ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2005, 54(6):262-265

Složená tinktura z nati třapatky nachové (Echinacea purpurea) a plodů růže šípkové (Rosa canina): technologie výroby a hodnocení jakosti

J. Bernatonienė1, A. Savickas1, R. Masteiková2, Z. Chalupová2
1 Farmaceutická fakulta Kaunasské univerzity medicíny, Katedra technologie léků a OF, Kaunas, Litevská republika
2 Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků

Cílem práce bylo vypracování technologie výroby složené tinktury s imunostimulačním a adaptogenním účinkem, výběr vhodných metod hodnocení jakosti a provedení stabilitních zkoušek. K přípravě tinktury se použila nať třapatky nachové (Echinaceae herba) a šípkové plody (Cynosbati fructus) v poměru 1:1. Samotná tinktura byla připravena v poměru 1:5. Na základě experimentu bylo zjištěno, že jako vyluhovadlo nejlépe vyhovuje ethanol 50 %. Optimální podmínky pro získání kvalitní tinktury jsou vytvořeny, když se droga na požadovaný stupeň rozdrobní mletím, k extrakci se použije metoda perkolace a rychlost vytékání výluhu z perkolátoru je 0,2 ml/min/100 g drogy. K hodnocení jakosti připravovaných výluhů sloužilo stanovení zbytku po odpaření, relativní hustoty, koncentrace ethanolu a obsahu kyseliny cichorové (spektrofotometricky), kyseliny askorbové (oxidimetricky) a tříslovin (manganometricky). Stabilitní zkoušky (teplota 25±2 °C, relativní vlhkost 60±5 %, doba 2 roky) prokázaly, že připravená tinktura zachovává po danou dobu své jakostní parametry.

Klíčová slova: Echinacea purpurea; Rosa canina; tinktura; technologie; hodnocení

Composite Tincture from the Tops of the Purple Coneflower (Echinacea purpurea) and the Fruits of the Dog Rose (Rosa canina): Technology of Production and Evaluation of Quality

This paper aimed to elaborate the technology of the production of a composite tincture with an immunostimulatory and adaptogenic effect, to select suitable methods of quality evaluation, and perform stability tests. The tops of the purple coneflower (Echinaceae herba) and fruits of the dog rose (Cynosbati fructus) in a ratio of 1:1 were employed to prepare the tincture. The tincture itself was prepared in a ratio of 1:5. The experiment revealed that ethanol 50 % was the most suitable extracting agent. The optimal conditions for the obtaining of a quality tincture are formed when the drug is disintegrated into the required degree by grinding, percolation is used for extraction, and the rate of flowing of the extract from the percolator is 0.2 ml/min/100g of the drug. The determination of the dry residue, relative density, ethanol concentration and content of cichoric acid (spectrophotometrically), ascorbic acid (oxidimetrically), and tannins (manganometrically) served to evaluate the quality of prepared extracts. Stability tests (temperature 25±2 °C, relative humidity 60±5 %, period of 2 years) have shown that the prepared tincture maintains its quality parameters for the given period.

Keywords: Echinacea purpurea; Rosa canina; tincture; technology; evaluation

Vloženo: 1. březen 2005; Přijato: 1. červen 2005; Zveřejněno: 1. červen 2005  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bernatonienė J, Savickas A, Masteiková R, Chalupová Z. Složená tinktura z nati třapatky nachové (Echinacea purpurea) a plodů růže šípkové (Rosa canina): technologie výroby a hodnocení jakosti. Čes. slov. farm. 2005;54(6):262-265.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Percival, S. S.: Biochem. Pharmacol., 2000; 60, 155-158. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Schulz, V., Hänsel, R., Tyler, V. E.: Rational Phytoterapy: A Reference Guide for Physicians and Pharmacists. Berlin, Heidelberg, New York, Springer-Verlag, 2001, s. 383.
  3. Yarnell, E., Abascal, K., Hooper, C. G.: Clinical Botanical Medicine. New York, Mary Ann Liebert, 2003, s. 416.
  4. WHO monographs on selected medicinal plants. Vol. 1. Geneva, WHO, 1999, s. 136.
  5. Sloley, B. D. et al.: J. Pharm. Pharmacol., 2001; 53, 849 až 857. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Hu, C., Kitts, D. D.: J Agricult. Food Chem., 2000; 48, 1466-1472. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Pellati, F. et al.: J. Pharm. Biomed. Anal., 2004; 35, 289 až 301. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Facino, R. M. et al.: Planta Medica, 1995; 61, 510-514. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Melchart, D. et al.: Phytother. Res., 2002; 16, 138-142. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Clifford, L. J et al.: Phytomedicine, 2002; 9, 249-253. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Perry, N. B. et al.: Planta Medica, 1997; 63, 58-62. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Perry, N. B., Burgess, E. J., Glennie, V. L.: J. Agricult. Food Chem., 10. 2001; 49, 1702-1706. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Miliauskas, G., Venskutonis, P. R., van Beek, T. A.: Food Chem., 2004; 85, 231-237. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Classen, B., Witthohn, K., Blaschek, W.: Carbohydr. Res., 2000; 327, 497-504. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Stuart, D. L., Wills, R. B. H.: J. Agricult. Food Chem., 2003; 51, 1608-1610. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Nüsslein, B. et al.: J. Natur. Products, 2000; 63, 1615 až 1618. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Mika, K.: Fytoterapia pre lekárov. 2. vyd. Martin, Osveta, 1991, s. 192.
  18. Winther, K., Rein, E., Kharazmi, A.: Inflammopharmacol., 1999; 7, 63-68.
  19. Warholm, O. et al.: Curr. Therap. Res., 2002; 64, 21-31. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Rein, E., Kharazmi, A., Winther, K.: Phytomedicine, 2004; 11, 383-391. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Larsen, E. et al.: J. Natur. Products, 2003; 66, 994-995. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. McAlindon, T. E. et al.: Arthritis and Rheumatism, 1996; 39, 648-656. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Shiota, S. et al.: Microbiol. Immunol., 2004; 48, 67-73. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Daels-Rakotoarison, D. A. et al.: Phytother. Res., 2002; 16, 157-161. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Kumarasamy, Y. et al.: Pharm. Biol., 2003; 41, 237-242. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Kumarasamy, Y. et al.: J. Ethnopharmacol., 2002; 83, 73-77. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Mouhajir, F. et al.: Pharm. Biol., 2001; 39, 364-374. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Gürbüz, I. et al.: J.Ethnopharmacol., 2003; 88, 93-97. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Stralsjo, L. et al.: J.Agricult. Food Chem., 2003; 51, 4291 až 4295. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Hodisan, T. et al.: J.Pharm. Biomed. Anal., 1997; 16, 521-528. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Demir, F., Özcan, M.: J. Food Eng., 2001; 47, 333-336. Přejít k původnímu zdroji...
  32. European Pharmacopoeia 5th Edition. Strasbourg, Council of Europe, 2005.




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.