ČASOPIS ČESKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI A SLOVENSKÉ FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI

Čes. slov. farm. 2022, 71(4):127-134 | DOI: 10.5817/CSF2022-4-127

Barevnost a obsah některých biologicky aktivních látek v medu

Jan Šubert, Jozef Kolář1,*, Jozef Čižmárik2
1 Ústav aplikované farmacie, Farmaceutická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
2 Katedra farmaceutickej chémie FaF, Univerzita Komenského v Bratislave

Příspěvek upozorňuje na korelace mezi výsledky instrumentálního měření barevnosti a obsahem některých biologicky aktivních organických látek (zejména fenolů a flavonoidů) v medu. Dostatečně těsné korelace mohou vést k vývoji postupů pro rychlé stanovení obsahu těchto látek v medu měřením barevnosti bez nutnosti náročnější úpravy vzorků.

Klíčová slova: med; biologicky aktivní látky; měření barevnosti; korelace

Colour and content of some biologically active substances in honey

This paper highlights the correlations between instrumental measurements of colour and the content of some biologically active organic compounds (especially phenolics and flavonoids) in honey. Sufficiently close correlations may lead to the development of procedures for rapid determination of the content of these substances in honey by colour measurement without the need for more demanding sample preparation.

Keywords: honey; colour measurement; correlation; biologically active substances

Vloženo: 10. červen 2022; Přijato: 29. červen 2022; Zveřejněno: 1. duben 2022  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Šubert J, Kolář J, Čižmárik J. Barevnost a obsah některých biologicky aktivních látek v medu. Čes. slov. farm. 2022;71(4):127-134. doi: 10.5817/CSF2022-4-127.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Meo S. A., Al-Asiri S. A., Mahesar A. L., Ansari M. J. Role of honey in modern medicine. Saudi J. Biol. Sci. 2017; 24, 975-978. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2016.12.010(20.9.2021). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Rana S., Mishra M., Yadav D., Subramani S. K., Katare C., Prasad G. B. K. S. Medicinal uses of honey: A review on its benefits to human health. Prog. Nutr. 2018; 20(Suppl 1), 5-14. doi: 10.23751/pn.v20i1-S.6394(20.9.2021).
  3. Wieczorek J., Pietrzak M., Pomianowski J., Wieczorek Z. Honey as a source of bioactive compounds. Polish J. Nat. Sci. 2014; 29, 275-285. http://www.uwm.edu.pl/polish-journal/sites/default/files/issues/articles/wieczorek_et_al._2014.pdf(7.11.2021).
  4. Cianciosi D., Forbes-Hernández T. Y., Afrin S., Gasparrini M., Reboredo-Rodriguez P., Manna P. P., Zhang J., Lamas L. B., Flórez S. M., Toyos P. A., Quiles J. L., Giampieri F., Battino M. Phenolic compounds in honey and their associated health benefits: A review. Molecules 2018; 23, 2322. https://doi.org/10.3390/molecules23092322(23.1.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. da Silva P. M., Gauche C., Gonzaga L. V., Costa A. C. O., Fett R. Honey: Chemical composition, stability and authenticity. Food Chem. 2016; 196, 309-323. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.09.051(23.1.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Machado De-Melo A. A., Almeida-Muradian L. B. D., Sancho M. T., Pascual-Maté A. Composition and properties of Apis mellifera honey: A review. J. Apic. Res. 2018; 57, 5-37. https://doi.org/10.1080/00218839.2017.1338444 (23.1.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  7. Pharmacopoea Austriaca, Ed. Octava. Vienne: C.E.S. REG. AULE ET IMPERII TYPOGRAPFIA 1906; 244.
  8. Deutsches Arzneibuch, 6. Ausgabe Berlin: Decker, 1926; 422.
  9. Československý lékopis, vydání první (ČsL 1). Praha: Státní tiskárna 1947; 276.
  10. Honey. European Pharmacopoeia (Ph. Eur.) 10th Edition. [online] s. 2831. https://pheur.edqm.eu/home(20.9.2021).
  11. USP 43 2020 Vol. 3; s. 5816. https://www.ilovepharma.com/2021/05/united-state-pharmacopoeia-2020-usp-43.html(20.9.2021).
  12. Khalil M. I., Mahaneem M., Jamalullail S. M. S., Alam N., Sulaiman S. A. Evaluation of radical scavenging activity and colour intensity of nine Malaysian honeys of different origin. JAAS 2011; 3, 4-11. https://ibra.org.uk/wp-content/JAAS/VOL3/3-1/JAAS%203%201%2002L.pdf(17.2.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  13. Pontis J. A., Costa L. A. M. A. D., Silva S. J. R. D., Flach A. Color, phenolic and flavonoid content, and antioxidant activity of honey from Roraima, Brazil. Food Sci. Technol. 2014; 34, 69-73. https://www.scielo.br/j/cta/a/qPcdGM4DpjDsjFxjw33PxDf/?format=pdf〈=en(17.2.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  14. Gonçalves J., Ribeiro I., Marçalo J., Rijo P., Faustino C., Pinheiro L. Physicochemical, antioxidant and antimicrobial properties of selected Portuguese commercial monofloral honeys. J. Food Nutr. Res. 2018; 6, 645-654. http://pubs.sciepub.com/jfnr/6/10/5(29.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  15. Škrovánková S., Snopek L., Mlček J., Volaříková E. Bioactive compounds evaluation in different types of Czech and Slovak honeys. Potr. S. J. F. Sci. 2019; 13, 94-99. https://doi.org/10.5219/1025(9.10.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  16. Ohta N., Robertson A. R. Colorimetry: Fundamentals and applications. Chichester: Wiley 2005. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Bowles L. H., Gullet E. A. Color classification of honey using reflectance measurement. Can. Inst. Food Sci.Technol. J. 1976; 9, 125-129. https://doi.org/10.1016/S0315-5463(76)73644-7(25.1.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  18. Sant'Anna V., Gurak P. D., Marczak L. D. F., Tessaro I. C. Tracking bioactive compounds with colour changes in foods - A review. Dyes Pigm. 2013; 98, 601-608. https://doi.org/10.1016/j.dyepig.2013.04.011(24.1.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  19. Pfund scale. https://www.sizes.com/units/pfund_scale.htm(28.9.2021).
  20. Martin M. J., Fredes C., Nuñez G., Ginocchio R., Montenegro G. Comparison of methods for determining the color of Chilean honeys and the relationship of color with botanical origin in central Chile. Cien. Inv. Agr. 2014; 41, 411-418. http://www. s c i e l o. c l / s c i e l o.php?script=sci_ar t text& pid=S0718-16202014000300014 (29.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  21. Al-Dabbas M. M., Otoom H. A., Al-Antary T. M. Impact of honey color from Jordanian flora on total phenolic and flavonoids contents and antioxidant activity. Fresenius Environ. Bull. 2019; 28, 6898-6907.
  22. Kesić A., Ćelan S., Mehmedinović N. I., Šestan A. Optical activity, total phenolic content and color intensity of nectarian honey and honeydew. Eur. J. Food Sci. Technol. 2020; 8, 12-33. Online ISSN: ISSN 2056-5801(online) (26.1.2022).
  23. Imtara H., Elamine Y., Lyoussi B. Physicochemical characterization and antioxidant activity of Palestinian honey samples. Food Sci. Nutr. 2018; 6, 2056-2065. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.754(17.2.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Khalafi R., Goli S. A. H., Behjatian M. Characterization and classification of several monofloral Iranian honeys based on physicochemical properties and antioxidant activity. Int. J. Food Prop. 2016; 19, 1065-1079. https://doi.org/10.1080/10942912.2015.1055360(28.9.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  25. Bertoncelj J., Doberšek U., Jamnik M., Golob T. Evaluation of the phenolic content, antioxidant activity and colour of Slovenian honey. Food Chem. 2007; 105, 822- 828. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.01.060(6.10.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  26. Nayik G. A., Nanda V. A chemometric approach to evaluate the phenolic compounds, antioxidant activity and mineral content of different unifloral honey types from Kashmir, India. LWT 2016; 74, 504-513. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.08.016(5.10.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  27. Kek S. P., Chin N. L., Yusof Y. A., Tan S. W., Chua L. S. Classification of entomological origin of honey based on its physicochemical and antioxidant properties. Int. J. Food Prop. 2017; 20, S2723-S2738. https://doi.org/10.1080/10942912.2017.1359185(5.10.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  28. Hunter M., Ghildyal R., D'Cunha N. M., Gouws C., Georgousopoulou E. N., Naumovski N. The bioactive, antioxidant, antibacterial, and physicochemical properties of a range of commercially available Australian honeys. Curr. Res. Food Sci. 2021; 4, 532-542. https://doi.org/10.1016/j.crfs.2021.08.002(2.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Alvarez L. M. Honey proteins and their interaction with polyphenols. Submitted in partial fulfilment of the requirements for the degree of Master of Science. St. Catharines, Ontario: Brock University 2010. https://dr.library.brocku.ca/bitstream/handle/10464/3415/Brock_Alvarez_Liset_2011.pdf?sequ&sequ(25.4.2022).
  30. Rohn S. Possibilities and limitations in the analysis of covalent interactions between phenolic compounds and proteins. Food Res. Int. 2014; 65, 13-19. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.05.042(25.4.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  31. Brudzynski K., Maldonado-Alvarez L. Polyphenol-protein complexes and their consequences for the redox activity, structure and function of honey. A current view and new hypothesis-a review. Polish J. Food Nutr. Sci. 2015; 65, 71- 80. https://doi.org/10.1515/pjfns-2015-0030(25.4.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  32. Kuś P. M., Congiu F., Teper D., Sroka Z., Jerković I., Tuberoso C. I. G. Antioxidant activity, color characteristics, total phenol content and general HPLC fingerprints of six Polish unifloral honey types. LWT 2014; 55, 124-130. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2013.09.016(3.10.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  33. Kivima E., Tanilas K., Martverk K., Rosenvald S., Timberg L., Laos K. The composition, physicochemical properties, antioxidant activity, and sensory properties of Estonian honeys. Foods 2021; 10, 511. https://doi.org/10.3390/foods10030511(30.4.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Nikolova K., Gentscheva G., Ivanova E. Survey of the mineral content and some physico-chemical parameters of Bulgarian bee honeys. Bulg. Chem. Commun. 2013; 45, 244-249. http://bcc.bas.bg/BCC_Volumes/Volume_45_Number_2_2013/Volume_45_Number_2_2013_PDF/BCC-54-2-244-249.pdf(29.5.2022).
  35. Boussaid A., Chouaibi M., Rezig L., Hellal R., Donsì F., Ferrari G., Hamdi S. Physicochemical and bioactive properties of six honey samples from various floral origins from Tunisia. Arab. J. Chem. 2018; 11, 265-274. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2014.08.011(30.4.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  36. Whetzel N. Measuring Color using Hunter L, a, b versus CIE 1976 L*a*b* - AN-1005b. https://support.hunterlab.com/hc/en-us/articles/204137825-Measuring-Colorusing-Hunter-L-a-b-versus-CIE-1976-L-a-b-AN-1005b(1.5.2022).
  37. Kumpanenko I. V., Roshchin A. V., Ivanova N. A., Bloshenko A. V., Shalynina N. A., Korneeva T. N. Colorimetry: Choice of colorimetric parameters for chromophore concentration measurements. Russ. J. Gen. Chem. 2014; 84, 2295-2304. https://doi.org/10.1134/S1070363214110498(2.2.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  38. Zalibera M., Staško A., Šlebodová A., Jančovičová V., Čermáková T., Brezova V. Antioxidant and radical-scavenging activities of Slovak honeys - An electron paramagnetic resonance study. Food Chem. 2008; 110, 512- 521. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.02.015 (2.10. 2021). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. Kaczmarek A., Muzolf-Panek M., Tomaszewska-Gras J., Konieczny P. Predicting the botanical origin of honeys with chemometric analysis according to their antioxidant and physicochemical properties. Polish J. Food Nutr. Sci. 2019; 69, 191-201. doi: 10.31883/pjfns/108526http://journal.pan.olsztyn.pl(5.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  40. Halagarda M., Groth S., Popek S., Rohn S., Pedan V. Antioxidant activity and phenolic profile of selected organic and conventional honeys from Poland. Antioxidants 2020; 9, 44. https://doi.org/10.3390/antiox9010044(5.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  41. Escuredo O., Rodríguez-Flores M. S., Rojo-Martínez S., Seijo M. C. Contribution to the chromatic characterization of unifloral honeys from Galicia (NW Spain). Foods 2019; 8, 233. https://doi.org/10.3390/foods8070233(5.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  42. Kolayli S., Can Z., Çakir H. E., Okan O. T., Yildiz O. An investigation on Trakya region oak (Quercus spp.) honeys of Turkey: their physico-chemical, antioxidant and phenolic compounds properties. Turk. J. Biochem. 2018; 43, 362- 374. https://doi.org/10.1515/tjb-2017-0174(8.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  43. Meléndez-Martínez A. J., Vicario I. M., Heredia F. J. Application of tristimulus colorimetry to estimate the carotenoids content in ultrafrozen orange juices. J. Agric. Food Chem. 2003; 51, 7266-7270. https://doi.org/10.1021/jf034873z(14.2.20121). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. Meléndez-Martínez A. J., Vicario I. M., Heredia F. J. Rapid assessment of vitamin A activity through objective color measurements for the quality control of orange juices with diverse carotenoid profiles. J. Agric. Food Chem. 2007; 55, 2808-2815. https://doi.org/10.1021/jf0635412(6.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  45. Perna A., Simonetti A., Intaglietta I., Gambacorta E. Antioxidant properties, polyphenol content and colorimetric characteristics of different floral origin honeys from different areas of Southern Italy. J. Life Sci. 2013; 7, 428-436. https://www.researchgate.net/profile/Amalia-Simonetti/publication/303166757_Antioxidant_properties_polyphenol_content_and_colorimetric_characteristics_of_different_floral_origin_honeys_from_different_areas_of_Southern_Italy/links/5769115908ae1a43d23a0bd1/Antioxidant-properties-polyphenol-content-and-colorimetric-characteristics-of-different-floral-origin-honeys-from-different-areas-of-Southern-Italy.pdf(1.6.2022).
  46. Soares S., Pinto D., Rodrigues F., Alves R. C., Oliveira M. B. P. Portuguese honeys from different geographical and botanical origins: A 4-year stability study regarding quality parameters and antioxidant activity. Molecules 2017; 22, 1338. https://doi.org/10.3390/molecules22081338(6.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  47. Šubert J., Kolář J., Čižmárik J. Barevnost a obsah některých biologicky aktivních látek v přírodninách a v produktech přírodního původu. Čes. slov. Farm. 2021; 70, 83-90. Přejít k původnímu zdroji...
  48. Agarwal A., Dongre P. K., Gupta S. D. Smartphone-assisted real-time estimation of chlorophyll and carotenoid contents in spinach following the inversion of red and green color features. bioRxiv. 2021; https://ww.biorxiv.org/content/10.1101/2021.03.06.434237v1.full.pdf(25.1.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  49. Wongthanyakram J., Harfield A., Masawat P. A smart device-based digital image colorimetry for immediate and simultaneous determination of curcumin in turmeric. Comput. Electron. Agric. 2019; 166, 104981. https://doi.org/10.1016/j.compag.2019.104981(27.2.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  50. Shafiee S., Minaei S., Moghaddam-Charkari N., Barzegar M. Honey characterization using computer vision system and artificial neural networks. Food Chem. 2014; 159, 143-150. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.02.136(7.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  51. González-Ceballos L., del Mar Cavia M., Fernández- Muiño M. A., Osés S. M., Sancho M. T., Ibeas S., García F. C., García J. M., Vallejos S. A simple one-pot determination of both total phenolic content and antioxidant activity of honey by polymer chemosensors. Food Chem. 2021; 342, 128300. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128300(7.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  52. Gonçalves J., Ribeiro I., Marçalo J., Rijo P., Faustino C., Pinheiro L. Physicochemical, antioxidant and antimicrobial properties of selected Portuguese commercial monofloral honeys. J. Food Nutr. Res. 2018; 6, 645-654. http://pubs.sciepub.com/jfnr/6/10/5(8.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  53. Khalil M., Moniruzzaman M., Boukraâ L., Benhanifia M., Islam A., Islam N., Sulaiman S. A., Gan S. H. Physicochemical and antioxidant properties of Algerian honey. Molecules 2012; 17, 11199-11215. https://doi.org/10.3390/molecules170911199(10.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  54. Otmani A., Amessis-Ouchemoukh N., Birinci C., Yahiaoui S., Kolayli S., Rodríguez-Flores M. S., Escurendo O., Seijo M. C., Ouchemoukh S. Phenolic compounds and antioxidant and antibacterial activities of Algerian honeys. Food Biosci. 2021; 42, 101070. https://doi.org/10.1016/j.fbio.2021.101070(10.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  55. Saxena S., Gautam S., Sharma A. Physical, biochemical and antioxidant properties of some Indian honeys. Food Chem. 2010; 118, 391-397. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.05.001(10.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  56. Das A., Mukherjee A., Dhar P. Characterization of antioxidants and antioxidative properties of various unifloral honeys procured from West Bengal, India. IOSR-JESTFT 2013; 7(3), 56-63. www.iosrjournals.org (10.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  57. Das A., Datta S., Mukherjee S., Bose S., Ghosh, S., Dhar P. Evaluation of antioxidative, antibacterial and probiotic growth stimulatory activities of Sesamum indicum honey containing phenolic compounds and lignans. LWT 2015; 61, 244-250. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.11.044(12.10.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  58. Moniruzzaman M., Yung An C., Rao P. V., Hawlader M. N. I., Azlan S. A. B. M., Sulaiman S. A., Gan S. H. Identification of phenolic acids and flavonoids in monofloral honey from Bangladesh by high performance liquid chromatography: determination of antioxidant capacity. Biomed Res. Int. 2014; 737490. https://doi.org/10.1155/2014/737490(12.10.2021). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  59. Moniruzzaman M., Khalil M. I., Sulaiman S. A., Gan S. H. Physicochemical and antioxidant properties of Malaysian honeys produced by Apis cerana, Apis dorsata and Apis mellifera. BMC Complement. Altern. Med. 2013; 13, 1-12. https://doi.org/10.1186/1472-6882-13-43(12.10.2021). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  60. Kek S. P., Chin N. L., Yusof Y. A., Tan S. W., Chua, L. S. Total phenolic contents and colour intensity of Malaysian honeys from the Apis spp. and Trigona spp. bees. Agric. Agric. Sci. Procedia 2014; 2, 150-155. https://doi.org/10.1016/j.aaspro.2014.11.022(1.6.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  61. Beretta G., Granata P., Ferrero M., Orioli M., Facino R. M. Standardization of antioxidant properties of honey by a combination of spectrophotometric/fluorimetric assays and chemometrics. Anal. Chim. Acta 2005; 533, 185-191. https://doi.org/10.1016/j.aca.2004.11.010(5.10.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  62. Dżugan M., Tomczyk M., Sowa P., Grabek-Lejko D. Antioxidant activity as biomarker of honey variety. Molecules 2018; 23, 2069. https://doi.org/10.3390/molecules23082069(18.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  63. Piljac-Žegarac J., Stipčević T., Belščak A. Antioxidant properties and phenolic content of different floral origin honeys. JAAS 2009; 1, 43-50. doi: 10.3896/IBRA.4.01.2.04(18.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  64. Flanjak I., Kenjerić D., Bubalo D., Primorac L. Characterisation of selected Croatian honey types based on the combination of antioxidant capacity, quality parameters, and chemometrics. Eur. Food Res. Technol. 2016; 242, 467-475. https://doi.org/10.1007/s00217-015-2557-0(3.10.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  65. Daci-Ajvazi M., Mehmeti, A. Zeneli L., Daci N. Evaluation of antioxidant activity, heavy metals and colour intensity of honeys from different parts of Kosovo. J. Environ. Prot. Ecol. 2017; 18, 737-748. https://www.researchgate.net/profile/Lulzim-Zeneli/publication/318745386_Evaluation_of_Antioxidant_Activity_Heavy_Metals_and_Colour_Intensity_of_Honeys_from_Different_Parts_of_Kosovo/links/597dc518458515687b498dfa/Evaluation-of-Antioxidant-Activity-Heavy-Metals-and-Colour-Intensity-of-Honeys-from-Different-Parts-of-Kosovo.pdf(21.5.2022).
  66. Ahmed M., Shafiq M. I., Khaleeq A., Huma R., Qadir M. A., Khalid A., Ali A., Samad A. Physiochemical, biochemical, minerals content analysis, and antioxidant potential of national and international honeys in Pakistan. J. Chem. 2016. Article ID 8072305 https://doi.org/10.1155/2016/8072305(11.10.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  67. Mahmoodi-Khaledi E., Lozano-Sanchez J., Bakhouche A., Habibi-Rezaei M., Sadeghian I., Segura-Carretero A. Physicochemical properties and biological activities of honeys from different geographical and botanical origins in Iran. Eur. Food Res. Technol. 2017; 243, 1019-1030. https://doi.org/10.1007/s00217-016-2811-0(11.10.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  68. Vaghela J., Reddy A. S. Antioxidant potential of Apis florea honey from dryland ecosystem in Western India. Int. J. Adv. Res. 2016; 4, 1392-1402. https://www.academia.edu/23116680/ANTIOXIDANT_POTENTIAL_OF_APIS_FLOREA_HONEY_FROM_DRYLAND_ECOSYSTEM_IN_WESTERN_INDIA(14.11.2021).
  69. Islam, A. Khalil I., Islam N., Moniruzzaman M., Mottalib A., Sulaiman S. A., Gan S. H. Physicochemical and antioxidant properties of Bangladeshi honeys stored for more than one year. BMC Complement. Altern. Med. 2012; 12, 1-10. https://doi.org/10.1186/1472-6882-12- 177 (21.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  70. Moniruzzaman M., Sulaiman S. A., Khalil M. I., Gan S. H. Evaluation of physicochemical and antioxidant properties of sourwood and other Malaysian honeys: a comparison with manuka honey. Chem. Cent. J. 2013; 7, 1-12. https://doi.org/10.1186/1752-153X-7-138(12.10.2021). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  71. Moniruzzaman M., Sulaiman S. A., Azlan S. A. M., Gan S. H. Two-year variations of phenolics, flavonoids and antioxidant contents in acacia honey. Molecules 2013; 18, 14694-14710. htps://doi.org/10.3390/molecules181214694(12.10.2021). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  72. Cruz, L. C., Batista, J. E. S., Zemolin, A. P. P., Nunes, M. E. M., Lippert, D. B., Royes, L. F. F., Soares F. A., Pereira A. B., Posser T., Franco, J. L. A study on the quality and identity of Brazilian Pampa biome honey: evidence for its beneficial effects against oxidative stress and hyperglycemia. Int. J. Food Sci. 2014. Article ID 470214 https://doi.org/10.1155/2014/470214(22.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  73. Bodor Z., Benedek C., Urbin A., Szabo D., Sipos L. Colour of honey: can we trust the Pfund scale? - An alternative graphical tool covering the whole visible spectra. LWT 2021; 149, 111859. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111859(21.9.2021). Přejít k původnímu zdroji...
  74. Albu A., Simona-Maria C. M., Pop I. M. Physicochemical parameters and spectral structure (FT-IR) of honey from Iasi County (North-Eastern Romania). Scientific Papers: Series D, Animal Science-The International Session of Scientific Communications of the Faculty of Animal Science 2019; 62(2). ISSN 2285-5750; ISSN CD-ROM 2285-5769; ISSN Online 2393-2260; ISSN-L 2285-5750 (24.5.2022).
  75. Chirsanova A., Capcanari T., Boistean A., Siminiuc R. Physico-chemical profile of four types of honey from the south of the Republic of Moldova. Food Nutr. Sci. 2021; 12, 874-888. https://www.scirp.org/journal/fns(24.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  76. Al-Farsi M., Al-Amri A., Al-Hadhrami A., Al-Belushi S. Color, flavonoids, phenolics and antioxidants of Omani honey. Heliyon 2018; 4, e00874. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2018.e00874(24.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  77. Hailu D., Belay A. Melissopalynology and antioxidant properties used to differentiate Schefflera abyssinica and polyfloral honey. PLoS One 2020; 15, e0240868. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0240868(25.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  78. Alvarez-Suarez, J. M., Tulipani, S., Díaz, D., Estevez, Y., Romandini, S., Giampieri, F., Damiani E., Astolfi P., Bompadre S., Battino, M. Antioxidant and antimicrobial capacity of several monofloral Cuban honeys and their correlation with color, polyphenol content and other chemical compounds. Food Chem. Toxicol. 2010; 48, 2490-2499. https://doi.org/10.1016/j.fct.2010.06.021(24.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  79. Aazza S., Lyoussi B., Antunes D., Miguel M. G. Physicochemical characterization and antioxidant activity of commercial Portuguese honeys. J. Food Sci. 2013; 78, C1159-C1165. https://doi.org/10.1111/1750-3841.12201 (25.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  80. Živković J., Sunarić S., Stanković N., Mihajilov-Krstev T., Spasić A. Total phenolic and flavonoid contents, antioxidant and antibacterial activities of selected honeys against human pathogenic bacteria. Acta Pol. Pharm. 2019; 76, 671-681. https://doi.org/10.32383/appdr/105461(25.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  81. Bouhala A., Ouchemoukh S., Moussi A., Beidjoudi S. Altitude effect on the properties of honeys from the region of Jijel (Algeria). Polish J. Food Nutr. Sci. 2020; 70, 169- 178. https://doi.org/10.31883/pjfns/118528(1.6.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  82. Aazza, S., Lyoussi, B., Antunes, D., Miguel, M. G. Physicochemical characterization and antioxidant activity of 17 commercial Moroccan honeys. Int. J. Food Sci. Nutr. 2014; 65, 449-457. https://doi.org/10.3109/09637486.2013.873888 (26.5.2022). Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  83. Aazza S., Elamine Y., El-Guendouz S., Lyoussi B., Antunes M. D., Estevinho L. M., Anjos O., Carlier J. D., Costa M. C., Miguel M. G. Physicochemical characterization and antioxidant activity of honey with Eragrostis spp. pollen predominance. J. Food Biochem. 2018; 42, e12431. https://doi.org/10.1111/jfbc.12431(26.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  84. El Menyiy N., Akdad M., Elamine Y., Lyoussi B. Microbiological quality, physicochemical properties, and antioxidant capacity of honey samples commercialized in the Moroccan Errachidia region. J. Food Qual. 2020. https://doi.org/10.1155/2020/7383018(26.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  85. Shekilango S. G., Mongi R. J., Shayo N. B. Colour and antioxidant activities of honey from different floral sources and geographical origins in Tanzania. Tanzan. J. Agric. Sci. 2016; 15, 101-113.https://www.ajol.info/index.php/ tjags/article/view/177785 (1.6.2022).
  86. Ahmed M., Baghdad K., Aissat S., Djebli N. Colour intensity, polyphenol content and antibacterial capacity of unheated and heat-treated Sahara honey. J. Food Process. Technol. 2016; 7, 589. http://dx.doi.org/10.4172/2157-7110.1000589(26.5.2022). Přejít k původnímu zdroji...
  87. Srećković N. Z., Mihailović V. B., Katanić-Stanković J. S. Physico-chemical, antioxidant and antimicrobial properties of three different types of honey from Central Serbia. Kragujev. J. Sci. 2019; 41, 53-68. https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/13294(18.10.2021). Přejít k původnímu zdroji...




Česká a slovenská farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.