Čes. slov. farm. 2022, 71(1):20-26 | DOI: 10.5817/CSF2022-1-20
Barevnost a antioxidační aktivita medů
- 1 Masarykova univerzita, Farmaceutická fakulta, Ústav aplikované farmacie, Brno
- 2 Univerzita Komenského, Bratislava, Katedra farmaceutickej chémie FaF
Příspěvek upozorňuje na vztahy mezi výsledky instrumentálního měření barevnosti a výsledky stanovení antioxidační aktivity medů (zejména metodou DPPH a FRAP). Dostatečně těsné korelace ukazují, že po jejich ověření, doplnění regresní analýzou a kalibrací mohou najít uplatnění při rychlém stanovení antioxidační aktivity medů.
Klíčová slova: med; antioxidační aktivita; měření barevnosti; korelace
Colour and antioxidant activity of honey
The paper highlights the relationships between the results of instrumental colour measurement and the results of the determination of the antioxidant activity of honey (especially by DPPH and FRAP). The sufficiently close correlations show that once verified, supplemented by regression analysis and calibration, they may find application in the rapid determination of the antioxidant activity of honey.
Keywords: honey; antioxidant activity; colour measurement; correlation
Vloženo: 30. listopad 2021; Přijato: 8. leden 2022; Zveřejněno: 1. leden 2022 Zobrazit citaci
Reference
- Meo S. A., Al-Asiri S. A., Mahesar A. L., Ansari M. J. Role of honey in modern medicine. Saudi J. Biol. Sci. 2017; 24, 975-978. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2016.12.010(20.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Rana S., Mishra M., Yadav D., Subramani S. K., Katare C., Prasad, G. B. K. S. Medicinal uses of honey: A review on its benefits to human health. Prog. Nutr. 2018; 20(Suppl 1), 5-14. doi: 10.23751/pn.v20i1-S.6394(20.9.2021).
- Wieczorek J., Pietrzak M., Pomianowski J., Wieczorek Z. Honey as a source of bioactive compounds. Polish J. Nat. Sci. 2014; 29, 275-285. http://www.uwm.edu.pl/polish-journal/sites/default/files/issues/articles/wieczorek_et_al._2014.pdf(7.11.2021).
- Özcan M. M., Al Juhaimi F. Honey as source of natural antioxidants. J. Apic. Res. 2015; 54, 145-154. https://doi.org/10.1080/00218839.2016.1144976(20.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Martinello M., Mutinelli F. Antioxidant activity in bee products: A review. Antioxidants 2021; 10, 71. https://doi.org/10.3390/antiox10010071(20.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Khalil M. I., Sulaiman S. A., Boukraa L. Antioxidant properties of honey and its role in preventing health disorder. Open Nutraceuticals J. 2010; 3, 6-16. https://doi.org/10.3390/antiox10010071(20.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Pharmacopoea Austriaca, Ed. Octava. Vienne: C.E.S. REG. AULE ET IMPERII TYPOGRAPFIA 1906; 244.
- Deutsches Arzneibuch, 6. Ausgabe Berlin: Decker 1926; 422.
- Československý lékopis, 1. vydání (ČsL 1). Praha: Státní tiskárna 1947; 276.
- Československý lékopis, 2. vydání. Praha: Státní zdravotnické nakladatelství 1954; 455.
- Honey. European Pharmacopoeia (Ph. Eur.) 10th Edition. [online] s. 2831. https://pheur.edqm.eu/home(20.9.2021).
- USP43 2020 Vol. 3; s. 5816. https://www.ilovepharma.com/2021/05/united-state-pharmacopoeia-2020-usp-43.html(20.9.2021).
- The Japanese Pharmacopoeia, Seventeenth Edition (JP17) the Electronic version 2016; s.1899. http://jpdb.nihs.go.jp/jp17e/(2.8.2019).
- Frankel S., Robinson G. E., Berenbaum M. R. Antioxidant capacity and correlated characteristics of 14 unifloral honeys. J. Apic. Res. 1998; 37, 27-31. https://doi.org/10.1080/00218839.1998.11100951(25.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Ohta N., Robertson A. R. Colorimetry: Fundamentals and applications. Chichester: Wiley 2005.
Přejít k původnímu zdroji...
- Gallez L. M., Marconi A., Tourn E., Gonzáles-Miret M. L., Heredia F. J. Color of Honeys from the Southwestern Pampas Region: Relationship between the Pfund Color Scale and CIELAB Coordinates. In: Color in food. CRC Press 2012; 158-167. https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/b11878-17/color-honeys-southwestern--pampas-region-relationship-pfund-color-scale-cielabcoordinates-liliana-gallez-alfredo-marconi-elian-tourn-lourdes-gonz%C3%A1lez-miret-francisco-heredia(26.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Tuberoso C. I. G., Jerković I., Sarais G., Congiu F., Marijanović Z., Kuś P. M. Color evaluation of seventeen European unifloral honey types by means of spectrophotometrically determined CIE L* C*ab hab chromaticity coordinates. Food Chem. 2014; 145, 284-291. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.08.03228.9.2021 (20.9. 2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Szabó R. T., Mézes M., Szalai T., Zajácz E., Weber M. Colour identification of honey and methodical development of its instrumental measuring. Columella: J. Agr. Environ. Sci. 2016; 3, 29-36. http://real.mtak.hu/47064/1/Szabo_Columella_vol3no12016_29_36_u.pdf(26.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Pascual-Maté A., Osés S. M., Fernández-Muiño M. A., Sancho M. T. Methods of analysis of honey. J. Apic. Res. 2018; 57, 38-74. https://doi.org/10.1080/00218839.2017.1411178 (26.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Bodor Z., Benedek C., Urbin Á., Szabó D., Sipos L. Colour of honey: can we trust the Pfund scale? - An alternative graphical tool covering the whole visible spectra. LWT 2021; 149, 111859. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111859(21.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Dominguez M. A., Centurión M. E. Application of digital images to determine color in honey samples from Argentina. Microchem. J. 2015; 118, 110-114. https://doi.org/10.1016/j.microc.2014.08.002(26.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Pfund scale. https://www.sizes.com/units/pfund_scale.htm(28.9.2021).
- Martin M. J., Fredes C., Nuñez G., Ginocchio R., Montenegro G. Comparison of methods for determining the color of Chilean honeys and the relationship of color with botanical origin in central Chile. Cien. Inv. Agr. 2014; 41, 411-418. DOI: 10.4067/S0718-16202014000300014 (28.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- González Lorente M., de Lorenzo Carretero C., Peréz Martín R. A. Sensory attributes and antioxidant capacity of Spanish honeys. J. Sens. Stud. 2008; 23, 293-302. https://doi.org/10.1111/j.1745-459X.2008.00156.x(27.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Al-Dabbas M. M., Otoom H. A., Al-Antary T. M. Impact of honey color from Jordanian flora on total phenolic and flavonoids contents and antioxidant activity. Fresenius Environ. Bull. 2019; 28, 6898-6907.
- Taormina P. J., Niemira B. A., Beuchat L. R. Inhibitory activity of honey against foodborne pathogens as influenced by the presence of hydrogen peroxide and level of antioxidant power. Int. J. Food Microbiol. 2001; 69, 217-225. https://doi.org/10.1016/S0168-1605(01)00505- 0 (28.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Khalafi R., Goli S. A. H., Behjatian M. Characterization and classification of several monofloral Iranian honeys based on physicochemical properties and antioxidant activity. Int. J. Food Prop. 2016; 19, 1065-1079. https://doi.org/10.1080/10942912.2015.1055360(28.9.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Bertoncelj J., Doberšek U., Jamnik M., Golob T. Evaluation of the phenolic content, antioxidant activity and colour of Slovenian honey. Food Chem. 2007; 105, 822-828. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.01.060(6.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Zalibera M., Staško A., Šlebodová A., Jančovičová V., Čermáková T., Brezová V. Antioxidant and radical-scavenging activities of Slovak honeys - An electron paramagnetic resonance study. Food Chem. 2008; 110, 512- 521. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.02.015 (2.10. 2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kuś P. M., Congiu F., Teper D., Sroka Z., Jerković I., Tuberoso C. I. G. Antioxidant activity, color characteristics, total phenol content and general HPLC fingerprints of six Polish unifloral honey types. LWT 2014; 55, 124-130. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2013.09.016(3.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Kędzierska-Matysek M., Teter A., Stryjecka M., Skałecki P., Domaradzki P., Rudaś M., Florek M. Relationships linking the colour and elemental concentrations of blossom honeys with their antioxidant activity: A chemometric approach. Agriculture 2021; 11, 702. https://doi.org/10.3390/agriculture11080702(4.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Flanjak I., Kenjerić D., Bubalo D., Primorac L. Characterisation of selected Croatian honey types based on the combination of antioxidant capacity, quality parameters, and chemometrics. Eur. Food Res. Technol. 2016; 242, 467-475. https://doi.org/10.1007/s00217-015-2557-0(3.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Marić A., Jovanov P., Sakač M., Novaković A., Hadnađev M., Pezo L., Mandić A., Milićević N., Durović A., Gadžurić S. A comprehensive study of parameters correlated with honey health benefits. RSC Adv. 2021; 11, 12434-12441. https://doi.org/10.1039/D0RA10887A(4.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Shafiee S., Minaei S., Moghaddam-Charkari N., Barzegar M. Honey characterization using computer vision system and artificial neural networks. Food Chem. 2014; 159, 143-150. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.02.136(3.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Beretta G., Granata P., Ferrero M., Orioli M., Facino R. M. Standardization of antioxidant properties of honey by a combination of spectrophotometric/fluorimetric assays and chemometrics. Anal. Chim. Acta 2005; 533, 185-191. https://doi.org/10.1016/j.aca.2004.11.010(5.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Alvarez-Suarez J. M., Tulipani S., Romandini S., Vidal A., Battino M. Methodological aspects about determination of phenolic compounds and in vitro evaluation of antioxidant capacity in the honey: A review. Curr. Anal. Chem. 2009; 5, 293-302. https://doi.org/10.2174/157341109789077768(5.10.2021)
Přejít k původnímu zdroji...
- Moniruzzaman M., Khalil M. I., Sulaiman S. A., Gan, S. H. Advances in the analytical methods for determining the antioxidant properties of honey: A review. Afr. J. Tradit. Complement. Altern. Med. 2012; 9, 36-42. http://dx.doi.org/10.4314/ajtcam.v9i1.5(5.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Lewoyehu M., Amare M. Comparative evaluation of analytical methods for determining the antioxidant activities of honey: A review. Cogent Food Agric. 2019; 5, 1685059. https://doi.org/10.1080/23311932.2019.16850 59 (5.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Aumeeruddy M. Z., Aumeeruddy-Elalfi Z., Neetoo H., Zengin G., van Staden A. B., Fibrich B., Lambrechts I. A., Rademan S., Szuman K. M., Lall N., Mahomoodally F. Pharmacological activities, chemical profile, and physicochemical properties of raw and commercial honey. Biocatal. Agric. Biotechnol. 2019; 18, 101005. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2019.01.043(5.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Nayik G. A., Nanda V. A chemometric approach to evaluate the phenolic compounds, antioxidant activity and mineral content of different unifloral honey types from Kashmir, India. LWT 2016; 74, 504-513. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.08.016(5.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Perna A., Simonetti A., Intaglietta I., Gambacorta E. Antioxidant properties, polyphenol content and colorimetric characteristics of different floral origin honeys from different areas of Southern Italy. J. Life Sci. 2013; 7, 428-436.
- Kek S. P., Chin N. L., Yusof Y. A., Tan S. W., Chua L. S. Classification of entomological origin of honey based on its physicochemical and antioxidant properties. Int. J. Food Prop. 2017; 20, S2723-S2738. https://doi.org/10.1080/10942912.2017.1359185(5.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Meléndez-Martínez A. J., Vicario I. M., Heredia F. J. Application of tristimulus colorimetry to estimate the carotenoids content in ultrafrozen orange juices. J. Agric. Food Chem. 2003; 51, 7266-7270. https://doi.org/10.1021/jf034873z(5.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Zhang H. Multiple regression model for identification of material concentration and color reading. IOP Conf. Ser.: Mater. Sci. Eng. 2019; 612, 022086. IOP Publishing. doi:10.1088/1757-899X/612/2/022086(6.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Škrovánková S., Snopek L., Mlček J., Volaříková E. Bioactive compounds evaluation in different types of Czech and Slovak honeys. Potr. S. J. F. Sci. 2019; 13, 94-99. https://doi.org/10.5219/1025(9.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Dżugan M., Tomczyk M., Sowa P., Grabek-Lejko D. Antioxidant activity as biomarker of honey variety. Molecules 2018; 23, 2069. https://doi.org/10.3390/molecules23082069(9.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bodó A., Radványi L., Kőszegi T., Csepregi R., Nagy D. U., Farkas Á., Kocsis M. Melissopalynology, antioxidant activity and multielement analysis of two types of early spring honeys from Hungary. Food Biosci. 2020; 35, 100587. https://doi.org/10.1016/j.fbio.2020.100587(10.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Bodó A., Radványi L., Kőszegi T., Csepregi, R., Nagy D. U., Farkas Á., Kocsis M. Quality evaluation of light-and dark-colored Hungarian honeys, focusing on botanical origin, antioxidant capacity and mineral content. Molecules 2021; 26, 2825. https://doi.org/10.3390/molecules26092825(10.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Mahmoodi-Khaledi E., Lozano-Sánchez J., Bakhouche A., Habibi-Rezaei M., Sadeghian I., Segura-Carretero A. Physicochemical properties and biological activities of honeys from different geographical and botanical origins in Iran. Eur. Food Res. Technol. 2017; 243, 1019-1030. https://doi.org/10.1007/s00217-016-2811-0(11.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Ahmed M., Shafiq M. I., Khaleeq A., Huma R., Qadir M. A., Khalid A., Ali A., Samad A. Physiochemical, biochemical, minerals content analysis, and antioxidant potential of national and international honeys in Pakistan. J. Chem. 2016. https://doi.org/10.1155/2016/8072305(11.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Das A., Mukherjee A., Dhar P. Characterization of antioxidants and antioxidative properties of various unifloral honeys procured from West Bengal, India. IOSR-JESTFT 2013; 7(3), 56-63. www.iosjournals.org (12.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Das A., Datta S., Mukherjee S., Bose S., Ghosh, S., Dhar P. Evaluation of antioxidative, antibacterial and probiotic growth stimulatory activities of Sesamum indicum honey containing phenolic compounds and lignans. LWT 2015; 61, 244-250. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.11.044(12.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Moniruzzaman M., Yung An C., Rao P. V., Hawlader M. N. I., Azlan S. A. B. M., Sulaiman S. A., Gan S. H. Identification of phenolic acids and flavonoids in monofloral honey from Bangladesh by high performance liquid chromatography: determination of antioxidant capacity. Biomed Res. Int. 2014; 737490. https://doi.org/10.1155/2014/737490(12.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Moniruzzaman M., Sulaiman S. A., Khalil M. I., Gan S. H. Evaluation of physicochemical and antioxidant properties of sourwood and other Malaysian honeys: a comparison with manuka honey. Chem. Cent. J. 2013; 7, 1-12. https://doi.org/10.1186/1752-153X-7-138(12.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Moniruzzaman M., Khalil M. I., Sulaiman S. A., Gan S. H. Physicochemical and antioxidant properties of Malaysian honeys produced by Apis cerana, Apis dorsata and Apis mellifera. BMC Complement. Altern. Med. 2013; 13, 1-12. https://doi.org/10.1186/1472-6882-13-43(12.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Moniruzzaman M., Sulaiman S. A., Azlan S. A. M., Gan S. H. Two-year variations of phenolics, flavonoids and antioxidant contents in acacia honey. Molecules 2013; 18, 14694-14710. https://doi.org/10.3390/molecules181214694(12.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Khalil M., Moniruzzaman M., Boukraâ L., Benhanifia M., Islam M. A., Islam M. N., Sulaiman S. A., Gan S. H. Physicochemical and antioxidant properties of Algerian honey. Molecules 2012; 17, 11199-11215. https://doi.org/10.3390/molecules170911199(15.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Vaghela J., Reddy A. S. Antioxidant potential of Apis florea honey from dryland ecosystem in Western India. Int. J. Adv. Res. 2016; 4, 1392-1402. https://www.academia.edu/23116680/ANTIOXIDANT_POTENTIAL_OF_APIS_FLOREA_HONEY_FROM_DRYLAND_ECOSYSTEM_IN_WESTERN_INDIA(14.11.2021).
- Anand S., Pang E., Livanos G., Mantri N. Characterization of physico-chemical properties and antioxidant capacities of bioactive honey produced from Australian grown Agastache rugosa and its correlation with colour and poly-phenol content. Molecules 2018; 23, 108. https://doi.org/10.3390/molecules23010108(14.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Chirsanova A., Capcanari T., Boistean A., Siminiuc R. Physico-chemical profile of four types of honey from the south of the Republic of Moldova. Food Nutr. Sci. 2021; 12, 874-888. https://doi.org/10.4236/fns.2021.129065(17.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Živković J., Sunarić S., Stanković N., Mihajilov-Krstev T., Spasić A. Total phenolic and flavonoid contents, antioxidant and antibacterial activities of selected honeys against human pathogenic bacteria. Acta Pol. Pharm. 2019; 76, 671-681. http://dx.doi.org/10.32383/appdr/105461(17.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Aazza S., Elamine Y., El-Guendouz S., Lyoussi B., Antunes M. D., Estevinho L. M., Anjos O., Carlier J. D., Costa M. C., Miguel M. G. Physicochemical characterization and antioxidant activity of honey with Eragrostis spp. pollen predominance. J. Food Biochem. 2018; 42, e12431. https://doi.org/10.1111/jfbc.12431(18.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Hailu D., Belay A. Melissopalynology and antioxidant properties used to differentiate Schefflera abyssinica and polyfloral honey. PloS One 2020; 15, e0240868. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0240868(18.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Shekilango S. G., Mongi R. J., Shayo N. B. Colour and antioxidant activities of honey from different floral sources and geographical origins in Tanzania. Tanzan. J. Agric. Sci. 2016; 15, 101-113. 177785-Article Text- 454223-1-10-20180926 (14.11.2021). cle Text-4223- 1-10-20180926.pdf 177785-Article Text-454223-1-10- 20180926.pdf
- Zerrouk S., Seijo M. C., Escuredo O., Rodríguez-Flores M. S. Characterization of Ziziphus lotus (jujube) honey produced in Algeria. J. Apic. Res. 2018; 57, 166- 174. https://doi.org/10.1080/00218839.2017.1399663(18.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Al-Farsi M., Al-Amri A., Al-Hadhrami A., Al-Belushi S. Color, flavonoids, phenolics and antioxidants of Omani honey. Heliyon 2018; 4, e00874. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2018.e00874(18.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Srećković N. Z., Mihailović V. B., Katanić-Stanković J. S. Physico-chemical, antioxidant and antimicrobial properties of three different types of honey from Central Serbia. Kragujev. J. Sci. 2019; 41, 53-68. https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/13294(18.10.2021).
Přejít k původnímu zdroji...
- Korelace. https://ksoc.ff.cuni.cz/wp-content/uploads/sites/76/2018/09/4.-Statistika2-Korelace.pdf(17.11.2021). 69. Kružlicová D. Chemometria. Trnava: Univerzita sv. Cyrila a Metoda 2015; 119.