ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2015, 64(1):3-6 | DOI: 10.36290/csf.2015.001

Účinnost fytoterapie v podpůrné léčbě diabetes mellitus typu 2 Borůvka černá (Vaccinium myrtillus)

David Koupý1, Hana Kotolová2, Jana Kučerová3,4,*
1 Vojenská nemocnice Brno, Interní oddělení, Brno
2 Veterinární a Farmaceutická Univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav humánní farmakologie a toxikologie, Brno
3 Masarykova Univerzita, Lékařská fakulta, Farmakologický ústav, Brno
4 Masarykova Univerzita, CEITEC - Středoevropský technologický institut, Brno

Borůvka černá (dříve označována jako brusnice borůvka) je známá především díky chutným plodům, které mají schopnost barvit do modra, za což jsou zodpovědné látky zvané antokyaniny. V lidovém léčitelství se užívá list, nať a plod k léčbě diabetu, kardiovaskulárních chorob, demence a rakoviny. Antidiabeticky působí především antokyaniny a polyfenoly. Tyto obsahové látky v klinických studiích vykazují přímé antidiabetické účinky mechanismem zvýšení sekrece insulinu (antokyanin pelargonidin), snížení insulinové rezistence (antokyanin cyanidin-3-glukosid), snížení resorpce glukosy GIT (polyfenoly) a zvýšení regenerace B-buněk. Antokyaniny dále působí ke zlepšení lipidového spektra, antioxidačně, protizánětlivě a kardioprotektivně. Antidiabetické účinky antokyaninu cyanidin-3-galaktosidu bylo srovnáváno s akarbosou (působí synergicky), hypocholesterolemické účinky cyanidin-3-O-glukosidu byly srovnávány s atorvastatinem (působí synergicky) a hypolipidemické účinky extraktu z listů z borůvek byly srovnávány s ciprofibrátem (extrakt z listů je méně účinný). Nicméně, v preklinických a klinických studiích byly zahrnuty i jiné druhy rodu Vaccinium a další rostliny obsahující obdobné látky s obdobnými účinky jako Vaccinium myrtillus. Pro přesvědčivé stanovení účinnosti abezpečnosti léčby fytopreparáty z borůvky však bude nutné provést další studie kobjasnění, které typy antokyaninů jsou nejvhodnější pro léčbu, stanovit jejich optimální dávky aporovnat účinnost extraktů čistých antokyaninů ve vztahu ke konzumaci na antokyaniny bohatých potravin.

Klíčová slova: borůvka černá; Vaccinium myrtillus; diabetes mellitus; fytoterapie; antokyaniny

Effectiveness of phytotherapy in supportive treatment of type 2 diabetes mellitus Billberry (Vaccinium myrtillus)

The billberry is well-known for its tasty blue-dyeing fruits. Historically the leaves and fruits were used to treat diabetes, cardiovascular diseases, dementia and cancer. Antidiabetic properties of the plant are attributed mostly to the content of anthocyanins and polyphenols. These compounds have proven their antidiabetic potential in various studies. Their mechanism of action is an increase in insulin secretion (anthocyanin pelargonidin), reduction of insulin resistance (anthocyanin cyanidin-3-glucoside), glucose resorption from the GIT (polyphenols) and enhancement of beta-cells regeneration. Besides these effects, anthocyanins contribute to the improvement of the lipid spectrum and have antioxidant, anti-inflammatory and cardioprotective activities. Antidiabetic effects of anthocyanin cyanidin-3-galactoside were compared to acarbose (synergistic effect), hypocholesterolemic activity of cyanidin-3-O-glucoside to atorvastatin (synergistic effect) and hypolipidemic properties of blueberry leaf extract to ciprofibrate (extract has a lower effect). However, in many preclinical and clinical studies different species of the Vaccinium genus and other plants with asimilar effect as the billberry were also assessed. Therefore, in order to convincingly assess the efficacy and safety of blueberry herbal medicines more studies are necessary. Such studies should shed light into the variety of anthocyanins, their particular effects and optimal doses and compare their effects with intake of foods generally rich in anthocyanins.

Keywords: billberry; Vaccinium myrtillus; diabetes mellitus; phytotherapy; antocyanines
Grants and funding:

Podpořeno projektem specifického výzkumu na Masarykově univerzitě (MUNI/A/0886/2013 a MUNI/A/1116/2014).

Vloženo: 28. leden 2015; Přijato: 15. únor 2015; Zveřejněno: 1. leden 2015  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Koupý D, Kotolová H, Kučerová J. Účinnost fytoterapie v podpůrné léčbě diabetes mellitus typu 2 Borůvka černá (Vaccinium myrtillus). Čes. slov. farm. 2015;64(1-2):3-6. doi: 10.36290/csf.2015.001.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Mika K. Fytoterapia pre lekárov. Martin: Osveta 1991.
  2. Tomko J. Farmakognózia. Martin: Osveta 1999.
  3. Kong J. M., Chia L. S., Goh N. K., Chia T. F., Brouillar R. Analysis and biological activities of anthocyanins. Phytochemistry 2003; 64, 923-933. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Castañeda-Ovando A., Pacheco-Hernández M. L., Páez-Hernández M. E., Rodriguez J. A., Galan-Vidal C. A. Chemical studies of anthocyanins: a review. Food Chem. 2009; 113, 859-871. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Benzie I. F. F., Wachtel-Galor S. Herbal medicine: biomolecular and clinical aspects. CRC Press: Boca Raton (FL) 2011. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Jayaprakasam B., Vareed S. K., Olson L. K., Nair M. G. Insulin secretion by bioactive anthocyanins and anthocyanidins present in fruits. J. Agric. Food Chem. 2005; 53, 28-31. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Horská K., Kučerová J., Suchý P., Kotolová H. Metabolic syndrome - dysregulation of adipose tissue endocrine function. Čes. slov. Farm. 2014; 63, 152-159. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Kučerová J., Babinská Z., Horská K., Kotolová H. The common pathophysiology underlying the metabolic syndrome, schizophrenia and depression. A review. Biomed. Pap. Med. Fac. Univ. Palacky Olomouc Czech Repub. 2014; doi: 10.5507/bp.2014.060. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Tsuda T., Horio F., Uchida K., Aoki H., Osawa T. Dietary cyanidin 3-O-beta-D-glucoside-rich purple corn color prevents obesity and ameliorates hyperglycemia in mice. J. Nutr. 2003; 133, 2125-2130. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Tsuda T. Regulation of adipocyte function by anthocyanins; possibility of preventing the metabolic syndrome. J. Agric. Food Chem. 2008; 56, 642-646. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. DeFuria J., Bennett G., Strissel K. J., Perfield J. W., Milbury P. E., Greenberg A. S., Obin M. S. Dietary blueberry attenuates whole-body insulin resistance in high fat-fed mice by reducing adipocyte death and its inflammatory sequelae. J. Nutr. 2009; 139, 1510-1516. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Sasaki R., Nishimura N., Hoshino H., Isa Y., Kadowaki M., Ichi T., Tanaka A., Nishiumi S., Fukuda I., Ashida H., Horio F., Tsuda T. Cyanidin 3-glucoside ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity due to downregulation of retinol binding protein 4 expression in diabetic mice. Biochem. Pharmacol. 2007; 74, 1619-1627. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Nizamutdinova I. T., Jin Y. C., Chung J. I., Shin S. C., Lee S. J., Seo H. G., Lee J. H., Chang K. C., Kim H. J. The anti-diabetic effect of anthocyanins in streptozotocin-induced diabetic rats through glucose transporter 4 regulation and prevention of insulin resistance and pancreatic apoptosis. Mol. Nutr. Food Res. 2009; 53, 1419-1429. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Takikawa M., Inoue S., Horio F., Tsuda T. Dietary anthocyanin-rich bilberry extract ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity via activation of AMP-activated protein kinase in diabetic mice. J. Nutr. 2010; 140, 527-533. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. McDougall G. J., Kulkarni N. N., Stewart D. Current developments on the inhibitory effects of berry polyphenols on digestive enzymes. Biofactors 2008; 34, 73-80. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Martineau L. C., Couture A., Spoor D., Benhaddou-Andaloussi A., Harris C., Meddah B., Leduc C., Burt A., Vuong T., Mai Le P., Prentki M., Bennett S. A., Arnason J. T., Haddad P. S. Anti-diabetic properties of the Canadian lowbush blueberry Vaccinium angustifolium Ait. Phytomedicine 2006; 13, 612-623. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Pool-Zobel B. L., Bub A., Schroder N., Rechkemmer G. Anthocyanins are potent antioxidants in model systems but do not reduce endogenous oxidative DNA damage in human colon cells. European J. Nutr. 1999; 38, 227-234. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Kay C. D., Holub B. J. The effect of wild blueberry (Vaccinium angustifolium) consumption on postprandial serum antioxidant status in human subjects. Br. J. Nutr. 2002; 88, 389-98. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Valentova K., Ulrichova J., Cvak L., Simanek V. Cytoprotective effect of a bilberry extract against oxidative damage of rat hepatocytes. Food Chem. 2006; 101, 912-917. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Feshani A. M., Kouhsari S. M., Mohammadi S. Vaccinium arctostaphylos, a common herbal medicine in Iran: molecular and biochemical study of its antidiabetic effects on alloxan-diabetic Wistar rats. J. Ethnopharmacol. 2011; 133, 67-74. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Bornseka S. M., Zibernab L., Polaka T. Bilberry and blueberry anthocyanins act as powerful intracellular antioxidants in mammalian cells. Food Chem. 2012; 134, 1878-1884. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Cignarella A., Nastasi M., Cavalli E., Puglisi L. Novel lipid-lowering properties of Vaccinium myrtillus L. leaves, a traditional antidiabetic treatment, in several models of rat dyslipidaemia: a comparison with ciprofibrate. Thromb. Res. 1996; 84, 311-322. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Adisakwattana S., Charoenlertkul P., Yibchok-Anun S. Alpha-glucosidase inhibitory activity of cyanidin-3-galactoside and synergistic effect with acarbose. J. Enzyme Inhib. Med. Chem. 2009; 24, 65-69. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Zhou Z., Nair M. G., Claycombe K. J. Synergistic inhibition of interleukin-6 production in adipose stem cells by tart cherry anthocyanins and atorvastatin. Phytomedicine 2012; 19, 878-881. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Prior R. L., Wilkes S. E., Rogers T. R., Khanal R. C., Wu X., Howard L. R. Purified blueberry anthocyanins and blueberry juice alter development of obesity in mice fed an obesogenic high-fat diet. J. Agric. Food Chem. 2010; 58: 3970-3976. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Diabetan-spc.pdf. SÚKL. http://www.sukl.cz/modules/medication/search.php (staženo 9. února 2015).
  27. Koupý D., Kotolová H., Kučerová J. Současné fytoterapeutické možnosti v léčbě diabetes mellitus. Prakt. Lékáren. 2014; 10, 4.
  28. Kašparová M. Borůvka černá (Vaccinium myrtillus L.). Prakt. Lékáren. 2009; 5, 143-145.
  29. Xiao J., Kai G., Yamamoto K., Chen X. Advance in dietary polyphenols as α-glucosidases inhibitors: a review on structure-activity relationship aspect. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2013; 53, 818-836. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Williamson G. Possible effects of dietary polyphenols on sugar absorption and digestion. Mol. Nutr. Food Res. 2013; 57, 48-57. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.