Čes. slov. farm. 2006, 55(5):242-244
Flavonoidy - hlavné obsahové látky listov Holodiscus discolor (Pursh) Maxim.
- 1 Univerzita Komenského v Bratislave, Farmaceutická fakulta, Katedra farmakognózie a botaniky
- 2 Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, Praha
Práca sa zaoberá izoláciou a identifikáciou flavonoidov prítomných v listoch Holodiscus discolor (Pursh) Maxim. (Rosaceae). Z metanolového extraktu boli izolované tri flavonoidové glykozidy flavonolového typu: kempferol-3-O-ramnozid, kvercetín-3-O-glukozid (izokvercitrín) a kvercetín-3-O-ramnozid (kvercitrín), ktoré boli identifikované pomocou fyzikálno-chemických metód, porovnaním so štandardmi a literatúrou. Z rastlinného druhu Holodiscus discolor (Pursh) Maxim. boli izolované prvýkrát.
Klíčová slova: Holodiscus discolor (Pursh) Maxim.; Rosaceae; flavonoidové glykozidy
Flavonoids - Main Constituents of the Leaves of Holodiscus discolor (Pursh) Maxim.
The paper deals with the isolation and identification of constituents of the leaves of Holodiscus discolor (Pursh) Maxim. (Rosaceae). Three flavonoid glycosides of flavonol type were isolated from the methanolic extract: kaempferol-3-O-rhamnoside, quercetin-3-O-glucoside (isoquercitrin) and quercetin-3-O-rhamnoside (quercitrin). Isolates were identified by physical-chemical data, by comparison with authentic samples and literature data. The above-mentioned compounds were isolated from Holodiscus discolor (Pursh) Maxim. for the first time.
Keywords: Holodiscus discolor (Pursh) Maxim.; Rosaceae; flavonoid glycosides
Vloženo: 18. květen 2006; Přijato: 19. červen 2006; Zveřejněno: 1. květen 2006 Zobrazit citaci
Reference
- Jantová, S., Nagy, M., Ružeková, Ľ., Grančai, D.: Phytother. Res., 2000; 14, 601-603.
Přejít k původnímu zdroji...
- Jantová, S., Nagy, M., Ružeková, Ľ., Grančai, D.: Phytother. Res., 2001; 15, 22-25.
Přejít k původnímu zdroji...
- McCutcheon, A. R., Ellis, S. M., Hancock, R. E. W., Towers, G. H. N.: J. Ethnopharmacol., 1994; 44, 157-169.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Haladová, M., Eisenreichová E., Buděšínský, M., Grančai, D.: Čes. slov. Farm., 2001; 50, 280-282.
- Šaršúnová, M. et al.: Chromatografia na tenkých vrstvách vo farmácii a v klinickej biochémii. Bratislava, Osveta, 1977, s. 520.
- Mabry, T. J., Markham, K. R., Thomas, M. R.: The systematic identification of flavonoids, New York, Springer Verlag, 1970, s. 354.
Přejít k původnímu zdroji...
- Friedrich, H.: Arch. Farm., 1962, 295, 59.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Friedrich, H.: Arch. Farm., 1962, 295, 465.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Devon, T. K., Scott, A. I.: Handbook of Naturally Occuring Compounds, Academic Press, New York, Inc., 1975, s. 644.
- Kaneta, N., Hikichi, M., Endo, S., Sugiyama, N.: Agric. Biol. Chem., 1979; 43, 657- 661. Izolované flavonoidové glykozidy predstavujú zlúčeniny, ktorých prítomnosť v rode Holodiscus (K. Koch) Maxim. nebola doteraz v literatúre opísaná. Flavonoidy tohto typu boli získané z rodov Agrimonia L., Malus Mill., Prunus L., Pyrus L., Rosa L., Rubus L.
Přejít k původnímu zdroji...