala rutin, kvercetin, hyperozid, epikatechin a procyanidin B2. Ke stanovení antioxidační aktivity sloužily dvě metody: Byla měřena inhibice peroxynitritem indukované nitrace tyrosinu a schopnost zhášet radikály byla sledována pomocí stabilního radikálu 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazylu (DPPH). Obě zkoumané tinktury byly schopné zhášet radikály a reaktivní formy kyslíku a dusíku. Účinnější byla tinktura z nati srdečníku, avšak neprokázal se přímý vliv fenolických sloučenin na rozsah antioxidační aktivity. Celkový obsah polyfenolů byl v tinktuře z nati srdečníku o 163 % větší, přesto antiperoxynitritová aktivita byla vyšší jen o 19 % (p < 0,05), a schopnost redukce DPPH se u obou tinktur lišila minimálně. Z jednotlivých flavonoidů se nejvíce na antioxidační aktivitě podílely látky, přítomné v tinkturách ve vyšších koncentracích. V tinktuře z hlohových plodů to byly epikatechin a hyperozid, kdežto v tinktuře z nati srdečníku rutin.
Klíčová slova: Crataegi fructus; Leonuri herba; tinktury; flavonoidy; antioxidační aktivita
Antioxidant activity of tinctures prepared from hawthorn fruits and motherwort herb
The paper aimed to determine and compare the antioxidant activity of two tinctures and selected flavonoids present in the tinctures. The tinctures were prepared from hawthorn fruits and motherwort herb. The group of selected flavonoids included rutin, quercetin, hyperosid, epicatechine, and procyanidin B2. Two methods were employed to determine antioxidant activities: the inhibition of peroxynitrite-induced nitration of tyrosine was measured, and the ability to quench radicals was examined by of the stable radical 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH). Both tinctures under study were able to quench radicals and reactive forms of oxygen and nitrogen. The motherwort herb tincture was more effective, but no direct effect of phenolic compounds on the extent of antioxidant activity was demonstrated. The total content of polyphenols in the motherwort herb tincture was higher by 163 %, nevertheless antiperoxynitrite activity was higher just by 19 % (p < 0.05), and the ability to reduce DPPH differed in both tinctures in a minimal manner. Of the individual flavonoids, the substances present in the tinctures in higher concentrations contributed most to antioxidant activity. In the hawthorn fruit tincture it was epicatechine and hyperosid, whereas in the motherwort herb tincture it was rutin.
Keywords: Crataegi fructus; Leonuri herba; tinctures; flavonoids; antioxidant activity
Vloženo: 6. listopad 2007; Přijato: 26. listopad 2007; Zveřejněno: 1. leden 2008 Zobrazit citaci
Reference
- Halliwell, B. et al.: Food Chem. Toxicol., 1995; 33(7), 601-617.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Citog-lu, G. S. et al.: J. Ethnopharmacol., 2004; 92, 275-280.
Přejít k původnímu zdroji...
- Cai, Y. et al.: Life Sci., 2004; 74, 2157-2184.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- El Naggar, E. B. et al.: Acta Vet. Brno, 2005; 74, 347-352.
Přejít k původnímu zdroji...
- Simone, C. B. et al.: J. Alter. Ther. Health Med., 2007, 13(1), 22-28.
- Balaraman, R., Bafna, P. A., Kolhapure, S. A.: J. Ethnopharmacol., 2004; 94, 135-141.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Vetchý, D., Ceral, J.: Neurologie pro praxi, 2005; 4, 218-220.
- Pieta, P.-G. J.: Nat. Prod., 2000; 63, 1035-1042.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kolečkář, V. et al.: Čes. slov. Farm., 2007; 56, 73-76.
- Cornelli, U. et al.: J. Nutr., 2001; 131, 3208-3211.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Aguay, D. et al.: Burns, 2005; 31(3), 366-371.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Rigelsky, J. M., Sečet, B. V.: Am. J. Health Syst. Pharm., 2002, 59, 417-422.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Daniele, C. et al.: Drug safety, 2006, 29(6), 523-535.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- WHO monograph of selected medicinal plants. Vol. 2. Ženeva, WHO, 2001, s. 66.
- Vierling, W. et al.: Phytomedicine, 2003; 10, 8-16.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Zhang, Z. Z. et al.: J. Nutr. Biochem., 2001; 12, 144-152.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Yoo, K. M. et al.: Food Chem., 2008, 106, 929-936.
Přejít k původnímu zdroji...
- Milkowska-Leyck, K., Filipek, B., Strzelecka, H. J.: Ethnopharmacol., 2002; 80, 85-90.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ali, M. S. et al.: Phytother. Res., 2007; 21, 558-561.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Matkowski, A., Piotrowska, M.: Fitoterapia, 2006, 77, 346-353.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Muselík, J., Hytych, P., Žemlička, M.: Čes. slov. Farm., 2005; 54, 114-117.
- Merken, H. M., Beecher, G. R.: J. Agric. Food Chem., 2000; 48, 577-599.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Middleton, E., Kandaswami, C.: Biochem.Pharmacol., 1992; 43(6), 1167-1179.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Muselík, J. et al.: Int. J. Mol. Sci., 2007; 8, 797-809.
Přejít k původnímu zdroji...
- Lee, J. Y., Hwang, W.-I., Lim, S.-T.: J. Ethnopharmacol., 2004; 93, 409-415.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Huang, A., Ou, B., Prior, R. L.: J. Agric. Food Chem., 2005; 53, 1841-1856.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Pellati, F. et al.: J. Pharm. Biomed. Anal., 2004; 35, 289-301.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Fenglin, H. et al.: Fitoterapia, 2004; 75, 14-23.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bozan, B., Karakaplan, U.: Acta Aliment., 2007; 36 (3), 321-328.
- Masteiková, R. et al.: Medicina, 2007; 43(4), 306-309.
Přejít k původnímu zdroji...
- Soobrattee, M. A. et al.: Mutation Res., 2005; 579, 200-213.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Havsteen, B. H.: Pharmacol. Ther., 2002; 96(2-3), 67-202.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Lee, K. W., Lee, H. J.: Biofactors, 2006; 26(2), 105-121.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...